Ljetni kolač sa šumskim voćem: Jako jednostavno i bez previše kalorija! Imamo recepte koji neće opteretiti probavu, a osvježit će

Ljetni kolač sa šumskim voćem

Obožavamo ljeto jer nam donosi raznoliko svježe voće i povrće. Rado jedemo breskve, nektarine i lubenicu, ali isto tako uživamo u vrlo nutritivno bogatom šumskom voću.

Borovnice, ribizl, kupine ili maline volimo dodati u smoothie i jutarnju zobenu kašu, ali ponajviše uživamo u laganim kolačima od šumskog voća.

Ljetni kolač sa šumskim voćem – recepti

Donosimo nekoliko recepata za ljetni kolač sa šumskim voćem koji su lagani, brzi i u kombinaciji s namirnicama poput jogurta ili pudinga.

Takvi sastojci nisu kalorični i previše masni pa će biti idealni za desert i laku probavu tijekom ljeta. 
Ljetna torta sa šumskim voćem
FOTO: Shutterstock

Ljetna torta sa šumskim voćem 

Prvi recept za kremasti kolač sa šumskim voćem zahtijeva nešto više sastojaka, a dolazi u veganskoj verziji. Slobodno zamijenite veganske sastojke životinjskim namirnicama, ako ste tako navikli. 

Sastojci za koru:
  • 2 šalice bademovog brašna
  • 1/3 šalice kakao praha
  • 3 čajne žličice kokosovog ulja
  • 3 čajne žličice javorovog sirupa
  • 1/4 čajne žličice soli.
Sastojci za žele:
Sastojci za čokoladni ganache:
Sastojci za ukrašavanje:
  • svježe trešnje
  • svježe kupine
  • liofilizirane maline.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Premažite kalup promjera 24 cm. 
  3. U blenderu pomiješajte bademovo brašno, kakao prah, kokosovo ulje, javorov sirup i sol te blendajte dok ne dobijete smjesu kao za tijesto
  4. Tijesto prelijte u kalup i izbodite vilicom.
  5. Pecite koru oko 12 minuta. Kad je pečena, pustite da se ohladi u kalupu. 
  6. U lonac stavite sastojke za žele, odnosno bobičasto voće i javorov sirup, te pustite da zavrije. Potom smanjite temperaturu na srednju jačinu i ostavite da se kuha dok se volumen ne prepolovi. Kuhajte oko 30 minuta. 
  7. Prebacite žele u blender, dodajte agar agar i ekstrakt vanilije te blendajte do glatke konzistencije. 
  8. Vratite žele natrag u lonac i pustite da prokuha. Smanjite vatru na srednju jačinu i miješajući kuhajte oko 2 – 3 minute.
  9. Ulijte žele na podlogu za kolač i ostavite da se ohladi oko 20 minuta, a potom stavite koru u hladnjak na jedan sat. 
  10. Zatim pripremite čokoladni ganache tako da pustite kokosovo mlijeko da zavrije. 
  11. Čokoladnu nasjeckajte, prelijte je kokosovim mlijekom te promiješajte. 
  12. Dodajte preostale sastojke za ganache te pomiješajte. 
  13. Prelijte čokoladni ganache preko želea te potresite kalup kako bi se ravnomjerno rasporedio.
  14. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta, a potom kolač prebacite u hladnjak na barem četiri sata.
  15. Kad se kolač ohladio, ukrasite ga voćem po želji.
Kolač sa šumskim voćem i pudingom
FOTO: Shutterstock

Kolač sa šumskim voćem i pudingom 

Za ljubitelje pudinga donosimo recept od manjeg broja sastojaka. U ovom receptu možete umjesto šećera koristiti eritritol kako biste smanjili kalorijsku vrijednost. 

Sastojci za koru:
  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 300 g integralnog pšeničnog brašna
Sastojci za nadjev:
Priprema
  1. Sjednite sve sastojke za tijesto, oblikujte kuglu i ostavite ga u hladnjaku 30 minuta. 
  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  3. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, a potom ga prebacite u namašćeni kalup promjera oko 26 cm. 
  4. Izbodite tijesto vilicom te pecite oko 15 – 20 minuta
  5. Odrežite mahunu vanilije i ostružite pulpu.
  6. Četiri jušne žlice mlijeka pomiješajte s pudingom u glatku smjesu te dodajte sjemenke vanilije i šećer. 
  7. Zakuhajte mlijeko pa umiješajte puding.
  8. Kuhajte puding miješajući. 
  9. Kad je puding gotov, prekrijte ga folijom kako se ne bi napravila kora te ga ostavite sa strane. 
  10. Ohlađenu koru najprije premažite džemom, a potom preko prelijte puding. 
  11. Ohladite kolač na barem četiri sata te ga ukrasite svježim kupinama i borovnicama. 
Kolač od šumskog voća i jogurta
FOTO: Shutterstock

Kolač od šumskog voća i jogurta 

Nismo zaboravili na maline, mnogima omiljeno voće. Ovaj kolač narežite na kocke i poslužite uz rashlađeni cijeđeni limun u koji ste dodali sirup od maline. 

