Zdravi kolač s datuljama i bananama: Recept bez šećera

Zdravi kolač s datuljama i bananama

Datulje i banane ističu se svojom slatkoćom pa u receptima za kolače smanjuju potrebu za dodanim šećerom. Drugim riječima, prirodni su zaslađivači, a pored toga obiluju vlaknima i vitaminima

Banane vrhunac svoje slatkoće postižu kada su zrele ili kada počinjemo primjećivati crne točkice na njihovoj kori. Umjesto bacanja hrane, takve banane uvijek možete iskoristiti za nutritivno bogatiju verziju slastica i kolača. 

Kada spojimo datulje i banane, dobijemo pun pogodak po pitanju slatkoće, što će posebno odgovarati sladokuscima.

Evo recepta koji možete iskoristiti kada vam se jede nešto slatko, a da sadrži samo prirodno prisutan šećer. 

kolač od datulja i banana
FOTO: Shutterstock

Zdravi kolač s datuljama i bananama

Za ovaj kolač, pored banana i datulja, trebat će vam dobro poznati sastojci koje imate u svojim kuhinjskim ladicama. 

Sastojci:

  • 1,5 šalica integralnog brašna
  • 1 šalica datulja bez koštica
  • 2 zrele banane
  • 2 jaja
  • 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • pola čajne žličice cejlonskog cimeta
  • 1/4 šalice sjeckanih oraha
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Datulje prelijte toplom vodom i ostavite ih 10 minuta u vodi da omekšaju. 
  2. Nakon što su omekšale, ocijedite datulje, ubacite ih u blender i izblendajte u pastu
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  4. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  5. U velikoj zdjeli usitnite banane vilicom pa dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke. 
  6. Dodajte u smjesu pastu od datulja i pomiješajte. 
  7. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, cimet, sol i prašak za pecivo. Dodajte i sjeckane orahe, a ako ih ne volite, preskočite ih. 
  8. Postepeno dodajte suhe mokrim sastojcima i sjedinite smjesu. 
  9. Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 50 minuta
  10. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen, a prije posluživanja pustite da se malo ohladi i dodatno ga posipajte cimetom po želji. 
Zdravi kolač s datuljama, bananama i mrkvom
FOTO: Shutterstock

Zdravi kolač s datuljama, bananama i mrkvom

Kolač od mrkve više nije nikakva egzotika, svi smo oduševljeni ovim kolačem i rado ga pravimo. Ako volite malo više eksperimentirati, onda u smjesu za kolač od datulja i banana dodajte mrkvu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Datulje prelijte toplom vodom i ostavite ih 10 minuta u vodi da omekšaju. 
  2. Nakon što su omekšale, ocijedite datulje, ubacite ih u blender i izblendajte u pastu
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  4. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  5. U velikoj zdjeli usitnite banane vilicom pa dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke. 
  6. Dodajte u smjesu pastu od datulja i ribanu mrkvu te pomiješajte. 
  7. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, sol i prašak za pecivo. Dodajte i sjeckane bademe, a ako ih ne volite, preskočite ih. 
  8. Postepeno dodajte suhe mokrim sastojcima i sjedinite smjesu. 
  9. Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 50 minuta
  10. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen, a prije posluživanja pustite da se malo ohladi i dodatno ga posipajte cimetom po želji. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu