Prirodni lijek za čir na koži: Saznali smo pomažu li narodni lijekovi poput kupusa i propolisa i što se preporučuje

Prirodni lijek za čir na koži

Tražite prirodni lijek za čir na koži? Kada govore o čiru na koži, većina ljudi najčešće misli na apsces kože. Apsces kože je nakupina gnoja u koži. Najčešće su veličine 1 – 3 cm, a ponekad mogu biti i mnogo veći. Apscesi su bolni, osjetljivi, fluktuirajući i najčešće okruženi crvenom oteklinom. 

Kako nastaje apsces? Najčešće zbog bakterija koje se uobičajeno nalaze na našoj koži. Naime, oštećenjem kože se otvara prostor tim bakterijama da uđu u samu kožu. Ukoliko dođe do ulaska bakterija u kožu, organizam reagira aktivacijom imunog sustava. Pritom može doći do razvoja apscesa.

Čir kao takav najčešće sadrži bakterije, bijele krvne stanice te mrtve stanice kože. Počinje rasti, stvarajući pritisak na okolna tkiva te potiče daljnje upalne procese. Upravo pritisak i upala kao takva uzrokuju bol.

Čir na koži
FOTO: Getty Images

Prirodni lijek za čir na koži – preporučuju li se kupus i propolis?

Prirodni lijek za čir na koži, odnosno apsces kože kao takav, nije prepoznat u medicini temeljenoj na dokazima. Ipak, kad je u pitanju čir na koži, prirodni lijek koji se preporučuje u narodu može biti više toga. Kao prirodni lijekovi za čir na koži navode se eterično ulje čajevca razrijeđeno u baznom ulju, prah kurkume, ricinusovo ulje i sl. No, važno je naglasiti da za navedene tvrdnje ne postoje dokazi djelovanja.

Također, u okviru narodne medicine često se navodi i kupus za čir na koži. Postoje istraživanja koja govore u prilog korištenja lista kupusa kod npr. upale dojki u dojilja. Najvjerojatnije posjeduje određen protuupalni učinak, no u suštini nije točno poznat mehanizam djelovanja. U svakom slučaju, kad je riječ o apscesu kože, nema nikakvih relevantnih dokaza, pa ni istraživanja koja bi govorila u prilog korištenju lista kupusa.

Osim navedenih preparata, često se spominje i propolis za čir na koži. Propolis ima dokazan antibakterijski učinak. Samim time, kako je kod kožnog apscesa najčešće riječ o infekciji, za očekivati je da bi lokalna uporaba propolisa bila od koristi. Međutim, još uvijek ne postoje klinički dokazi na temelju kojih bi se propolis mogao preporučiti u liječenju kožnog apscesa.

Prvenstveno je važno da se sam apsces ne dira
FOTO: Getty Images

Kako si pomoći kod čira na koži?

Ipak, postavlja se pitanje čime mazati čir na koži, odnosno što učiniti u slučaju pojavljivanja apscesa kože. Prvenstveno je važno da se sam apsces ne dira, odnosno da se samostalno ne pokušava ukloniti, istisnuti ili nekako probušiti kako bi njegov sadržaj iscurio. Naime, na taj se način infektivni materijal može nehotice istisnuti dublje u tkivo, što pak može dovesti do još većih komplikacija.

Nekada čir počne spontano curiti, a u tom je slučaju važno ne ubrzavati sam proces. Preporuka je koristiti tople komprese, nježno ih prisloniti na apsces po 10 minuta nekoliko puta dnevno. Također, važno je samo područje održavati čistim. Kod npr. upale folikula dlake (također vrsta apscesa) preporučuje se dva puta dnevno oprati područje antibakterijskim sapunom i toplom vodom, a nakon toga ga obrisati nježno tapkajući čistim ručnikom. Zatim se eventualno može prekriti sterilnom gazom.

Važno je okolinu održavati čistom, a tu se prvenstveno misli na plahte, odjeću i ručnike. Usto je važna i higijena ruku, kako se sama infekcija ne bi eventualno proširila na ostale dijelove tijela ili na druge ukućane.

Po potrebi se kod eventualne boli mogu koristiti lijekovi poput paracetamola ili ibuprofena.
ako apsces ne prolazi ili se primijeti pogoršanje, potrebno je javiti se svojem liječniku
FOTO: Shutterstock

Kada se obratiti liječniku?

Ako sam apsces ne prođe spontano tijekom 7 – 14 dana, ako je prisutno više od jednog apscesa na koži istovremeno, ako se sam čir vidno povećava i/ili sve snažnije boli, preporučuje se javljanje liječniku. Isto vrijedi i ako je čir na koži promjera većeg od jednog centimetra, ako je prisutna temperatura, ako se apscesi javljaju u blizini limfnih čvorova i ako su lokalizirani u blizini rektuma ili prepona – preporuka je javiti se liječniku.

Obraćanje liječniku nužno je i ako je pacijent na kemoterapiji, terapiji kortikosteroidima ili je na dijalizi.

Ukoliko spontano ne prolazi, najčešće se apsces liječi incizijom, evakuacijom gnoja, uz eventualnu uporabu antibiotika nakon zahvata. Antibiotici se uglavnom koriste ako je apsces veći od pet centimetra, ako ih je više prisutno, ako su prisutni znakovi celulitisa, ako je pacijent imunokompromitiran i ako postoje sistemski znakovi bolesti. Ako su osobe bile zdrave i bez navedenih karakteristika, sami antibiotici najčešće nisu potrebni nakon zahvata.

U svakom slučaju, riječ je o pojavi koja može spontano proći. Pritom si eventualno možemo pomoći toplim kompresama i održavanjem higijene samog područja. Međutim, ako apsces ne prolazi ili se primijeti pogoršanje, potrebno je javiti se svojem liječniku kako bi se adekvatno sanirala sama tegoba.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Felson, S. (2021). Abscess. WebMD.
  2. Brennan, D. (2020). Boils: Remedies and Treatments. WebMD.
  3. McLoone, P. i sur. (2020). Honey Combination Therapies for Skin and Wound Infections: A Systematic Review of the Literature. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 13: 875–888.
  4. Zakarija-Grkovic, I. i Stewart, F. (2020). Treatments for breast engorgement during lactation. Cochrane Database of Systematic Reviews, 9.
  5. Przybyłek, I. i Karpiński, T. M. (2019). Antibacterial Properties of Propolis. Molecules, 24(11): 2047.
  6. Baiu, I. i Melendez, E. (2018). Skin Abscess. Jama patient page, 319(13): 1405.
  7. Apsces kože. (2014). MSD priručnik dijagnostike i terapije.
  8. Puljiz, I. (2014). Ne-nekrotizirajuće bakterijske infekcije kože. Infektološki glasnik, 34(1): 33–39.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cir na trticnoj kosti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu