Što napraviti s ostatkom tjestenine? Evo pet ideja
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Ako ste skuhali previše tjestenine, kao da hranite cijelu nogometnu momčad, nakon toga obično vam ostane hrpa podgrijane tjestenine za nekoliko dana, ili još gore, zaboravite je u hladnjaku i na kraju je morate baciti.
Ako ne volite podgrijanu tjesteninu i mrzite bacati hranu, postoje ukusni načini da ostatke tjestenine pretvorite u potpuno nova jela. Evo što napraviti s ostatkom tjestenine.
Što napraviti s ostatkom tjestenine?
U nastavku vam donosimo pet recepata.

1. Frittata od tjestenine
Ovo je jedan od izvrsnih načina recikliranja tjestenine, posebno dugih vrsta poput špageta.
Sastojci:
- 100 g tjestenine po osobi
- 2 jaja na 100 g tjestenine
- naribani parmezan
- sol
- papar
- maslinovo ulje ili maslac za prženje
- po želji narezana šunka, slanina, mozzarella.
Priprema
- Umutite jaja i začinite ih solju, paprom i parmezanom.
- Pomiješajte tjesteninu s jajima da se ravnomjerno obloži.
- U tavi zagrijte malo ulja i pecite tjesteninu s obje strane dok ne dobije zlatnu boju.

2. Tjestenina iz pećnice (pasta al forno)
Odličan način za ostatke tjestenine s umakom od rajčice.
Sastojci:
- ostatak tjestenine s umakom od rajčice
- maslinovo ulje
- parmezan
- nasjeckani bosiljak
- po želji mozzarella, šunka, salama, smrznuti grašak, mesne okruglice, kuhano jaje, gljive
- po želji ricotta ili malo bešamela za bogatiji okus.
Priprema
- Podijelite tjesteninu na dva dijela i premažite posudu za pečenje maslinovim uljem.
- Stavite prvi sloj tjestenine.
- Dodajte ostale sastojke po želji.
- Prekrijte drugim slojem tjestenine, posipajte parmezanom i bosiljkom.
- Pecite na 200 °C oko 45 minuta dok ne dobije zlatnu koricu.
Idealno jelo za upotrebu ostataka sireva, povrća i suhomesnatih proizvoda.

3. Timballo od tjestenine
Ako se pitate što napraviti s ostatkom tjestenine, ovo je kraljevski način za recikliranje iste! Timballo je talijansko jelo koje se može opisati kao tjestenina “u obliku torte” ili pečeni složenac.
Radi se o jelu u kojem se tjestenina koristi za oblikovanje školjke u koju se stavlja punjenje od mesa, povrća, sira i umaka, a zatim se sve peče u pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu koricu.
Sastojci:
- ostatak tjestenine (najbolje rigatoni ili ziti)
- mljeveno meso
- mozzarella
- gljive
- grašak
- umak od rajčice
- patlidžan.
Priprema
- Mesom i ostalim sastojcima punite tjesteninu, a potom pokrijte dno (koje je zapravo vrh kada pripremate jelo) dodatnom tjesteninom kako biste zatvorili timballo.
- Pecite na 180 °C oko 45 minuta.
Rigatoni najbolje zadrže umak, ali i penne su prikladne.

4. Salata od tjestenine
Savršeno za ljeto i ostatke obične tjestenine.
Sastojci:
- ostatak kratke tjestenine (penne, fusilli, farfalle, ruote)
- povrće i dodaci po želji (mozzarella, rajčica, zelene masline, pinjoli, tuna, špinat, kuhano jaje, crne masline, škampi, rukola, cherry rajčice, crveni luk, krastavac, kukuruz, rajčica, bosiljak)
- maslinovo ulje, balzamični ocat ili limunov sok.
Priprema
- Isperite tjesteninu hladnom vodom da se razdvoje komadići.
- Pomiješajte s povrćem i ostalim dodacima.
- Začinite maslinovim uljem i balzamičnim octom ili limunom.
Ne ostavljajte salatu suhom – začini podižu okus na višu razinu.

5. Frittatina napoletana
Tradicionalno ulična hrana iz Napulja odličan je način za “recikliranje” tjestenine.
Sastojci:
- ostatak duge tjestenine (bucatini, linguine, špageti) bez umaka
- grašak
- šunka
- mozzarella
- bešamel
- brašno
- voda
- sol i papar
- biljno ulje.
Priprema
- Pomiješajte tjesteninu s graškom, šunkom, mozzarellom i bešamelom.
- Stavite u posudu, pritisnite i ostavite u hladnjaku dva sata.
- Pripremite smjesu za pohanje (brašno, voda, sol i papar).
- Izrežite tjesteninu u krugove, umočite u smjesu i pržite 5 – 10 minuta sa svake strane dok ne postane zlatna.
Frittatine možete zamrznuti prije prženja i odmrznuti u hladnjaku prije obrade.
Pročitajte i ove članke:
- Zdrava tjestenina: Recepti za nutritivno bogatiju verziju
- U umaku ili iz pećnice: Trikovi i recepti uz koje je lako napraviti prefina jela od tjestenine
- 14 razloga zašto biste trebali jesti više tjestenine.
- Kako iskoristiti ostatak špageta
- ostaci tjestenine
- Što napraviti s ostatkom tjestenine
- što s ostacima tjestenine
- Tjestenina od jučer
- 10 Delicious Ways to Jazz Up Leftover Pasta. (2023). 3 Farm Daughters.
- Lanzetta, S. 5 ways to recycle leftover pasta. The Pasta Artist.