Zaslađena pića povezana s 45 bolesti! Ako želite biti zdravi, nemojte piti više od ove količine
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Nakon nove studije koja je povezala visoke razine konzumacije šećera sa širokim rasponom zdravstvenih stanja znanstvenici su poručili da ljudi ne bi trebali piti više od jednog zaslađenog pića tjedno.
Za svako dodatno zaslađeno piće tjedno ljudi mogu povećati izglede da će oboljeti od brojnih bolesti, kažu autori.
Rekli su da je visoka konzumacija šećera općenito više štetna nego korisna za zdravlje.
Autori su također pozvali na dodatna istraživanja veza između visoke konzumacije šećera i raka nakon što je studija ukazala na vezu između to dvoje.
Što je pokazalo istraživanje?
Akademici u Kini i SAD-u analizirali su utjecaj unosa šećera na zdravlje, proučavajući postojeća skupna istraživanja, nijh ukupno 73 koja obuhvaćaju 8.601 studiju.
Pregled zaključaka, objavljen u časopisu BMJ, sugerira da je veći unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema.
Autori su otkrili značajne štetne veze između konzumacije šećera u prehrani i dijabetesa, gihta, pretilosti, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, moždanog udara, astme, karijesa, depresije, prerane smrti i nekih vrsta raka – uključujući rak dojke, prostate i gušterače.
Kad su znanstvenici posebno promatrali pića zaslađena šećerom, pronašli su “umjerene” dokaze koji upućuju na to da su ljudi koji su popili najveći broj slatkih pića imali veću tjelesnu težinu u usporedbi s onima koji su popili najmanje.
Rekli su da su slabiji dokazi koji povezuju svaki dodatni napitak zaslađen šećerom tjedno s 4 % većim rizikom od gihta.
Svakih 25 g dnevnog povećanja unosa fruktoze povezano je s 22 % većim rizikom od raka gušterače, sugerira pregled istraživanja.
Kako smanjiti unos šećera putem zaslađenih pića?
Autori, predvođeni stručnjacima sa Sveučilišta Sichuan u Kini, rekli su da ovi zaključci u kombinaciji sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka sugeriraju smanjenje potrošnje dodanih šećera na ispod 25 g dnevno, otprilike šest čajnih žličica dnevno, te ograničavanje konzumacije pića zaslađenih šećerom na manje od jedne porcije tjedno.
Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da odrasle osobe ne bi trebale unositi više od 30 g šećera dnevno, što je otprilike jednako sedam kockica šećera.
Ljudi bi trebali smanjiti unos šećera putem pića, a britanska služba savjetuje ljude da potraže vodu, mlijeko s niskim udjelom masnoće ili bez šećera, dijetalna pića ili pića bez dodanog šećera kao alternative.
Na internetskoj stranici NHS-a navodi se:
Ako više volite gazirana pića, pokušajte razrijediti sok bez dodanog šećara s gaziranom vodom.
Obrasci konzumacije šećera zahtijevaju hitno djelovanje
Autori najnovije studije su napisali:
Visoka konzumacija šećera u prehrani općenito je više štetna nego korisna za zdravlje, osobito kod kardiometaboličkih bolesti. Ovaj pregled pokazuje da je visoka konzumacija šećera u prehrani, posebno unos šećera koji sadrže fruktozu, štetno povezana s velikim brojem zdravstvenih ishoda. Dokazi o štetnoj povezanosti konzumacije šećera u prehrani i promjena u tjelesnoj težini od zaslađenih napitaka, ektopičnog nakupljanja masti zbog dodanih šećera, pretilosti u djece zbog pića zaslađenih šećerom, koronarne bolesti srca zbog pića zaslađenih šećerom i depresije zbog pića zaslađenih šećerom čine se pouzdanijima od onih za druge zdravstvene ishode.
Dodaju da su dokazi o povezanosti konzumacije šećera u prehrani i raka i dalje ograničeni te zahtijevaju daljnja istraživanja.
Zaključuju:
Preporučamo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno (otprilike šest čajnih žličica dnevno) i ograničavanje konzumacije šećera zaslađenih napitaka na manje od jedne porcije tjedno (otprilike 200 – 355 ml/tjedno). Da bi se promijenili obrasci konzumacije šećera, posebno za djecu i adolescente, hitno je potrebna kombinacija općeg javnog zdravstvenog obrazovanja i politika diljem svijeta.
Pročitajte i ove članke:
- Skloni ste slatkoj i masnoj hrani? Znanstvenici su otkrili zašto, i neće vam se svidjeti
- Koriste ga dijabetičari i oni koji žele smršaviti, a nova ga studija povezuje sa srčanim i moždanim udarom
- Imate naviku polizati poklopac čašice jogurta? Umatate hranu u aluminijsku foliju? Evo što o tome kažu stručnjaci.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja