Kolači s brusnicama: Keksi, s čokoladom, kuglof – ma sve!

Kolači s brusnicama

Suhe naranče, cimet štapići, miris jabuka, vanilija, brusnice, kakao – okusi i mirisi koji prožimaju blagdanski duh i koji nas mame da cijeli uronimo u neku magičnu priču. Iako smo danas okruženi najljepšim dekoracijama, nedostaje im miris i okus.

Naše bake koristile bi prirodne stvari za dekoraciju doma. No, ovdje ipak ne pričamo o dekoracijama, već o onome što stavljamo na stol, čime dočekujemo goste, obradujemo ukućane. Nepogrešivo je to uvijek hrana.

Još kad tome dodamo ključni sastojak koji će povezati dobrodošlicu, okuse i blagdansko raspoloženje, zaokružili smo priču. U ovom članku bavimo se brusnicama koje zaslužuju svoje mjesto u blagdanskoj čaroliji.

Brusnice, osim što imaju povoljan utjecaj na zdravlje, tamno crvene su boje pa daju i dašak dekoracije kolačima i keksima. Pored ukusnog čaja i mirisnog kompota s cimetom i jabukom, brusnice su idealan sastojak za blagdanske keksiće. 

Kolači s brusnicama – recepti

Ovih blagdana kolači s brusnicama mogu biti osvježenje u odnosu na standardne recepture. U nastavku odaberite kolač od brusnice koji vam se najviše sviđa, a ako ostane viška brusnica, bacite se i na keksiće od brusnica. 

Kolač s brusnicama
FOTO: Shutterstock

Kolač s brusnicama i narančom

Kako bismo ostali u mirisima i okusima najljepšeg doba godine, u ovaj kolač od brusnice dodajemo i naranču.  

Koristimo nutritivno bogatije sastojke za bolju sitost i više nutrijenata, ali zapamtite, razlika u kalorijama je neznatna.
Sastojci:
Priprema
  1. Potopite brusnice u toplu vodu, ostavite ih 10 minuta i potom ocijedite. 
  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  3. U velikoj zdjeli najprije pomiješajte suhe sastojke – brašno, cimet, orahe, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo – a zatim dodajte orahe i brusnice te pomiješajte sastojke.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja s medom, a zatim dodajte kokosovo ulje, grčki tip jogurta, sok i koricu naranče te ekstrakt vanilije pa sjedinite sastojke.
  5. Postepeno dodajte mokre sastojke suhima i sjedinite smjesu. 
  6. Ulijte smjesu u kalup za pečenje i ravnomjerno je rasporedite, a potom pecite kolač oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  7. Po želji prelijte glazurom od bijele ili tamne čokolade. 
Keksi s brusnicama i bijelom čokoladom
FOTO: Shutterstock

Keksi s brusnicama i bijelom čokoladom 

Ako želite nekome pokloniti nešto unikatno, keksi s brusnicama su pun pogodak.

Nakon što ih ispečete i ohladite, naslažite ih jedan na drugog, a potom ih zavežite crvenom vrpcom i napravite mašnicu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  3. Brusnice potopite u mlaku vodu na 10 minuta, a potom ih ocijedite. 
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, lješnjake, prašak za pecivo i sol.
  5. U drugoj zdjeli pomiješajte kokosov šećer, kokosovo ulje, jaje, ekstrakt vanilije i sjedinite sastojke.
  6. Potom sjedinite mokre i suhe sastojke pa dodajte brusnice i bijelu čokoladu
  7. Uz pomoć jušne žlice oblikujte kuglice, stavite ih na lim za pečenje i potom ih spljoštite. 
  8. Pecite ih oko 10 minuta dok rubovi ne pozlate. 
  9. Kada su pečeni, pustite ih da se ohlade. 
Zobeni keksi s brusnicama
FOTO: Shutterstock

Zobeni keksi s brusnicama 

U nutritivno bogatijim receptima za kekse čest su sastojak univerzalne zobene pahuljice. Svatko ih ima kod kuće pa ne propustite ovaj recept za kekse s brusnicama. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – zobene pahuljice, sol, prašak za pecivo, brašno i cimet.
  4. U drugoj zdjeli umutite jaje sa smeđim šećerom te dodajte ekstrakt vanilije i kokosovo ulje.
  5. Sjedinite mokre i suhe sastojke u kompaktnu smjesu. 
  6. Tijesto po želji razvaljajte i potom željenim kalupom izrežite kekse ili ih jednostavno oblikujte rukama i spljoštite. 
  7. Kekse stavite na lim za pečenje i pecite oko 10 minuta dok ne pozlate.
  8. Nakon što su pečeni pustite da se ohlade.
Čokoladni kolač s brusnicama
FOTO: Shutterstock

Čokoladni kolač s brusnicama 

Ovaj kolač može ukućane i goste ostaviti bez daha jer osim što je ukusan, ako se potrudite oko dekoracije, zaista će privući svu pažnju.

Za dekoraciju iskoristite zvjezdasti anis, svježe brusnice i grančice. 

Sastojci:
Sastojci za glazuru:
  • 100 g tamne čokolade
  • 1 jušna žlica kokosovog ulja. 
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja sa smeđim šećerom dok smjesa ne postane pjenasta, a potom dodajte kokosovo ulje, biljni napitak i ekstrakt vanilije te pomiješajte.
  5. U mokre sastojke umiješajte još brusnice koje ste prethodno natopili u mlakoj vodi oko 10 minuta i sjeckanu čokoladu. 
  6. Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom smjesu ulijte u kalup i pecite oko 35 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen.
  7. Na laganoj vatri ili mikrovalnoj otopite tamnu čokoladu i kokosovo ulje, a kada je kolač pečen i ohlađen, prelijte preko kolača.
  8. Ukrasite božićnim začinima poput zvjezdastog anisa i svježim brusnicama. 
Kuglof s brusnicama
FOTO: Shutterstock

Kuglof s brusnicama

Za kraj evo jednog recepta za kuglof s brusnicama jer što je blagdanski stol bez ovog prekrasnog kolača? 

Sastojci:
  • 125 g bijelog brašna
  • 125 g pirovog brašna
  • 125 g običnog šećera
  • 125 g smeđeg šećera
  • 100 ml otopljenog maslaca
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica vanilin šećera 
  • 200 g smrznutih ili svježih brusnica
  • 50 g bijele čokolade
  • 1 prašak za pecivo
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli. 
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite ga.
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vaniliju i sol.
  4. U drugoj zdjeli umutite jaja s običnim i smeđim šećerom, dodajte kiselo vrhnje, maslac, a potom sjedinite mokre i suhe sastojke.
  5. Brusnice uvaljajte u jednu jušnu žlicu brašna, a potom ih dodajte u smjesu. 
  6. Ulijte smjesu u kalup i pecite oko 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li kuglof pečen. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu