Kolač od datulja i jabuka protiv umora i zatvora

Kolač od datulja i jabuka

Datulje i jabuke djeluju blagotvorno na našu probavu zahvaljujući vlaknima, a posebice su spas kod zatvora. Osim toga, datulje sadrže prirodno prisutne šećere pa se smanjuje potreba za dodanim šećerom ako pravite kolač od istih. 

Ako ste ovih blagdana odlučili dati prednost prirodnim sastojcima, suhom i svježem voću, onda probajte recepte koje donosimo u nastavku.  

Također, nutritivno bogatije verzije kolača neće izazivati toliku želju za slatkim, probavne tegobe i pad energije.
Kolač od datulja i jabuka - recept
FOTO: Shutterstock

Kolač od datulja i jabuka

Za ovaj jednostavan kolač trebat će vam tek nekoliko sastojaka i vrlo je vjerojatno da ih već imate kod kuće.

Pored jabuka i datulja dodajemo cimet i orahe, što nas vraća u neku tradicionalnu zimsku rapsodiju okusa za koju su se obično pobrinule naše bake. 

Sastojci:

  • 200 g suhih datulja bez koštica
  • 2 ribane jabuke
  • 100 g integralnog brašna
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • pola čajne žličice cejlonskog cimeta
  • pola šalice sjeckanih oraha
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Datulje potopite u mlakoj vodi 10 minuta kako bi omekšale, a nakon toga ih ocijedite i u blenderu usitnite do teksture mazivosti. 
  2. Potom u zdjeli pomiješajte izblendane datulje, dva jaja, ribane jabuke i ulje u jednoličnu smjesu. 
  3. Dodajte suhe sastojke – brašno, cimet, sol i prašak za pecivo – prethodnim sastojcima te sjedinite smjesu. 
  4. Umiješajte u smjesu i sjeckane orahe, a potom prelijte smjesu u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje. 
  5. Pecite kolač u pećnici na 180 °C do 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  6. Prije posluživanja pustite da se kolač malo ohladi, a idealno će prijati uz čašu jogurta. 
Zimski kuglof od datulja i jabuka
FOTO: Shutterstock

Zimski kuglof od datulja i jabuka

Najljepše je na blagdanskom stolu vidjeti kuglof ukrašen šećerom u prahu ili, još bolje, eritritolom u prahu koji neće dodati kaloriju više. Ovaj kuglof je poseban i zbog brojnih zimskih začina na koje će mirisati cijela prostorija

Sastojci:

Priprema

  1. Datulje potopite u mlakoj vodi 10 minuta, a potom ih ocijedite i usitnite u blenderu. 
  2. U zdjeli miksajte jaja i šećer kokosovog cvijeta do pjenaste teksture, a potom dodajte kokosovo ulje, ribane jabuke, datulje i sok naranče te sjednite u jednoličnu smjesu. 
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke -začine, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  4. Suhe sastojke postepeno dodajte u mokre. 
  5. Umiješajte u smjesu sjeckane bademe i suhe brusnice. 
  6. Namastite kalup za kuglof i ulijte u njega smjesu.
  7. Pecite kuglof u zagrijanoj pećnici na 180 °C do 50 minuta, a čačkalicom provjerite je li kuglof pečen. 
  8. Prije posluživanja ostavite kuglof da se ohladi te ga ukrasite eritritolom u prahu. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu