Tart od borovnica: Supervoće u kombinaciji s bijelom čokoladom, pudingom, limunom ili mascarponeom! Napravite osvježavajući desert
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Borovnice se često smatraju supervoćem, kao i ostalo bobičasto voće, zbog iznimne nutritivne vrijednosti. Dostupne su nam cijele godine, ako ne uvijek svježe, onda smrznute. Osim brojnih vitamina i minerala, bogate su antioksidansima koji nas štite od slobodnih radikala.
Iako borovnice najradije jedemo kao međuobrok ili u jutarnjoj zobenoj kaši, odličan su izbor za razne vrste kolača ili pita. Ovaj vam put donosimo recepte za tart od borovnica na čiji nam spomen već rastu zazubice.
Birajte tart od borovnica u kombinaciji s bijelom čokoladom, pudingom, limunom ili pak mascarponeom. Vjerujemo da vam sve zvuči jako ukusno.
Tart od borovnica i bijele čokolade
Ovaj jednostavan recept odličan je za početnike koji nisu sigurni kako dobro napraviti tijesto za tart. Trebat će vam digestive keksi, a sam postupak će vas podsjetiti na pravljenje cheesecakea.
Sastojci:
- 300 g digestive keksa
- pola šalice otopljenog maslaca
- 350 g sjeckane bijele čokolade
- pola šalice vrhnja
- 1/4 šalice maslaca
- pola šalice borovnica.
Priprema
- Digestive kekse dobro usitnite i pomiješajte s otopljenim maslacom.
- Pripremite pravokutni kalup duljine 23 cm tako da ga malo premažete uljem ili maslacem.
- Utisnite smjesu keksa i maslaca u kalup i ostavite da se ohladi.
- Na vatri zagrijte bijelu čokoladu, vrhnje i maslac dok se sastojci ne otope.
- Na dno biskvita posložite borovnice, a preko prelijte smjesom od bijele čokolade.
- Ostavite u hladnjaku barem dva sata ili preko noći.
Tart od pudinga i borovnica
U ovom receptu radimo i prhko tijesto za tart. Time je priprema duža nego u prethodnom receptu, no svakako se isplati. Sastojci su poznati i lako dostupni.
Sastojci za koru:
- 100 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 40 g šećera u prahu (možete koristiti i eritrit)
- 120 g hladnog maslaca
- 2 jušne žlice hladne vode
- prstohvat soli
- ribana korica limuna.
Sastojci za punjenje:
- 800 ml mlijeka ili biljnog napitka
- oko 3 jušne žlice voćnog namaza od borovnica
- 6 jušnih žlica šećera ili eritrita
- 1 puding od vanilije
- 1 puding od borovnice.
Priprema
- Pripremite prhko tijesto za tart tako da pomiješate brašno, sol, šećer i limun.
- Narežite maslac na kockice i dodajte prethodnoj mješavini brašna.
- Prstima sjedinite maslac i mješavinu brašna, dodajte vodu i mijesite dok ne dobijete tijesto.
- Tijesto umotajte u plastičnu foliju, utisnite ga u obliku diska i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta.
- Pripremite kalup za tart, premažite ga maslacem i posipajte brašnom.
- Nakon što se ohladilo, tijesto razvaljajte na srednju debljinu i prebacite na kalup te dobro utisnite.
- Ako je ostalo viška tijesta, izrežite ga i ponovno utisnite u tijesto ili popunite eventualne rupe.
- Vilicom izbodite koru te stavite tijesto u zamrzivač na oko 15 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Pecite tijesto oko 20 minuta, a kad je pečeno, ostavite ga da se ohladi.
- Kad se tijesto, odnosno kora malo ohladila, premažite je voćnim namazom od borovnica i ostavite sa strane.
- Skuhajte puding od vanilije u 400 ml mlijeka, a potom puding rasporedite preko tarta.
- Isti postupak ponovite s pudingom od borovnice i prelijte ga preko pudinga od vanilije.
- Po želji posipajte svježim borovnicama.
Tart od limuna i borovnica
Kombinacija limuna i borovnice zvuči baš osvježavajuće. Ovaj recept na prvu izgleda složen, ali sam postupak je jednostavan i pozivamo vas da prihvatite ovaj izazov. Kao što znamo, šećer dolazi na kraju i uživat ćete u ovom osvježavajućem tartu.
Sastojci za koru:
- pola šalice neslanog otopljenog maslaca
- 50 g granuliranog šećera
- 1 šalica višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za punjenje:
- 1 limenka punomasnog kondenziranog mlijeka
- 90 ml soka od limuna
- 1 čajna žličica limunove korice
- 1 žumanjak.
Sastojci za umak od borovnica:
- 1 šalica svježih ili smrznutih borovnica
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba
- 2 čajne žličice limunovog soka
- 2 čajne žličice granuliranog šećera.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- Pripremite koru tako da pomiješate sol, šećer, rastopljeni maslac i ekstrakt od vanilije, dodajte brašno i sjedinite.
- Tijesto utisnite u kalup promjera 23 cm.
- Pecite tijesto oko 15 minuta dok ne porumeni, a kad je pečeno, izbodite ga vilicom.
- Pripremite umak tako da vilicom sjedinite kukuruzni škrob i limunov sok.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte borovnice i šećer te vilicom zgnječite borovnice.
- Dodajte smjesu kukuruznog škroba i kuhajte oko dvije minute dok se ne zgusne. Ostavite umak na sobnoj temperaturi.
- Potom pripremite smjesu za punjenje tako da pomiješate sve sastojke i prelijete ih preko pečene kore.
- Potom preko prelijte umak, ponovno ga malo zagrijte ako se stisnuo. Dio umaka po želji ostavite za posluživanje.
- Čačkalicom pomiješajte umak i smjesu za punjenje te potresite kalup.
- Pecite u pećnici još oko 18 minuta.
- Kad je pečen, tart stavite na rešetku za hlađenje, a potom ga stavite i u hladnjak.
- Tart od borovnica ukrasite kriškama limuna i cijelim borovnicama.
Tart s borovnicama i mascarponeom
Za kraj evo jedan recept za tart od borovnica u kombinaciji sa sirom. Lagan i osvježavajuć kolač odlično se uklapa uz čašu svježe limunade dok uživate u pogledu s balkona.
Sastojci za koru:
- pola šalice brašna
- pola šalice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice šećera
- 1/4 čajne žličice soli
- 2 čajne žličice mlijeka ili vode.
Sastojci za punjenje:
- pola šalice šećera u prahu
- 1 čajna žličica šećera u prahu
- 3/4 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 450 g mascarpone sira
- korica 2 limuna.
Sastojci za ukrašavanje:
- svježe borovnice.
Priprema
- Najprije pripremite nadjev, odnosno punjenje tako da sve sastojke pomiješajte zajedno.
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Kalup promjera 23 cm poprskajte uljem.
- U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer, a potom sjedinite mokre i suhe sastojke.
- Tijesto utisnite na dno kalupa i pecite oko 20 minuta dok kora ne porumeni, a na pola vremena zarotirajte kalup.
- Stavite pečenu koru na rešetku za hlađenje i pustite da se ohladi prije stavljanja nadjeva.
- Kad se kora ohladila, ravnomjerno uz pomoć lopatice rasporedite nadjev te posipajte svježim borovnicama.
Pročitajte i članke:
- Tart od lisnatog tijesta i samoniklog bilja: Naša Mare ima recept za tako jednostavnu, a tako slasnu i nutritivno bogatu pitu
- Kolač od palente: Tako sočan, a može i bez glutena! Imamo recepte sa citrusima, jogurtom, bademima, jabukama i višnjama
- Mileram torta: Idealan je desert za ljubitelje kremastih kolača! Evo kako je pripremiti s voćem i čokoladom, ali i kao bezglutensku varijantu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- prhko tijesto za tart
- recepti
- tart od borovnica
- tart od borovnica i bijele čokolade
- tart od limuna i borovnica
- tart od pudinga i borovnica
- tart s borovnicama i mascarponeom
- Borovnica puding tart. (2022). Coolinarika.