Sastojci za koru:
  • 125 g višenamjenskog brašna 
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 2/3 šalice smeđeg šećera
  • pola čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli 
  • pola šalice neslanog maslaca (sobne temperature)
  • korica limuna
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
Sastojci za punjenje:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Obložite kalup veličine 20 x 20 cm papirom za pečenje, a rubove ostavite duže. 
  3. Pomiješajte koricu limuna i šećer te “istrljajte” kako bi se pustilo ulje. 
  4. Dodajte brašno, zob, sol i prašak za pecivo.
  5. Potom dodajte maslac i ekstrakt vanilije te sjedinite tako da tijesto postane mrvičasto.
  6. Odvojite jednu jušnu žlicu izmrvljene smjese sa strane.
  7. Utisnite preostalu smjesu u kalup.
  8. U zdjeli pomiješajte jogurt, šećer i kukuruzni škrob.
  9. Premažite smjesom od jogurta koru, a potom posipajte malinama. 
  10. Preko malina dodajte jušnu žlicu izmrvljene smjese. 
  11. Pecite kolač oko 45 minuta dok mrvice ne porumene. 
  12. Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a potom ga ostavite još dva sata u hladnjaku
Brzi kolač sa šumskim voćem
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač sa šumskim voćem

Ako ne želite koristiti pećnicu jer su temperature ionako visoke, spremite brzi kolač sa šumskim voćem u čaši. Odličan desert koji rado jedemo na terasi s pogledom na more. 

Sastojci za kremu:
  • pola šalice granuliranog šećera
  • 4 čajne žličice kukuruznog škroba
  • pola čajne žličice soli
  • 4 žumanjka
  • 4 šalice punomasnog mlijeka
  • 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
Sastojci za kompot od borovnica:
  • 2 šalice svježih borovnica
  • 1/3 šalice granuliranog šećera
  • pola šalice vode
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • 1 čajna žličica limunove korice
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba
  • 1 čajna žličica hladne vode
Priprema
  1. Najprije pripremite kremu tako da pomiješate šećer, kukuruzni škrob i sol. 
  2. Mlijeko zagrijte na srednje jakoj vatri i kuhajte miješajući dok ne zavrije. 
  3. Dodajte smjesu od kukuruznog škroba u mlijeko i kuhajte miješajući dok se ne zgusne.
  4. Žumanjke istucite te u njih polako dodajte malo napravljene smjese žustro miješajući.
  5. Prebacite smjesu sa žumanjcima na vatru i pustite da lagano kuha uz miješanje oko pola minute. 
  6. Maknite kremu s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. 
  7. Potom pripremite kompot tako da pomiješate borovnice, limunov sok i koricu te šećer. 
  8. Zakuhajte smjesu na srednjoj vatri i kuhajte oko osam minuta dok se borovnice ne počnu raspadati. 
  9. Kada je smjesa gotova, pustite je sa strane da se ohladi. 
  10. Poslužite kolač u čaši tako da pola šalice kreme stavite u čašu, potom dodajte dvije jušne žlice kompota od borovnice te ponovite još jednom taj postupak. 
  11. Ohladite prije posluživanja.
Biskvitni kolač sa šumskim voćem
FOTO: Shutterstock

Biskvitni kolač sa šumskim voćem 

Šumsko voće uronjeno u sočan i pahuljasti biskvit stvara zazubice. Poznati sastojci i malo vremena dovoljni su za kolač koji će oduševiti goste.  

Umjesto svježeg voća možete koristiti i smrznuto, no ako ste u mogućnosti, upotrijebite svježe.
Sastojci:
  •  5 jaja sobne temperature
  • 160 g višenamjenskog brašna 
  • 130 g šećera
  • 30 ml biljnog ulja
  • 100 svježih borovnica
  • 100 g svježih malina
  • 1 čajna žličica limunove korice
  • prstohvat soli.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Obložite kalup promjera oko 25 cm papirom za pečenje.
  3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. 
  4. Mikserom sjedinite šećer, sol i bjelanjke i miksajte oko četiri minute do čvrste smjese. 
  5. Pomiješajte žumanjke, ulje i limunovu koricu, a potom tu smjesu prelijte preko tučenih bjelanjaka.
  6. Umutite te dvije smjese samo dok se ne sjedine. 
  7. Brašno prosijajte na smjesu od jaja i sjedinite te prelijte u kalup za pečenje. 
  8. Po tijestu ravnomjerno rasporedite voće. 
  9. Pecite oko 30 – 40 minuta, a je li kolač pečen, provjerite čačkalicom. 
  10. Kada je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a po želji ga posipajte šećerom u prahu. 
Kremasti kolač sa šumskim voćem
FOTO: Shutterstock

Kremasti kolač sa šumskim voćem 

Za kraj donosimo još jedan recept sa šumskim voćem u čaši, a zašto ne isprobati baš onaj koji obožavamo? U pitanju je cheesecake

Sastojci za džem:
  • 340 g šumskog voća
  • pola šalice granuliranog šećera
  • korica limuna
  • 1 čajna žličica soka limuna.
Sastojci za cheesecake:
  • 2/3 šalice vrhnja za šlag
  • 280 g krem sira
  • 1/3 šalice granuliranog šećera
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 šalice kiselog vrhnja
  • pola čajne žličice soka limuna
  • pola čajne žličice ekstrakta od vanilije 
  • integralni keksi.
Priprema
  1. Najprije brzinski napravite džem tako da pomiješate šumsko voće, šećer, limunov sok i koricu te zagrijte na vatri i kuhajte dok se šećer ne otopi. 
  2. Potom pojačajte vatru i kuhajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane gusta te ostavite sa strane.
  3. Potom pripremite cheesecake tako da mikserom umutite šlag oko pet minuta te ga ostavite sa strane. 
  4. Potom izmiksajte srednjom brzinom krem sir, šećer i sol dok smjesa ne postane glatka te dodajte kiselo vrhnje, limunov sok i ekstrakt vanilije i sjedinite. 
  5. Pažljivo umiješajte šlag u smjesu s krem sirom. 
  6. Na dno čaše najprije stavite malo džema od šumskog voća, potom cheesecake i ponovite postupak još jednom.
  7. Na kraju posipajte izmrvljenim integralnim keksima.
  8. Ohladite prije posluživanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu