Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Prema nutricionističkim preporukama ribu bismo trebali jesti barem dva puta tjedno, kako bismo zadovoljili potrebu za omega-3 masnim kiselinama. Iako je uvriježeno mišljenje da je riba skupa, to se ne može reći za srdele čija je cijena vrlo prihvatljiva, bez obzira kupuje li se smrznuta, u konzervi ili svježa. Također, kad su u pitanju srdele, recepti daju mašti na volju.
Srdela sadrži oko 135 kcal na 100 g bez ulja, a osim omega-3 masnih kiselina i proteina, sadrži i kalcij, vitamine D, A i B, željezo te ponešto joda, magnezija i selena. Osim krvožilnom sustavu, srdela pridonosi i zdravlju koštanog sustava zbog sadržaja kalcija, ali i vitamina D koji pomaže njegovu apsorpciju.
Zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina srdele djeluju protuupalno te snižavaju loš LDL kolesterol. Zbog brojnih benefita srdela bi se trebala naći barem dva puta tjedno na dječjem jelovniku, prvenstveno zbog pravilnog rasta i razvoja kostiju, ali i na jelovniku starijih osoba zbog osteoporoze i adekvatnog unosa proteina.
Ovo je već dovoljno razloga da, ako već ne jedete, počnete s konzumacijom srdele, a recepti sa srdelama mogu uključivati razne varijante.
Srdele – recepti
Ako kupujete smrznute srdele, bit će ih potrebno odmrznuti i termički obraditi. Važno je ne ponovno zamrzavati srdele jednom kad se odmrznu, a od smrznute srdele recepti su jednako ukusno kao i od svježe inačice. Ipak, ako kupujete svježu srdelu, obratite pažnju na sljedeće faktore svježe srdele:
- sjajna i čvrsta koža
- bistre oči
- miris mora
- škrge žarko crvene boje.
Srdele u konzervi, koje tada nazivamo sardine, mogu doći u nekoliko varijanti:
- u salamuri ili vlastitom soku (najmanje kalorija)
- u umaku od rajčica
- u suncokretovom ili maslinovom ulju
- s povrćem
- s limunom.
Priprema srdela u svježem obliku zahtjeva sljedeće korake:
- odvojiti utrobu
- odvojiti glavu
- odstraniti ljuske.
Filetiranje srdele radite tako da svježu srdelu očistite od ljuski, a potom prstima povučete glavu koju izvučete zajedno s kostima i utrobom. Zatim odrežite rep.
Filete srdele premažite limunovim sokom. Dalje ih možete uvaljati u brašno i pržiti na maslinovom ulju. No, srdela s kostima je uvijek bolja opcija zbog kalcija i vitamina D koji je najviše uskladišten u kostima ribe.
Srdele u marinadi iz pećnice
Ovaj recept za srdele pripremite od jednostavnih sastojaka, a poigravanje začinima i prilozima uvijek će iznjedriti novu kombinaciju okusa.
Sastojci:
- 450 g srdela
- 1 režanj mljevenog češnjaka
- 2 jušne žlice senfa
- 1 jušna žlica soka od limuna
- pola čajne žličice paprike
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica suhog luka
- sol
- mljeveni papar
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice svježeg peršina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim peršina i srdela.
- Potom dodajte srdele i pomiješajte sa sastojcima.
- Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem i posložite srdele u jednom sloju.
- Premažite srdele ostatkom dresinga.
- Pecite oko 17 minuta.
- Nakon pečenja posipajte srdele peršinom i po njima iscijedite drugu polovicu limuna.
Srdele u pećnici s krumpirom i povrćem
Srdele u pećnici s krumpirom omiljena su i standardna kombinacija namirnica. Hrskave srdele iz pećnice, osim uz krumpir, poslužite uz veliku zdjelu svježe salate, kako biste uživali u uravnoteženom i kompletnom obroku. Umjesto krumpira ovdje se može naći i batat, ali i razno povrće koje prija uz ribu, poput tikvica, paprike i sl.
Sastojci:
- 500 g srdela
- 3 – 4 krumpira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- sok polovice limuna
- papar
- pola jušne žlice krušnih mrvica ili kukuruznog brašna
- sol
- mješavina mediteranskih začina.
Priprema
- Ogulite krumpire i narežite na tanke ploške.
- Pomiješajte maslinovo ulje sa začinima i češnjakom te premažite srdele i ploške krumpira.
- Srdele posipajte krušnim mrvicama ili kukuruznim brašnom.
- Pecite u pećnici na 220 °C oko 30 minuta dok krumpir ne bude pečen.
Pržene srdele prelivene marinadom
Od srdele recept možete upotpuniti i marinadom, što će rezultirati slasnim obrokom.
Sastojci:
- 500 g srdela
- 3 režnja češnjaka
- papar
- 1 list lovora
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- sol
- 1/4 šalice octa
- oko 50 ml bijelog vina
- brašno za paniranje.
Priprema
- Odmrznute ili očišćene srdele posušite krpom, a zatim ih posolite i uvaljajte u brašno.
- Potom srdele pržite na maslinovom ulju.
- Dok se srdele prže, luk narežite na kolutove, nasjeckajte češnjak i dinstajte na maslinovom ulju.
- Zatim dodajte začine, odnosno papar i lovor, malo octa i po potrebi vode te vino.
- Kada je marinada gotova, prelijte je preko srdela.
Brudet od srdela
Za brudet od srdela bit će vam potrebni slični sastojci kao i za prethodno navedenu marinadu.
Sastojci:
- nekoliko rajčica ili paleta
- 1 glavica crvenog luka
- 1 i pol jušna žlica vinskog octa
- sol
- papar
- peršin
- 1 lovorov list
- 2 režnja češnjaka
- srdele.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte češnjak.
- Dodajte filete srdele, rajčicu ili pelate. Ako je potrebno, dodajte vode kako bi se prekrila riba. Dodajte i vinski ocat i peršin.
- Kuhajte idućih pola sata te potresite prema potrebi.
Srdele na tavi
Osim u pećnici, srdele se mogu pripremiti i na tavi bez prženja. Za ovaj recept bit će vam potrebna aluminijska folija.
Sastojci:
- nekoliko komada srdela
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- malo češnjaka u prahu
- sol
- papar
- svježi peršin.
Priprema
- Sardine filetirajte, odnosno izvadite glavu i utrobu s kostima.
- Aluminijsku foliju premažite maslinovim uljem i zatim posložite filete sardine u jednom sloju. Presavijte foliju u obliku kuverte, odnosno rubovi folije trebaju biti podebljani.
- Zagrijte tavu i pecite sardine s obje strane po pet minuta.
- Kada su sardine pečene, začinite ih i dodajte još malo maslinovog ulja.
Pročitajte i članke:
- Savršenstvo talijanske kuhinje: Pogača sa srdelama i maslinama
- Skuša u konzervi: Lako je dostupna, puna proteina, omega-3 i vitamina B12! Spremite ove recepte kada nemate puno vremena
- Tuna u salamuri: Manje kaloričan i jeftin izvor proteina! Ovi su recepti kao stvoreni za dane kad nemate vremena ili želite nešto lagano.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Dva tipa tijela imaju veći rizik od raka debelog crijeva
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja