Varivo od kiselog kupusa: 4 recepta bogata vitaminom C

Varivo od kiselog kupusa

Varivo od kiselog kupusa omiljeno je jelo u hladnijim danima kada se želimo ugrijati, uživati u toplom i sočnom obroku, ali i osnažiti imunitet za potencijalne prehlade i bolesti. Kiseli kupus bogat je vitaminom C, esencijalnim nutrijentom važnim za brojne funkcije u organizmu, kao i za imunitet.

Osim toga, kiseli kupus pridonosi zdravoj crijevnoj flori osnažujući dobre bakterije.

Stanje crijevne flore i probava u izravnoj su vezi sa zdravljem i imunitetom. Zato neka bude redovito na vašem meniju, a varivo od kiselog zelja donijet će bogatstvo nutrijenata, vlakana i bjelančevina. 

Varivo od kiselog kupusa s mesom i grahom
FOTO: Shutterstock

Varivo od kiselog kupusa s mesom i grahom

Za ovo varivo bit će vam potrebni sastojci koje uglavnom imamo kod kuće i rado ih jedemo. Crveno meso trebalo bi se naći rjeđe na jelovniku, no kada ga jedete, neka se na tanjuru nađe i puno povrća i vlakana. Zato vam donosimo recept za varivo od kiselog kupusa i graha s mesom.

Sastojci:

  • pola kg ribanog kiselog kupusa
  • 50 g luka
  • 200 g svinjskog buta
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 150 g smeđeg graha iz konzerve
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 jušna žlica sjeckanog peršina
  • 1 čajna žličica tapioka škroba (umjesto gustina)
  • pola feferona 
  • 1 čajna žličica slatke paprike
  • prstohvat mažurana 
  • pola čajne žličice mljevenog kima.

Priprema

  1. Luk narežite na ploške, a svinjski but na kockice.
  2. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte luk, a potom i meso. Pecite uz miješanje oko pet minuta. 
  3. Potom dodajte ribani kiseli kupus i mljevenu papriku
  4. Dodajte vode u količini koja je potrebna da prekrije sadržaj lonca. Ostavite da se kuha oko jedan sat, a tijekom kuhanja dodajte ostale začine i peršin
  5. Kada se kuhanje bliži kraju, dodajte grah iz konzerve i umiješajte malo tapioka škroba ili gustina. 
  6. Varivo od kiselog kupusa s mesom možete poslužiti uz šnitu domaćeg kukuruznog kruha. 
Varivo od kiselog kupusa i krumpira
FOTO: Shutterstock

Varivo od kiselog kupusa i krumpira 

Kiseli kupus odlično se slaže s krumpirom, no svakako takvo varivo s kiselim kupusom nadopunite i proteinima, kako biste dobili kompletan i uravnotežen obrok. Kod svejeda to može biti meso, a kod vegetarijanaca i vegana tofu ili neka druga zamjena za meso. 

Sastojci:

Priprema

  1. Krumpir ogulite i narežite na kocke.
  2. Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak
  3. Potom dodajte krumpir i mrkvu, zalijte pilećim temeljcem te ubacite pastu od rajčice i sjemenke kima. Ostavite da se kuha oko 25 minuta. 
  4. Kobasice skuhajte sa strane. 
  5. Dodajte kiseli kupus i narezanu kobasicu na kolutove te začinite. 

Umjesto kobasice možete koristiti suho meso ili, kao u prethodnom receptu, svinjski but. Za verziju bez mesa dodajte slanutak ili grah

Varivo od kiselog kupusa bez mesa
FOTO: Shutterstock

Varivo od kiselog kupusa bez mesa

Za one koji trebaju smanjiti meso u svojoj prehrani zbog zdravstvenih razloga ili one koji ne jedu meso imamo recept za varivo od kiselog kupusa bez mesa. U pravilu možete slijediti i prethodne recepte, izostaviti meso, a pojačati grah ili dodati tofu

Sastojci:

Priprema

  1. Rižu namočite.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk i češnjak
  3. Dodajte pastu od rajčice i ostavite da se malo pirja.
  4. Potom dodajte slanutak ili grah te kiseli kupus
  5. Na kraju dodajte rižu i ostavite da se kuha te začinite. 
Kalja od kiselog kupusa
FOTO: Shutterstock

Kalja od kiselog kupusa 

Znate li da je kalja nekad služila za prehranjivanje siromaha? Kada nije bilo toliko dostupne hrane, nije preostalo ništa drugo nego biti kreativan u kuhinji i napraviti jelo od dostupnih namirnica. U slučaju kalje te namirnice su bile povrće i najčešće janjetina. 

Sastojci: 

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 komad dimljenog mesa (rebra ili buncek)
  • 2 jušne žlice tapioka škroba ili gustina 
  • papar
  • 1 čajna žličica crvene paprike.

Priprema

  1. Meso kuhajte oko 30 minuta i ne zaboravite promijeniti vodu tijekom kuhanja. 
  2. Kupus isperite i izrežite na četvrtine, pa ga dodajte mesu.
  3. Dodajte i crvenu papriku te ostavite da se kuha oko jedan sat. 
  4. Pred kraj kuhanja dodajte gustin pomiješan u vodi ili tapioku. 
  5. Kalju poslužite s kuhanim krumpirom ili krumpirom pečenim u ljusci. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: varivo od kiselog kupusa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu