Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Prema nutricionističkim preporukama ribu bismo trebali jesti barem dva puta tjedno, kako bismo zadovoljili potrebu za omega-3 masnim kiselinama. Iako je uvriježeno mišljenje da je riba skupa, to se ne može reći za srdele čija je cijena vrlo prihvatljiva, bez obzira kupuje li se smrznuta, u konzervi ili svježa. Također, kad su u pitanju srdele, recepti daju mašti na volju.
Srdela sadrži oko 135 kcal na 100 g bez ulja, a osim omega-3 masnih kiselina i proteina, sadrži i kalcij, vitamine D, A i B, željezo te ponešto joda, magnezija i selena. Osim krvožilnom sustavu, srdela pridonosi i zdravlju koštanog sustava zbog sadržaja kalcija, ali i vitamina D koji pomaže njegovu apsorpciju.
Zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina srdele djeluju protuupalno te snižavaju loš LDL kolesterol. Zbog brojnih benefita srdela bi se trebala naći barem dva puta tjedno na dječjem jelovniku, prvenstveno zbog pravilnog rasta i razvoja kostiju, ali i na jelovniku starijih osoba zbog osteoporoze i adekvatnog unosa proteina.
Ovo je već dovoljno razloga da, ako već ne jedete, počnete s konzumacijom srdele, a recepti sa srdelama mogu uključivati razne varijante.
Srdele – recepti
Ako kupujete smrznute srdele, bit će ih potrebno odmrznuti i termički obraditi. Važno je ne ponovno zamrzavati srdele jednom kad se odmrznu, a od smrznute srdele recepti su jednako ukusno kao i od svježe inačice. Ipak, ako kupujete svježu srdelu, obratite pažnju na sljedeće faktore svježe srdele:
- sjajna i čvrsta koža
- bistre oči
- miris mora
- škrge žarko crvene boje.
Srdele u konzervi, koje tada nazivamo sardine, mogu doći u nekoliko varijanti:
- u salamuri ili vlastitom soku (najmanje kalorija)
- u umaku od rajčica
- u suncokretovom ili maslinovom ulju
- s povrćem
- s limunom.
Priprema srdela u svježem obliku zahtjeva sljedeće korake:
- odvojiti utrobu
- odvojiti glavu
- odstraniti ljuske.
Filetiranje srdele radite tako da svježu srdelu očistite od ljuski, a potom prstima povučete glavu koju izvučete zajedno s kostima i utrobom. Zatim odrežite rep.
Filete srdele premažite limunovim sokom. Dalje ih možete uvaljati u brašno i pržiti na maslinovom ulju. No, srdela s kostima je uvijek bolja opcija zbog kalcija i vitamina D koji je najviše uskladišten u kostima ribe.
Srdele u marinadi iz pećnice
Ovaj recept za srdele pripremite od jednostavnih sastojaka, a poigravanje začinima i prilozima uvijek će iznjedriti novu kombinaciju okusa.
Sastojci:
- 450 g srdela
- 1 režanj mljevenog češnjaka
- 2 jušne žlice senfa
- 1 jušna žlica soka od limuna
- pola čajne žličice paprike
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica suhog luka
- sol
- mljeveni papar
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice svježeg peršina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim peršina i srdela.
- Potom dodajte srdele i pomiješajte sa sastojcima.
- Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem i posložite srdele u jednom sloju.
- Premažite srdele ostatkom dresinga.
- Pecite oko 17 minuta.
- Nakon pečenja posipajte srdele peršinom i po njima iscijedite drugu polovicu limuna.
Srdele u pećnici s krumpirom i povrćem
Srdele u pećnici s krumpirom omiljena su i standardna kombinacija namirnica. Hrskave srdele iz pećnice, osim uz krumpir, poslužite uz veliku zdjelu svježe salate, kako biste uživali u uravnoteženom i kompletnom obroku. Umjesto krumpira ovdje se može naći i batat, ali i razno povrće koje prija uz ribu, poput tikvica, paprike i sl.
Sastojci:
- 500 g srdela
- 3 – 4 krumpira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- sok polovice limuna
- papar
- pola jušne žlice krušnih mrvica ili kukuruznog brašna
- sol
- mješavina mediteranskih začina.
Priprema
- Ogulite krumpire i narežite na tanke ploške.
- Pomiješajte maslinovo ulje sa začinima i češnjakom te premažite srdele i ploške krumpira.
- Srdele posipajte krušnim mrvicama ili kukuruznim brašnom.
- Pecite u pećnici na 220 °C oko 30 minuta dok krumpir ne bude pečen.
Pržene srdele prelivene marinadom
Od srdele recept možete upotpuniti i marinadom, što će rezultirati slasnim obrokom.
Sastojci:
- 500 g srdela
- 3 režnja češnjaka
- papar
- 1 list lovora
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- sol
- 1/4 šalice octa
- oko 50 ml bijelog vina
- brašno za paniranje.
Priprema
- Odmrznute ili očišćene srdele posušite krpom, a zatim ih posolite i uvaljajte u brašno.
- Potom srdele pržite na maslinovom ulju.
- Dok se srdele prže, luk narežite na kolutove, nasjeckajte češnjak i dinstajte na maslinovom ulju.
- Zatim dodajte začine, odnosno papar i lovor, malo octa i po potrebi vode te vino.
- Kada je marinada gotova, prelijte je preko srdela.
Brudet od srdela
Za brudet od srdela bit će vam potrebni slični sastojci kao i za prethodno navedenu marinadu.
Sastojci:
- nekoliko rajčica ili paleta
- 1 glavica crvenog luka
- 1 i pol jušna žlica vinskog octa
- sol
- papar
- peršin
- 1 lovorov list
- 2 režnja češnjaka
- srdele.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte češnjak.
- Dodajte filete srdele, rajčicu ili pelate. Ako je potrebno, dodajte vode kako bi se prekrila riba. Dodajte i vinski ocat i peršin.
- Kuhajte idućih pola sata te potresite prema potrebi.
Srdele na tavi
Osim u pećnici, srdele se mogu pripremiti i na tavi bez prženja. Za ovaj recept bit će vam potrebna aluminijska folija.
Sastojci:
- nekoliko komada srdela
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- malo češnjaka u prahu
- sol
- papar
- svježi peršin.
Priprema
- Sardine filetirajte, odnosno izvadite glavu i utrobu s kostima.
- Aluminijsku foliju premažite maslinovim uljem i zatim posložite filete sardine u jednom sloju. Presavijte foliju u obliku kuverte, odnosno rubovi folije trebaju biti podebljani.
- Zagrijte tavu i pecite sardine s obje strane po pet minuta.
- Kada su sardine pečene, začinite ih i dodajte još malo maslinovog ulja.
Pročitajte i članke:
- Savršenstvo talijanske kuhinje: Pogača sa srdelama i maslinama
- Skuša u konzervi: Lako je dostupna, puna proteina, omega-3 i vitamina B12! Spremite ove recepte kada nemate puno vremena
- Tuna u salamuri: Manje kaloričan i jeftin izvor proteina! Ovi su recepti kao stvoreni za dane kad nemate vremena ili želite nešto lagano.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja