Zdravi kolač od badema: 4 jesenska recepta

zdravi kolači od badema

Nakon uživanja u ljetnim delicijama poput sladoleda i koktela prebacujemo se na jesenske tvorničke postavke. Prizivamo sve one divne mirise kao što je miris pečenih kestena u prolazu pored uličnog prodavača. 

Zaista ne možemo odoljeti jesenskim bojama, mirisima i okusima, a namirnica koja se uklapa u jesensku priču su svakako bademi. Želimo nešto toplo, hrskavo, ukusno, ali i zdravo. Osim kao grickalica, badem je odličan odabir kad su u pitanju nutritivno bogatije verzije slastica.

Prepustite se jesenskim užicima i inspirirajte svoj vikend nekim od navedenih recepata. Keksi od badema, badem i čokolada ili pak badem kolač s limunom i makom zvuče očaravajuće.

Uz šalicu toplog čaja, a možda dekicu i knjigu prizovite bajkovite prizore u svoj dom.

Evo kako ispeći najukusniji zdravi kolač od badema.

Fini kolač od badema i čokolade
FOTO: Shutterstock

Fini kolač od badema i čokolade 

Spoj badema i čokolade na prvi spomen izaziva zazubice. Jesenska brza šetnja pomoći će nam potrošiti ove kalorije. No, dobra je vijest da su bademi zasitni pa ćemo uživati, ali ne i pretjerati. Dobro, ovo zadnje ne obećajemo. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. 
  3. Tamnu čokoladu otopite na pari. 
  4. U zdjeli umutite jaja i med dok ne postanu pjenasti. 
  5. Jajima dodajte kokosovo ulje, ekstrakt od vanilije i otopljenu čokoladu
  6. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke.
  7. Suhe sastojke sjedinite s mokrima.
  8. Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
Zdravi kolač od badema
FOTO: Shutterstock

Zdravi kolač od badema i brusnica

Dio jesenske liste namirnica su i brusnice. Obožavamo kuhana pića ili čaj od brusnice, a jednako su ukusne i zdrave sušene brusnice koje ćemo dodati u kolač od badema. Osim toga, brusnice vizualno podižu svaki kolač na viši nivo. Napravite ovaj zdravi kolač od badema i shvatit ćete.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Sušene brusnice potopite u toploj vodi te ostavite nekoliko minuta.
  3. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  4. U velikoj zdjeli umutite jaja i javorov sirup dok ne postanu pjenasti. 
  5. Potom u jaja umiješajte kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i limunovu koricu.
  6. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke osim brusnica, a potom ih dodajte mokrima i sjedinite smjesu. 
  7. Prema potrebi dodajte biljnog napitka
  8. Ocijedite brusnice i umiješajte ih u smjesu. 
  9. Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
Najbolji keksi od badema
FOTO: Shutterstock

Najbolji keksi od badema 

Osim kolača, napravite i kekse od badema koji će biti odličan dodatak na tanjuriću uz šalicu kave ili čaja. Dodatak toplih začina doprinijet će okusima i mirisima koji će prožeti vaš dnevni boravak. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Lim obložite papirom za pečenje.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte sve začine s mljevenim bademima i praškom za pecivo.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke.
  5. Polako sjedinite mokre i suhe sastojke te u smjesu umiješajte sjeckane bademe.
  6. Uzmite dio tijesta, veličine jedne žlice i oblikujte kuglice.
  7. Svaku kuglicu spljoštite vilicom. 
  8. Između keksa ostavite prostora te ih pecite oko 15 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
  9. Prije posluživanja pustite da se malo ohlade.

Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi do sedam dana. 

Kolač od badema, limuna i maka
FOTO: Shutterstock

Kolač od badema, limuna i maka 

Evo još jednog jesenskog recepta.

Sastojci:

Sastojci za glazuru:

  • jedna i pol šalica šećera u prahu (ili eritritol u prahu)
  • oko 3 jušne žlice bademovog napitka
  • 1 čajna žličica limunovog soka.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  3. U zdjeli pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  4. U velikoj zdjeli umutite jaja.
  5. Potom, pomiješajte kokosovo ulje, med, bademov napitak, limunov sok i ekstrakt vanilije
  6. Sjedinite suhe i mokre sastojke. 
  7. Umiješajte limunovu koricu i mak, a potom smjesu prelijte u kalup. 
  8. Pecite kolač između 50 – 60 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečen. 
  9. Glazuru pripremite tako da pjenasto umutite šećer s limunovim sokom i bademovim napitkom. 
  10. Kada je kolač pečen i ohlađen, prelijte ga glazurom. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu