Brza pita od poriluka: Tri recepta za fini i zdravi ručak
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
U Europu poriluk stiže tek u srednjem vijeku. Bio je dio rimskih gozbi, a rado su ga jeli i stari Egipćani. Danas je uobičajena namirnica na ovim prostorima te ga možemo pronaći gotovo na svakoj tržnici i u svakoj trgovini.
Poriluk je iznimno bogat vitaminom C pa će tako samo 100 g poriluka dnevno osigurati čak 30 % preporučene dnevne količine ovog esencijalnog vitamina.
Sadrži karotenoide koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A važan za zdravlje kože, očiju, ali i imunološkog sustava. Od minerala ponajviše sadrži kalij. Redovita konzumacija poriluka štiti srce, ali i preventivno djeluje na pojedine vrste raka.
Iako poriluk u kuhinji najčešće jedemo u obliku variva, možemo ga spremiti i u omletu, koristiti ga kao dodatak drugim jelima i salatama. Međutim, kao što je slučaj s drugim vrstama zelenog povrća kao što je špinat, od poriluka možemo napraviti i pitu.
Brza pita od poriluka
Za ovu jednostavnu i brzu pitu od poriluka trebat će vam osnovni sastojci. Svježi sir izvor je proteina, ribani sir izvor masti, a poriluk izvor nutrijenata.
Sastojci:
- 2 poriluka
- 200 g svježeg sira
- 3 jaja
- pola šalice mlijeka ili biljnog napitka
- 1 šalica integralnog brašna
- pola šalice cheddar ribanog sira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Nakon što ste oprali poriluk, narežite ga na kolutove.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk nekoliko minuta te ga začinite soli i paprom.
- U zdjeli pomiješajte jaja, svježi sir, brašno, ribani sir i mlijeko ili biljni napitak. Pomiješajte i začinite soli i paprom.
- Premažite kalup za pečenje maslinovim uljem, a potom dodajte ravnomjerno poriluk.
- Prelijte poriluk prethodnom smjesom od jaja, brašna i sira.
- Pecite oko 25 minuta. Pita treba poprimiti smeđu boju i biti tvrda na dodir.
- Prije posluživanja pustite da se malo ohladi.
Brza pita od poriluka s tunom
Za one koji žele adekvatan unos proteina tu je recept s tunom, odnosno namirnicom bogatom proteinima.
Sastojci:
- 2 poriluka
- 1 velika konzerva tune iz salamure
- 3 jaja
- pola šalice jogurta
- 3 – 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 šalica pirovog brašna
- pola čajne žličice praška za pecivo
- crni papar
- pola čajne žličice mješavine mediteranskih začina
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Nakon što ste oprali poriluk, narežite ga na kolutove.
- Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte poriluk nekoliko minuta te ga začinite soli i paprom.
- Potom pomiješajte jogurt, jaja i drugu jušnu žlicu maslinovog ulja.
- Dodajte pirovo brašno, sol, prašak za pecivo, papar i začinsko bilje te sjedinite smjesu.
- Zatim u smjesu umiješajte ocijeđenu tunu i poriluk.
- Premažite kalup za pečenje i ulijte smjesu.
- Pecite oko 35 minuta.
Brza pita od poriluka s tofuom i povrćem
Vegetarijanska verzija pite od poriluka vrlo se dobro slaže s tofuom i ostalim povrćem. Idealna prilika za veći unos povrća i vlakana.
Sastojci:
- 1 poriluk
- 200 g tofua (narezanog na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 šalica šampinjona (narezanih na ploške)
- pola šalice biljnog napitka
- 1 šalica integralnog brašna
- pola šalice ribanog sira po želji
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Nakon što ste oprali poriluk, narežite ga na kolutove.
- Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte poriluk nekoliko minuta te ga začinite soli i paprom.
- Dodajte šampinjone i papriku te dinstajte još koju minutu.
- U zdjeli najprije pomiješajte jaja i biljni napitak pa dodajte brašno, ribani sir, sol i papar.
- U smjesu dodajte kockice tofua te dinstano povrće i sjedinite smjesu.
- Premažite kalup za pečenje i ulijte smjesu.
- Pecite oko 30 minuta.
Pročitajte i članke:
- Savršeno hrskava pita za brz ručak pun zdravog povrća
- Pastirska pita bez mesa: Imamo recept za cijelu obitelj! Bezmesna varijanta dostojna je konkurencija irskom specijalitetu!
- Farinata od slanutka: Samo 4 sastojka! Ovo jednostavno jelo ponos je na tanjuru Ligurije i Toskane, a mi imamo recept.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja