Koliko dugo traje oporavak od moždanog udara?

Koliko dugo traje oporavak od moždanog udara

Moždani udar je četvrti uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta odraslih u SAD-u. Procijenjeni izravni i neizravni troškovi njege moždanog udara u toj zemlji iznose 68,9 milijardi dolara za 2009. godinu.

Učestalost moždanog udara i cijena oporavka nesumnjivo će rasti kako dolazi do globalnog starenja stanovništva Europe i zapadnog svijeta. Osim toga, učestalost moždanog udara i smrtnost rastu i u slabije razvijenim zemljama u kojima se životni stil i restrukturiranje stanovništva brzo mijenjaju.

Hrvatski dan moždanog udara obilježava se 21. lipnja te je prilika za podizanje svijesti o ozbiljnim posljedicama i visokim stopama smrtnosti moždanog udara. Potiče se razgovor o načinima na koje možemo smanjiti teret moždanog udara, prvenstveno o edukaciji javnosti o čimbenicima rizika i znakovima moždanog udara.

To je također prilika da se založimo za djelovanje odgovornih na svim razinama za poboljšanje prevencije moždanog udara, pristupa akutnom liječenju i podrške preživjelima i njegovateljima.

Pročitajte članak “Simptomi moždanog udara: Liječnik otkriva koji su znakovi moždanog udara i postoje li razlike kod žena i muškaraca“.

U nastavku saznajte koliko dugo traje oporavak od moždanog udara, što sve nosi sa sobom i kako nastaviti živjeti nakon istog.

Posljedice moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Posljedice moždanog udara

Kad su u pitanju moždani udar i kritični dani, šesti je dan kritičan za one pacijente koji su pretrpili veća neurološka oštećenja i ne mogu brinuti sami o sebi. Tada može doći do smrtnog ishoda.

Moždani udari mogu dovesti do fizičkih problema, emocionalnih izazova i tegoba u ponašanju koji se procjenjuju godinu dana nakon moždanog udara.

Uobičajene posljedice koje ostaju uključuju:

  • potpuna paraliza ili slabost na jednoj strani tijela
  • kognitivni problemi i problemi sa sviješću, razmišljanjem, pažnjom, pamćenjem, učenjem i prosuđivanjem
  • govorne poteškoće i problemi s razumijevanjem govora
  • emocionalni problemi i depresija
  • utrnulost ekstremiteta
  • inkontinencija
  • problem sa smanjenjem seksualnosti
  • problem sa žvakanjem i gutanjem
  • bol u ramenu (bolovi nakon moždanog udara).
Oporavak od moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Koliko dugo traje oporavak od moždanog udara?

Život se može činiti zastrašujuć u tjednima i mjesecima nakon moždanog udara. Na pitanje koliko dugo traje oporavak od moždanog udara nema jednoznačnog odgovora. Neki se ljudi brže oporavljaju, drugi mogu zahtijevati mjesece pa i godine rehabilitacije.

Rehabilitacija pomaže ljudima koji su doživjeli moždani udar da povrate snagu i pomaže im da se osjećaju sigurnije u izvršavanju svakodnevnih zadataka.

Treba napomenuti važnost rane rehabilitacije koja započinje još u akutnoj fazi bolesti na jedinici za intenzivnu skrb. Tako boravak u bolnici biva kraći, komplikacija je manje i bolji su ishodi što se tiče smanjenja neuroloških oštećenja.

Cilj rehabilitacije je smanjiti dugoročna neurološka oštećenja na minimum te pokušati bolesnika što prije integrirati nazad u društvo i vratiti ga na posao, ako je to moguće.

Oporavak od moždanog udara najbolji je unutar prva tri mjeseca nakon početka bolesti, no i dugoročna rehabilitacija ima svoje koristi s ciljem održavanja postojećeg stanja.

Prava pacijenta nakon moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Rehabilitacija nakon moždanog udara

Ako je moguće i bolesnik ispunjava uvjete za bolničku rehabilitaciju (živčano-mišićni deficit) u specijaliziranoj ustanovi te ima očuvanu mogućnost učenja i sporazumijevanja, kao i sposobnost da sudjeluje u aktivnostima rehabilitacije do tri sata dnevno, rehabilitacija se nastavlja pod vodstvom multidisciplinarnog tima koji nadgledaju liječnik fizijatar i suradnici koji određuju rehabilitacijske ciljeve na temelju stanja i mogućnosti bolesnika (prava pacijenta nakon moždanog udara). 

Terapija u toplicama sastoji se od rehabilitacije pokreta za one koji nakon moždanog udara imaju ispade osjeta, ne osjećaju jednu stranu tijela ili imaju probleme s ravnotežom. Na taj se način pokušava smanjiti spazam nakon moždanog udara i težiti normalnom tonusu mišića.

Aplikacije botulinum toksina mogu se koristiti za smanjenje spazma mišića. Hod na traci dobra je terapijska metoda za povećanje izdržljivosti i povećanje brzine pokreta.

Radni terapeut pomaže bolesnicima u korištenju raznih pomagala i uči odijevanje jednom rukom. Logopedi pokušavaju poboljšati govornu funkciju korištenjem metoda koje potiču bolesnika na vraćanje komunikacijskih mogućnosti. Psiholozi pomažu u problemima koji se mogu javiti s emocionalnim promjenama, prihvaćanjem vlastitog stanja te problemima sa smanjenjem seksualnosti.

Pročitajte članke:

Rehabilitacija u kući
FOTO: Shutterstock

Treba dodati i da rehabilitacija nije završena nakon bolničke rehabilitacije i da bolesnici mogu imati koristi od ambulantne rehabilitacije ili rehabilitacije u kući.

Ambulantna rehabilitacija se provodi kod onih bolesnika kojima je potreba intenzivna logopedska rehabilitacija u govoru. Rehabilitacija u kući se provodi specifično prema potrebama bolesnika nakon dogovora s fizijatrom koji definira koje vježbe će bolesnik raditi s fizioterapeutom ili medicinskom sestrom koja će dolaziti na terapije.

Kod velikog postotka bolesnika postoji ovisnost o obitelji u svakodnevnim aktivnostima, stoga je bitno je uključiti obitelj edukacijom i dobiti podršku obitelji od pacijenta što stvara ugodno okruženje za terapiju i motivaciju za nastavak rehabilitacije. 

Život nakon moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Život nakon moždanog udara

Kad je u pitanju moždani udar, opravak mora uključivati izbjegavanje drugog. To mora biti glavni prioritet. Iako je rizik za drugi moždani udar u ovom slučaju veći nego kod nekoga tko nikada nije imao moždani udar, taj rizik s vremenom pada te postoje stvari koje pomažu smanjiti taj rizik:

  • krvni tlak – održavati normalne vrijednosti krvnog tlaka od velike je važnosti za prevenciju novog moždanog udara
  • masnoće – visoke masnoće i kolesterol pomažu aterosklerozi koja predstavlja veliki rizik za nastanak moždanog udara, stoga treba uzimati terapiju za sniženje istih
  • dijabetes – kontrola dijabetesa značajno pomaže u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja
  • aritmije – liječenje aritmija i atrijskih fibrilacija ima velik doprinos u prevenciji moždanih udara
  • prehranamediteranska prehrana s većim udjelom voća, povrća i ribe te manjom konzumacijom suhomesnatih proizvoda i slatkih gaziranih pića.
  • fizička aktivnost – pomaže u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja, u dogovoru s liječnikom odredite idealni intenzitet 
  • pušenje – prestanak pušenja je poželjan zbog lošeg utjecaja na zdravlje srca i krvnih žila.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Jividen, S. (2023). Survival Rates After a Stroke. Verywell Health.
  2. Bralić Lang, V. (2020). Rehabilitacija nakon moždanog udara. Adiva.
  3. Schnurrer-Luke-Vrbanić, T. i sur. (2015). Smjernice za rehabilitaciju osoba nakon moždanog udara. Fizikalna i rehabilitacijska medicina, 27(3-4): 237–269.
  4. Ovbiagele, B. i Nguyen-Huynh, M. N. (2011). Stroke Epidemiology: Advancing Our Understanding of Disease Mechanism and Therapy. Neurotherapeutics, 8(3): 319–329.
  5. World Stroke Day. World Stroke Organization.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu