Ljetni kolač sa šumskim voćem: Jako jednostavno i bez previše kalorija! Imamo recepte koji neće opteretiti probavu, a osvježit će
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja
Obožavamo ljeto jer nam donosi raznoliko svježe voće i povrće. Rado jedemo breskve, nektarine i lubenicu, ali isto tako uživamo u vrlo nutritivno bogatom šumskom voću.
Borovnice, ribizl, kupine ili maline volimo dodati u smoothie i jutarnju zobenu kašu, ali ponajviše uživamo u laganim kolačima od šumskog voća.
Ljetni kolač sa šumskim voćem – recepti
Donosimo nekoliko recepata za ljetni kolač sa šumskim voćem koji su lagani, brzi i u kombinaciji s namirnicama poput jogurta ili pudinga.
Ljetna torta sa šumskim voćem
Prvi recept za kremasti kolač sa šumskim voćem zahtijeva nešto više sastojaka, a dolazi u veganskoj verziji. Slobodno zamijenite veganske sastojke životinjskim namirnicama, ako ste tako navikli.
Sastojci za koru:
- 2 šalice bademovog brašna
- 1/3 šalice kakao praha
- 3 čajne žličice kokosovog ulja
- 3 čajne žličice javorovog sirupa
- 1/4 čajne žličice soli.
Sastojci za žele:
- 3 šalice svježih ili smrznutih višanja ili drugog bobičastog voća
- pola čajne žličice praha agar agar
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije.
Sastojci za čokoladni ganache:
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 2 čajne žličice javorovog sirupa
- 100 g tamne veganske čokolade
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za ukrašavanje:
- svježe trešnje
- svježe kupine
- liofilizirane maline.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Premažite kalup promjera 24 cm.
- U blenderu pomiješajte bademovo brašno, kakao prah, kokosovo ulje, javorov sirup i sol te blendajte dok ne dobijete smjesu kao za tijesto.
- Tijesto prelijte u kalup i izbodite vilicom.
- Pecite koru oko 12 minuta. Kad je pečena, pustite da se ohladi u kalupu.
- U lonac stavite sastojke za žele, odnosno bobičasto voće i javorov sirup, te pustite da zavrije. Potom smanjite temperaturu na srednju jačinu i ostavite da se kuha dok se volumen ne prepolovi. Kuhajte oko 30 minuta.
- Prebacite žele u blender, dodajte agar agar i ekstrakt vanilije te blendajte do glatke konzistencije.
- Vratite žele natrag u lonac i pustite da prokuha. Smanjite vatru na srednju jačinu i miješajući kuhajte oko 2 – 3 minute.
- Ulijte žele na podlogu za kolač i ostavite da se ohladi oko 20 minuta, a potom stavite koru u hladnjak na jedan sat.
- Zatim pripremite čokoladni ganache tako da pustite kokosovo mlijeko da zavrije.
- Čokoladnu nasjeckajte, prelijte je kokosovim mlijekom te promiješajte.
- Dodajte preostale sastojke za ganache te pomiješajte.
- Prelijte čokoladni ganache preko želea te potresite kalup kako bi se ravnomjerno rasporedio.
- Ostavite da se ohladi oko 10 minuta, a potom kolač prebacite u hladnjak na barem četiri sata.
- Kad se kolač ohladio, ukrasite ga voćem po želji.
Kolač sa šumskim voćem i pudingom
Za ljubitelje pudinga donosimo recept od manjeg broja sastojaka. U ovom receptu možete umjesto šećera koristiti eritritol kako biste smanjili kalorijsku vrijednost.
Sastojci za koru:
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
- 300 g integralnog pšeničnog brašna.
Sastojci za nadjev:
- 1 mahuna vanilije
- 500 ml mlijeka
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 100 g šećera
- 2 jušne žlice džema od borovnica.
Priprema
- Sjednite sve sastojke za tijesto, oblikujte kuglu i ostavite ga u hladnjaku 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, a potom ga prebacite u namašćeni kalup promjera oko 26 cm.
- Izbodite tijesto vilicom te pecite oko 15 – 20 minuta.
- Odrežite mahunu vanilije i ostružite pulpu.
- Četiri jušne žlice mlijeka pomiješajte s pudingom u glatku smjesu te dodajte sjemenke vanilije i šećer.
- Zakuhajte mlijeko pa umiješajte puding.
- Kuhajte puding miješajući.
- Kad je puding gotov, prekrijte ga folijom kako se ne bi napravila kora te ga ostavite sa strane.
- Ohlađenu koru najprije premažite džemom, a potom preko prelijte puding.
- Ohladite kolač na barem četiri sata te ga ukrasite svježim kupinama i borovnicama.
Kolač od šumskog voća i jogurta
Nismo zaboravili na maline, mnogima omiljeno voće. Ovaj kolač narežite na kocke i poslužite uz rashlađeni cijeđeni limun u koji ste dodali sirup od maline.
Sastojci za koru:
- 125 g višenamjenskog brašna
- 100 g zobenih pahuljica
- 2/3 šalice smeđeg šećera
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- pola šalice neslanog maslaca (sobne temperature)
- korica limuna
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije.
Sastojci za punjenje:
- 450 g grčkog jogurta
- 30 g šećera
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 300 g svježih malina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Obložite kalup veličine 20 x 20 cm papirom za pečenje, a rubove ostavite duže.
- Pomiješajte koricu limuna i šećer te “istrljajte” kako bi se pustilo ulje.
- Dodajte brašno, zob, sol i prašak za pecivo.
- Potom dodajte maslac i ekstrakt vanilije te sjedinite tako da tijesto postane mrvičasto.
- Odvojite jednu jušnu žlicu izmrvljene smjese sa strane.
- Utisnite preostalu smjesu u kalup.
- U zdjeli pomiješajte jogurt, šećer i kukuruzni škrob.
- Premažite smjesom od jogurta koru, a potom posipajte malinama.
- Preko malina dodajte jušnu žlicu izmrvljene smjese.
- Pecite kolač oko 45 minuta dok mrvice ne porumene.
- Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a potom ga ostavite još dva sata u hladnjaku.
Brzi kolač sa šumskim voćem
Ako ne želite koristiti pećnicu jer su temperature ionako visoke, spremite brzi kolač sa šumskim voćem u čaši. Odličan desert koji rado jedemo na terasi s pogledom na more.
Sastojci za kremu:
- pola šalice granuliranog šećera
- 4 čajne žličice kukuruznog škroba
- pola čajne žličice soli
- 4 žumanjka
- 4 šalice punomasnog mlijeka
- 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije.
Sastojci za kompot od borovnica:
- 2 šalice svježih borovnica
- 1/3 šalice granuliranog šećera
- pola šalice vode
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica limunove korice
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba
- 1 čajna žličica hladne vode.
Priprema
- Najprije pripremite kremu tako da pomiješate šećer, kukuruzni škrob i sol.
- Mlijeko zagrijte na srednje jakoj vatri i kuhajte miješajući dok ne zavrije.
- Dodajte smjesu od kukuruznog škroba u mlijeko i kuhajte miješajući dok se ne zgusne.
- Žumanjke istucite te u njih polako dodajte malo napravljene smjese žustro miješajući.
- Prebacite smjesu sa žumanjcima na vatru i pustite da lagano kuha uz miješanje oko pola minute.
- Maknite kremu s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije.
- Potom pripremite kompot tako da pomiješate borovnice, limunov sok i koricu te šećer.
- Zakuhajte smjesu na srednjoj vatri i kuhajte oko osam minuta dok se borovnice ne počnu raspadati.
- Kada je smjesa gotova, pustite je sa strane da se ohladi.
- Poslužite kolač u čaši tako da pola šalice kreme stavite u čašu, potom dodajte dvije jušne žlice kompota od borovnice te ponovite još jednom taj postupak.
- Ohladite prije posluživanja.
Biskvitni kolač sa šumskim voćem
Šumsko voće uronjeno u sočan i pahuljasti biskvit stvara zazubice. Poznati sastojci i malo vremena dovoljni su za kolač koji će oduševiti goste.
Sastojci:
- 5 jaja sobne temperature
- 160 g višenamjenskog brašna
- 130 g šećera
- 30 ml biljnog ulja
- 100 svježih borovnica
- 100 g svježih malina
- 1 čajna žličica limunove korice
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Obložite kalup promjera oko 25 cm papirom za pečenje.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
- Mikserom sjedinite šećer, sol i bjelanjke i miksajte oko četiri minute do čvrste smjese.
- Pomiješajte žumanjke, ulje i limunovu koricu, a potom tu smjesu prelijte preko tučenih bjelanjaka.
- Umutite te dvije smjese samo dok se ne sjedine.
- Brašno prosijajte na smjesu od jaja i sjedinite te prelijte u kalup za pečenje.
- Po tijestu ravnomjerno rasporedite voće.
- Pecite oko 30 – 40 minuta, a je li kolač pečen, provjerite čačkalicom.
- Kada je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a po želji ga posipajte šećerom u prahu.
Kremasti kolač sa šumskim voćem
Za kraj donosimo još jedan recept sa šumskim voćem u čaši, a zašto ne isprobati baš onaj koji obožavamo? U pitanju je cheesecake.
Sastojci za džem:
- 340 g šumskog voća
- pola šalice granuliranog šećera
- korica limuna
- 1 čajna žličica soka limuna.
Sastojci za cheesecake:
- 2/3 šalice vrhnja za šlag
- 280 g krem sira
- 1/3 šalice granuliranog šećera
- pola čajne žličice soli
- 1/4 šalice kiselog vrhnja
- pola čajne žličice soka limuna
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- integralni keksi.
Priprema
- Najprije brzinski napravite džem tako da pomiješate šumsko voće, šećer, limunov sok i koricu te zagrijte na vatri i kuhajte dok se šećer ne otopi.
- Potom pojačajte vatru i kuhajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane gusta te ostavite sa strane.
- Potom pripremite cheesecake tako da mikserom umutite šlag oko pet minuta te ga ostavite sa strane.
- Potom izmiksajte srednjom brzinom krem sir, šećer i sol dok smjesa ne postane glatka te dodajte kiselo vrhnje, limunov sok i ekstrakt vanilije i sjedinite.
- Pažljivo umiješajte šlag u smjesu s krem sirom.
- Na dno čaše najprije stavite malo džema od šumskog voća, potom cheesecake i ponovite postupak još jednom.
- Na kraju posipajte izmrvljenim integralnim keksima.
- Ohladite prije posluživanja.
Pročitajte i ove članke:
- Tart od borovnica: Supervoće u kombinaciji s bijelom čokoladom, pudingom, limunom ili mascarponeom! Napravite osvježavajući desert
- Kolač s ribizlom: Sezona je crvenih bobica prepunih vitamina C! Spremite ih u biskvitu za koji vam ne trebaju jaja ni mlijeko
- Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine: Tako brzo i jednostavno, a tako fino! Pred vama je najbolji recept.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja