Kolači s brusnicama: Keksi, s čokoladom, kuglof – ma sve!
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Suhe naranče, cimet štapići, miris jabuka, vanilija, brusnice, kakao – okusi i mirisi koji prožimaju blagdanski duh i koji nas mame da cijeli uronimo u neku magičnu priču. Iako smo danas okruženi najljepšim dekoracijama, nedostaje im miris i okus.
Naše bake koristile bi prirodne stvari za dekoraciju doma. No, ovdje ipak ne pričamo o dekoracijama, već o onome što stavljamo na stol, čime dočekujemo goste, obradujemo ukućane. Nepogrešivo je to uvijek hrana.
Još kad tome dodamo ključni sastojak koji će povezati dobrodošlicu, okuse i blagdansko raspoloženje, zaokružili smo priču. U ovom članku bavimo se brusnicama koje zaslužuju svoje mjesto u blagdanskoj čaroliji.
Brusnice, osim što imaju povoljan utjecaj na zdravlje, tamno crvene su boje pa daju i dašak dekoracije kolačima i keksima. Pored ukusnog čaja i mirisnog kompota s cimetom i jabukom, brusnice su idealan sastojak za blagdanske keksiće.
Kolači s brusnicama – recepti
Ovih blagdana kolači s brusnicama mogu biti osvježenje u odnosu na standardne recepture. U nastavku odaberite kolač od brusnice koji vam se najviše sviđa, a ako ostane viška brusnica, bacite se i na keksiće od brusnica.
Kolač s brusnicama i narančom
Kako bismo ostali u mirisima i okusima najljepšeg doba godine, u ovaj kolač od brusnice dodajemo i naranču.
Sastojci:
- 200 g pirovog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 150 g suhih brusnica
- 2 jaja
- 80 ml kokosovog ulja
- 100 g sjeckanih oraha
- 80 g meda
- sok jedne naranče
- korica jedne naranče
- 120 ml grčkog tipa jogurta
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Potopite brusnice u toplu vodu, ostavite ih 10 minuta i potom ocijedite.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli najprije pomiješajte suhe sastojke – brašno, cimet, orahe, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo – a zatim dodajte orahe i brusnice te pomiješajte sastojke.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja s medom, a zatim dodajte kokosovo ulje, grčki tip jogurta, sok i koricu naranče te ekstrakt vanilije pa sjedinite sastojke.
- Postepeno dodajte mokre sastojke suhima i sjedinite smjesu.
- Ulijte smjesu u kalup za pečenje i ravnomjerno je rasporedite, a potom pecite kolač oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Po želji prelijte glazurom od bijele ili tamne čokolade.
Keksi s brusnicama i bijelom čokoladom
Ako želite nekome pokloniti nešto unikatno, keksi s brusnicama su pun pogodak.
Nakon što ih ispečete i ohladite, naslažite ih jedan na drugog, a potom ih zavežite crvenom vrpcom i napravite mašnicu.
Sastojci:
- 100 g integralnog brašna
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 80 g suhih brusnica
- 50 g šećera kokosovog cvijeta
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 60 ml otopljenog kokosovog ulja
- 1 jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 50 g sjeckane bijele čokolade.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Brusnice potopite u mlaku vodu na 10 minuta, a potom ih ocijedite.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, lješnjake, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli pomiješajte kokosov šećer, kokosovo ulje, jaje, ekstrakt vanilije i sjedinite sastojke.
- Potom sjedinite mokre i suhe sastojke pa dodajte brusnice i bijelu čokoladu.
- Uz pomoć jušne žlice oblikujte kuglice, stavite ih na lim za pečenje i potom ih spljoštite.
- Pecite ih oko 10 minuta dok rubovi ne pozlate.
- Kada su pečeni, pustite ih da se ohlade.
Zobeni keksi s brusnicama
U nutritivno bogatijim receptima za kekse čest su sastojak univerzalne zobene pahuljice. Svatko ih ima kod kuće pa ne propustite ovaj recept za kekse s brusnicama.
Sastojci:
- 150 g zobenih pahuljica
- 100 g brusnica
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 jaje
- 80 ml kokosovog ulja (otopljenog)
- 80 g smeđeg šećera
- pola čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – zobene pahuljice, sol, prašak za pecivo, brašno i cimet.
- U drugoj zdjeli umutite jaje sa smeđim šećerom te dodajte ekstrakt vanilije i kokosovo ulje.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke u kompaktnu smjesu.
- Tijesto po želji razvaljajte i potom željenim kalupom izrežite kekse ili ih jednostavno oblikujte rukama i spljoštite.
- Kekse stavite na lim za pečenje i pecite oko 10 minuta dok ne pozlate.
- Nakon što su pečeni pustite da se ohlade.
Čokoladni kolač s brusnicama
Ovaj kolač može ukućane i goste ostaviti bez daha jer osim što je ukusan, ako se potrudite oko dekoracije, zaista će privući svu pažnju.
Za dekoraciju iskoristite zvjezdasti anis, svježe brusnice i grančice.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g tamne čokolade (nasjeckane)
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 120 ml kokosovog ulja
- 2 jaja
- 150 ml biljnog napitka
- 100 g suhih brusnica
- 50 ml turske kave
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Sastojci za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 1 jušna žlica kokosovog ulja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja sa smeđim šećerom dok smjesa ne postane pjenasta, a potom dodajte kokosovo ulje, biljni napitak i ekstrakt vanilije te pomiješajte.
- U mokre sastojke umiješajte još brusnice koje ste prethodno natopili u mlakoj vodi oko 10 minuta i sjeckanu čokoladu.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom smjesu ulijte u kalup i pecite oko 35 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen.
- Na laganoj vatri ili mikrovalnoj otopite tamnu čokoladu i kokosovo ulje, a kada je kolač pečen i ohlađen, prelijte preko kolača.
- Ukrasite božićnim začinima poput zvjezdastog anisa i svježim brusnicama.
Kuglof s brusnicama
Za kraj evo jednog recepta za kuglof s brusnicama jer što je blagdanski stol bez ovog prekrasnog kolača?
Sastojci:
- 125 g bijelog brašna
- 125 g pirovog brašna
- 125 g običnog šećera
- 125 g smeđeg šećera
- 100 ml otopljenog maslaca
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- 200 g smrznutih ili svježih brusnica
- 50 g bijele čokolade
- 1 prašak za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite ga.
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vaniliju i sol.
- U drugoj zdjeli umutite jaja s običnim i smeđim šećerom, dodajte kiselo vrhnje, maslac, a potom sjedinite mokre i suhe sastojke.
- Brusnice uvaljajte u jednu jušnu žlicu brašna, a potom ih dodajte u smjesu.
- Ulijte smjesu u kalup i pecite oko 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li kuglof pečen.
Pročitajte i ove članke:
- 5 supermoći brusnice zbog kojeg biste trebali češće jesti ove crvene bobice
- Odličan doručak ili desert: Recept za pogače s brusnicama i narančama
- Savršen okus: Blagdanski džin-tonik s kojim možete nazdraviti 2024. godini.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja