Tart od lisnatog tijesta i samoniklog bilja: Imamo recept za jednostavnu, slasnu i nutritivno bogatu pitu

Tart od samoniklog bilja

Samoniklo bilje me često podsjeti na kajgane i slane tartove koje sam jela u djetinjstvu. Nedavno sam tako pripremala divlji hmelj s veganskom kajganom, a sad je na red došao i bljušt.

Tart od lisnatog tijesta i bljušta
FOTO: Mare

Tart od lisnatog tijesta i samoniklog bilja – svježe, a opet ekstra hrskavo

U dijelu Istre gdje živim nema toliko šparoga, ali zato ima puno bljušta. Bljušt ima još nekoliko naziva, a više o njemu pročitajte u članku posvećenom baš ovoj zanimljivoj, ljekovitoj, ukusnoj, ali i izrazito otrovnoj biljci “Vilin korijen, bljušt ili kuka – upotreba i ljekovitost“.

Sad kad ste pročitali, znate da se mladi izdanci mogu jesti bez straha, a pripremaju se baš kao i šparoge.

Ja sam svoj svježe nabrani bljušt uz malo mladog luka iskombinirala s mojom veganskom kajganom u koju sam dodala malo veganskog jogurta i pokoju kukuruznu pahuljicu za ekstra hrskavost. Sve skupa sam ulila u kalup obložen lisnatim tijestom i zapekla.

Tart od bljušta
FOTO: Mare

Dobila sam slasni i nutritivno bogati tart od lisnatog tijesta i samoniklog bilja. Možete koristiti bilo koje drugo povrće koje biste i inače kombinirali s kajganom ili tartom. Recept za moju vegansku kajganu možete pronaći poveznici, a sjetite se na tu količinu samo dodati još 150 ml veganskog jogurta i šaku kukuruznih pahuljica po želji. 

Ne bacajte aquafabu

Mala napomena koja vam može biti korisna ubuduće. Najčešće uvijek doma imam aquafabe jer kad god koristim slanutak, iz konzerve ili ga kuham sama, vodu sačuvam i zaledim u porcije po 100 ml i vadim kad god trebam za premazati peciva, za kajganu, kao vezivo za pljeskavice ili za kolače.

Dakle, nemojte bacati aquafabu u sudoper, ona je iskoristiva na mnogo načina jer odlično zamjenjuje bjelanjak. 

Kalup u kojem sam pekla tart je promjera 28 cm, a količina lisnatog tijesta utrošena za ovakav tart iznosi 380 g.
Lisnato tijesto s bljuštom
FOTO: Mare

Želite li da tart bude kompletno otkriven, bez da ga dodatno iznad pokrivate lisnatim tijestom, bit će vam dovoljno i 200 g lisnatog tijesta. Pecite na temperaturi od 180 °C otprilike 30-ak minuta.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu