Kako vježbati ako mrzite vježbanje? Evo 10 savjeta

ples je zabavan način da povećate otkucaje srca

Vježbanje može izgledati kao obaveza, posebno ako ste osoba koja se boji ideje o tradicionalnom treningu. No, dobra vijest je da aktivnost ne mora značiti provedene sate u teretani ili slijediti strogu rutinu vježbanja.

Postoji mnogo ugodnih i nekonvencionalnih načina da se pokrenete i uživate u prednostima fizičke aktivnosti bez osjećaja da “vježbate”. Evo nekoliko kreativnih pristupa vježbanju za one koji nisu ljubitelji tradicionalnih treninga.

Zaplešite!

Bilo da je riječ o spontanom plesnom partyju u vašem dnevnom boravku ili pridruživanju plesnoj klasi poput zumbe ili hip-hopa, ples je zabavan način da povećate otkucaje srca. Ne samo da sagorijeva kalorije, već također poboljšava vaše raspoloženje.

Istražite prirodu planinarenjem

Ako vam je dosadna ideja trčanja na traci, razmislite o planinarenju umjesto toga. Prirodne staze pružaju prekrasnu pozadinu koja može učiniti iskustvo manje poput vježbanja, a više poput avanture. Raznoliki tereni izazivaju vaše tijelo na različite načine, a svježi zrak može činiti čuda za vaše mentalno zdravlje.

Učinite kućanske poslove zabavnima

Vjerovali ili ne, kućanski poslovi mogu poslužiti kao vježba. Aktivnosti poput usisavanja, brisanja poda, vrtlarenja ili pranja automobila zahtijevaju fizičku aktivnost i mogu vas održati aktivnima tijekom dana.

Povećajte glasnoću svoje omiljene playliste ili podcasta i vidjet ćete koliko su ovi zadaci zabavniji dok istovremeno sagorijevate kalorije.

Isprobajte aktivne hobije

Bavljenje hobijima koji uključuju kretanje može vam pomoći da ostanete aktivni bez konvencionalne oznake vježbanja.

Aktivnosti kao što su borilačke vještine, penjanje po stijenama, rolanje ili čak sviranje instrumenta poput bubnjeva mogu pružiti dobar fizički izazov dok su istovremeno izuzetno zabavne.

Pridružite se rekreativnoj sportskoj ligi

Razmislite o pridruživanju lokalnoj sportskoj ligi, bilo da se radi o nogometu, odbojci ili košarci. Druženje i zabava timskog igranja često zasjene uključen fizički napor, što je fantastičan način da vježbate dok se istovremeno družite i sklapate nova prijateljstva.

istezanje tijekom gledanja televizije
FOTO: Shutterstock

Uključite kretanje u svoju rutinu

Koristite stepenice umjesto dizala, hodajte ili biciklom idite do obližnjih lokacija, ili pak radite lagano istezanje dok gledate televiziju. Ove male promjene mogu se s vremenom akumulirati i poboljšati vašu ukupnu kondiciju bez osjećaja opterećenja.

Vježbajte svjesnost uz jogu ili tai chi

Ako vam visokoenergetski treninzi nisu stil, razmislite o mirnijim oblicima vježbanja poput joge ili tai chija. Ove prakse fokusiraju se na fleksibilnost, snagu i opuštanje, što pruža i fizičke i mentalne prednosti. Mogu vam pomoći da postanete svjesniji svojeg tijela dok poboljšavate ravnotežu i smanjujete stres.

Uključite se u aktivnosti zajednice

Pogledajte lokalne društvene centre ili organizacije koje nude zabavne, aktivne događaje poput dobrotvornih šetnji, vanjskih filmskih večeri s jogom ili grupnih vožnji biciklom. Sudjelovanje u tim događajima može pružiti osjećaj zajedništva i svrhe dok ostajete aktivni.

Postavite zabavne izazove za sebe

Učinite svoje vježbanje zanimljivim postavljanjem osobnih izazova. To može biti bilo što, od dnevnog cilja koraka koristeći pedometar do postizanja određenog broja aktivnih minuta tjedno.

Koristite aplikacije koje vas nagrađuju za postizanje prekretnica, zbog čega će vam se činiti da to izgleda manje kao trening, a više kao igra.

Uključite se u zabavne “dječje” aktivnosti

Usmjerite svoje unutarnje dijete i sudjelujte u igračkim aktivnostima poput skakanja na trampolinu ili igranja lovica. Ove aktivnosti ne samo da potiču fizičko kretanje, već i pobuđuju radost i podsjećaju vas na zabavne aspekte aktivnog života.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Frysh, P. (2023). Ways to Exercise if You Hate to Work OutWebMD.
  2. Jones, D. (2021). How to Work Out When You Hate ExerciseVICE.
  3. McManus Radzicki, M. (2021). How to enjoy working out if you hate exercise. CNN.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu