Prirodni lijek za dekubitus: Svaki znak crvenila je signal za hitno djelovanje! Evo što je sve narodni lijek za dekubitus

Prirodni lijek za dekubitus

Dekubitus je rana koja nastaje uslijed dugotrajnog pritiska na kožu koji zaustavlja zdrav protok krvi. Ove bolne ozljede nastaju kao posljedica sjedenja ili ležanja u istom položaju duže vrijeme, naročito kod starijih i osoba smanjene pokretljivosti. Kako biste spriječili i liječili ove rane, u nastavku doznajte što je sve prirodni lijek za dekubitus.

Dekubitus se može razviti bilo gdje, ali najviše nastaje na koži koja prekriva područja kostiju, poput bokova, leđa, laktova, koljena, peta, trtice i gležnjeva.

Ako se rane ne liječe, infekcije se mogu proširiti na tjelesno tkivo, srce, zglobove, kosti i krvotok uzrokujući opasnu bakterijsku sepsu koja može ugroziti život.

Simptomi dekubitusa se javljaju u četiri stadija
FOTO: Shutterstock

Simptomi dekubitusa se javljaju u četiri stadija, a samo liječenje ovisi o stadiju i dubini rane. Prvi stadij se lako liječi redovitim mijenjanjem položaja i smanjenjem pritiska na kožu, dok se posljednji stadij teško liječi i može izazvati ozbiljne infekcije. Kada dekubitus dosegne četvrti stadij, potrebna je liječnička pomoć.

Simptomi četiri stadija dekubitusa su:

  • 1. stadij – koža je topla na dodir, stvaraju se crvenilo i osjećaj svrbeža na mjestu pritiska
  • 2. stadij – razvija se bolna otvorena ranica ili mjehurić s promijenjenom bojom kože oko ranice
  • 3. stadij – lezija nalikuje krateru zbog oštećenja tkiva ispod površine kože
  • 4. stadij – ozbiljno oštećenje kože i tkiva, najčešće s infekcijom; mišići, kosti i tetive mogu biti vidljivi kroz veliku ranu.

Pročitajte članak “Dekubitus – uzroci, simptomi i liječenje“.

Prirodni lijek za dekubitus – 7 pomoćnika

Kako biste uspješno tretirali dekubitus, prirodno liječenje kućnim lijekovima može uvelike pomoći prije nego rane postanu ozbiljnije. Saznajte koji su prirodni lijekovi za dekubitus. Imamo popis njih sedam.

Prirodni lijekovi za dekubitus
FOTO: Shutterstock

Oblog od listova gaveza i glatkog brijesta

Gavez je iznimno ljekovita biljka, a koristi se i za liječenje svih rana, čireva, posjekotina, ogrebotina i uboda insekata na koži. Korijen gaveza posjeduje umirujuća svojstva s puno sluzi, potiče rast novih stanica u potkožnom tkivu, kostima i vezivnom tkivu te je odličan narodni lijek za dekubitus. Liječi unutrašnje i vanjske infekcije te iscjeljuje i najdublje rane.

Glatki brijest je biljka koja se koristi u melemima za umirivanje kože jer ima ogromna ljekovita i protupalna svojstva. Kao i gavez, sadrži obilje sluzi koja ublažava infekcije, izvlači nečistoće i brzo iscijeljuje rane. Biljni oblog pripremljen od paste ovih biljaka učinkovit je u liječenju bilo koje rane.

Pomiješajte jednake dijelove suhih listova gaveza u prahu sa suhim listovima glatkog brijesta. Napravite gustu pastu s par kapi gela aloe vere (ili prokuhane vruće vode) i nanesite na sterilnu gazu. Dezinficirajte ranu i prekrijte oblogom. Ostavite oblog preko noći kako bi se omogućilo brže zacjeljivanje crvenila, infekcije i rane.

Dekubitus - prirodno liječenje
FOTO: Shutterstock

Pasta od kurkume i ulja smirne

Kurkuma je također poznati prirodni lijek za dekubitus. Od davnina se koristila za sprječavanje infekcije rana jer ima antiseptična i analgetska svojstva. Kurkumin, bioaktivni spoj kurkume, ubrzava proces zacjeljivanja rana i posjeduje snažna protuupalna i antimikrobna svojstva.

Za dezinfekciju dekubitusa po zahvaćenom području može se posuti kurkuma u prahu ili primijeniti oblog kako bi se smanjila bol i pružilo trenutno olakšanje.

Ulje smirne (Commiphora Myrrha) djeluje kao antiseptik, dezinficira, poboljšava cirkulaciju, sprječava upale i potiče zacjeljivanje rana, čak i onih koje teško zacjeljuju. Kurkuma s druge strane omogućuje bolji rast stanica kože i skupljanje rane.

Izmiješajte kurkumu u prahu s par kapi ulja smirine smole. Nanesite na sterilnu gazu i pokrijte ranu. Oblog mijenjajte dva puta dnevno.

Med za dekubitus
FOTO: Shutterstock

Med za dekubitus

Med se koristio za liječenje inficiranih rana čak 2.000 godina prije nego što su otkrivene bakterije. Kao oblog se pokazao vrlo učinkovit u suzbijanju infekcija, zacjeljivanju rana kod dekubitusa i suzbijanju boli.

Istraživanja su pokazala da ima bolje djelovanje nego neki drugi medicinski oblozi zbog čega je vrlo siguran i djelotvoran sastojak za previjanje rana.

Previjanje dekubitusa zavojem obloženim gustom pastom od meda detoksicira ranu jer med vrlo učinkovito ubija klice. Međutim, pasta od meda se ne smije razrijediti jer može pospješiti rast patogena umjesto da ih uništi.

U med se može dodati i šećer. Posipanje granuliranog šećera na ranu ili nanošenje šećerne paste prije previjanja još je jedan prirodni lijek protiv dekubitusa. Šećer može potaknuti rast novog tkiva i pomoći u dehidraciji bakterija koje uzrokuju infekciju. Također pomaže u upijanju tekućine iz rane zbog čega olakšava čišćenje rane kod mijenjanja obloga.

Pomiješajte jednu jušnu žlicu meda i, po želji, jednu čajnu žličicu šećera. Pastu razmažite na komad sterilne gaze i stavite je na ranu. Previjte oblog sterilnim zavojem. Oblog mijenjajte dva puta dnevno. Ovaj melem će olakšati svrbež i smiriti bol te ubrzati zacjeljivanje rane i infekcije.

Pročitajte članak “Vrste meda i kako prepoznati pravi med?“.

Prirodni lijek protiv dekubitusa
FOTO: Shutterstock

Ulje kantariona

Listovi i cvjetovi gospine trave (kantarion) zbog svojih se ljekovitih svojstava koriste u mnogim biljnim pripravcima. Ulje kantariona je odlično za liječenje crvenila i iritacije kože koja je zahvaćena prvim stupnjem dekubitusa.

Razrijedite nekoliko kapi kantarionovog ulja s malo bademovog ulja i njime nježno masirajte zahvaćeno područje kako biste potaknuli cirkulaciju. Ovaj je biljni lijek posebno koristan za sprječavanje i liječenje prvog stadija dekubitusa.

Narodni lijek za dekubitus
FOTO: Shutterstock

Gel aloe vere

Gel aloe vere djeluje vrlo umirujuće na kožu i pruža olakšanje od boli. Nanesite aloe veru za liječenje dekubitusa i sprječavanje ponovne pojave rane, kao i za ublažavanje svrbeža i peckanje.

Također, možete dodati malo meda i vitamina E te nanijeti na rane. To će dodatno pomoći u liječenju infekcije i olakšanju boli.

Pročitajte članak “Aloe vera gel – njega kože, konzumiranje i recepti“.

Biljni lijek za liječenje dekubitusa
FOTO: Shutterstock

Kamilica i preslica – biljno sredstvo za ispiranje

Kamilica je biljka s jakim protuupalnim i antiseptičkim svojstvima kojima pomaže kod upale i pruža olakšanje od boli. S druge strane, preslica je još jedna biljka koja pomaže u zacjeljivanju i čišćenju svih vrsta rana pa i onih koje teško zacjeljuju. Kombinacija ove dvije učinkovite biljke najbolji je biljni lijek za liječenje dekubitusa.

Izmješajte jednake dijelove suhih biljaka. Prokuhajte 2 – 3 čajne žličice biljne mješavine u šalici vode. Pustite da odstoji poklopljeno 10 – 20 minuta. Ovo biljno sredstvo za pranje također će pomoći u jačanju i njegovanju zahvaćene kože. Ranu ispirite čajem nekoliko puta dnevno.

Svinjska mast za dekubitus
FOTO: Shutterstock

Svinjska mast za dekubitus

Melem za rane sa svinjskom mašću je stari narodni lijek za dekubitus. Mast je bogata vitaminom B koji blagotvorno djeluje na zdravlje kože. Kada se svinjskoj masti dodaju ljekovite trave, ona postaje odlična ljekovita mast za otvorene rane, dekubitus i razna kožna oboljenja. Kako bi rane brže zarasle, dodajte ljekovito bilje kao što su neven, stolisnik ili gavez.

U ovom receptu koristimo cvijet nevena. Neven ima antiseptičko djelovanje kojim uništava bakterije, potiče zacjeljivanje i pomaže smanjiti upalu. Osnova ovog melema je svinjska mast, ali se po želji može zamijeniti maslinovim uljem.

Priprema
  1. Rastopite domaću svinjsku mast na slaboj vatri. Mast mora biti čista pa je po potrebi procijedite kroz gazu.
  2. Prelijte 2 – 3 jušne žlice svježih ili suhih cvjetova nevena rastopljenom masti, zatvorite poklopcem i ostavite tjedan dana.
  3. Ponovno zagrijte i procijedite mast od biljnog materijala kako biste dobili melem.
  4. Spremite u sterilne staklenke i koristite čim se ohladi i stisne.

Stavite melem direktno na ranu i prekrijte sterilnom gazom. Oblog možete ostaviti da djeluje preko noći ili mijenjati dva puta dnevno tijekom dana.

Najbolja krema za dekubitus blažeg stupnja je nježna i masna krema poput dječje kreme ili vazelina. Koriste se i cinkova mast te antibiotska ili antimikrobna krema. One sprječavaju isušivanje kože i štite ranu od prljavštine. Lokalna antimikrobna krema na bazi srebrnog sulfadiazina koristi se za liječenje i sprječavanje infekcije rana tako što oštećuje membrane bakterijskih stanica.

Previjanje dekubitusa
FOTO: Getty Images

Previjanje dekubitusa

Rane od ležanja u prvom stadiju možete očistiti blagim sapunom i vodom. Nakon pranja premažite losionom ili masnom kremom kako biste zaštitili kožu koja je blago zahvaćena dekubitusom.

Kod ozbiljnijih rana kao dezinficijens nanesite slanu vodu ili biljno sredstvo kako biste područje održali čistim. Nakon dezinfekcije nanesite odabrani melem na sterilnu gazu i stavite melem direktno na ranu.

Oblog štiti ranu od infekcije i pomaže da rana ostane vlažna kako bi mogla brže zacijeliti. Oblog mijenjajte dva puta dnevno.

Vodite računa o prehrani osobe oboljele od dekubitusa kako bi unijela dovoljnu količinu esencijalnih vitamina
FOTO: Shutterstock

Prehrana bogata vitaminima i vlaknima

Vodite računa o prehrani osobe oboljele od dekubitusa kako bi unijela dovoljnu količinu esencijalnih vitamina poput vitamina A, B, C, D i E. Tijelu su potrebna proteinska vlakna da bi brže zacijelilo. Jela s ciklom, lećom, grahom, voćem i mekinjama povećavaju razinu vlakana.

Antioksidativna svojstva ekstakta ginko bilobe pospješit će cirkulaciju krvi i pomoći u sprječavanju nastanka dekubitusa.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Rodriguez, J. (2022). Home Remedies for Bed Sores in Seniors and the Elderly. Griswold Home Care.
  2. Bed Sore Treatment: Home Remedies for Bed Sores. (2022). UPMC Health Beat.
  3. Nagdeve, M. (2020). 9 Effective Home Remedies For Bed Sores. Organic Facts.
  4. 12 Effective Herbal Remedies For Bed Sores. Find Home Remedy.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Svinjska mast za dekubitus, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu