Tart od lisnatog tijesta i samoniklog bilja

Tart od samoniklog bilja

Samoniklo bilje me često podsjeti na kajgane i slane tartove koje sam jela u djetinjstvu. Nedavno sam tako pripremala divlji hmelj s veganskom kajganom, a sada je na red došao i bljušt.

Tart od lisnatog tijesta i bljušta
Foto: Mare

U dijelu Istre gdje ja živim nema toliko šparoga, ali zato ima puno bljušta. Bljušt poznaje još nekoliko naziva, a više o njemu pročitajte u opširnom tekstu posvećenom baš ovoj zanimljivoj, ljekovitoj, ukusnoj, ali i izrazito otrovnoj biljci. Sad kad ste pročitali znate da se mladi izdanci mogu bez straha jesti, a pripremaju se baš kao i šparoge.

Ja sam svoj svježe nabrani bljušt uz malo mladog luka iskombinirala s mojom veganskom kajganom u koju sam dodala malo veganskog jogurta i pokoju kukuruznu pahuljicu za ekstra hrskavost. Sve skupa sam ulila u kalup obložen lisnatim tijestom i zapekla.

Tart od bljušta
Foto: Mare

Dobila sam slasni i nutritivno bogati tart. Možete koristiti bilo koje drugo povrće koje bi i inače kombinirali s kajganom ili tartom. Recept za moju vegansku kajganu objavljen je nedavno i možete ga pronaći ovdje, a sjetite se na tu količinu samo dodati još 150 ml veganskog jogurta i šaku kukuruznih pahuljica po želji. 

Mala napomena koja vam može biti korisna ubuduće. Najčešće uvijek doma imam aquafabe jer kad god koristim slanutak, da li iz konzerve ili ga kuham sama, vodu sačuvam i zaledim u porcije po 100 ml i vadim kad god trebam za premazati peciva, za kajganu, kao vezivo za pljeskavice ili za kolače. Dakle, ne bacati aquafabu u sudoper, ona je iskoristiva na mnogo načina jer odlično zamjenjuje bjelanjak. 

Kalup u kojem sam pekla tart je promjera 28 cm, a količina lisnatog tijesta utrošena za ovakav tart iznosi 380 g.

Lisnato tijesto s bljuštom
Foto: Mare

Želite li da tart bude kompletno otkriven, bez da ga dodatno iznad pokrivate lisnatim tijestom bit će vam dovoljno i 200 g lisnatog tijesta. Pecite na temperaturi od 180°C otprilike 30-ak minuta.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tart od lisnatog tijesta i samoniklog bilja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.