Puna je vlakana, vitamina i minerala!
Musaka od kelja bez mesa: Fina je topla i hladna! Imamo pravi recept za potrošiti glavicu kelja
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Musaka je jedan od domišljatih načina kako potrošiti glavicu kelja, a postoji velika šansa da će se tako pripremljen kelj svidjeti i onima koji mu baš nisu skloni.
To je jedno od onih jela koje je fino jesti toplo i hladno, pa i dan – dva nakon, ako ga ostane.
Kada govorimo o povrću, ova musaka od kelja bez mesa kombinira još neke zimske snagatore. Tu su cikla i mrkva koje svemu daju bogatiji okus, a slanutak i voda od slanutka, tzv. aquafaba, koriste se u nadjevu i preljevu pa je to odličan recept za iskoristiti oboje bez obzira koristite li slanutak iz konzerve ili ste ga sami kuhali. Sačuvajte vodu.
Sastojci su dostatni za kalup 35 x 25 cm.
Sastojci za nadjev:
- 1 srednje velika glavica kelja
- 5 – 7 većih krumpira
- 1 luk
- 100 g sojinih ljuspica
- 2 šake zobenih pahuljica
- 2 mrkve
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- 200 ml pirea ili pasirane rajčice
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 240 g kuhanog slanutka (ili mala konzerva, sačuvati i ocijeđenu vodu, tzv. aquafabu)
- 1 manja cikla
- 1 jušna žlica brašna ili škroba
- sol i papar
- ružmarin.
Sastojci za preljev:
- 150 ml aquafabe (vode od kuhanja slanutka ili iz konzerve nakon cijeđenja)
- 180 g svježeg čvrstog tofua
- 3 jušne žlice kuhanog kukuruza
- 120 g indijskih oraščića (namočiti preko noći ili kratko prokuhati)
- 200 ml sojinog ili zobenog mlijeka
- 2 i pol jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca
- 1 jušna žlica jabučnog octa
- 1 čajna žličica limunovog soka
- sol.
Priprema
- Pripremite nadjev tako da najprije dinstate luk i jednu mrkvu na maslinovom ulju. Posolite.
- Dodajte slanutak, sojine ljuspice, koncentrat rajčice, pire od rajčice i ružmarin ili neki od začina po želji. Dobro sve promiješajte.
- Posipajte brašno ili škrob, promiješajte i zalijte povrtnim temeljcem. Povremeno promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri do željene gustoće.
- Krumpir narežite na tanke ploške i prokuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Procijedite.
- Kelj narežite na tanke trakice. Možete ga kratko prokuhati, ako želite da bude mekan, ali i ostaviti svježeg, ako volite da bude življi, hrskaviji.
- Posložite musaku u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali uljem. Slažite prvo red krumpira, zatim pola količine narezanog kelja, zatim smjesu za nadjev (ostavite 2 – 3 jušne žlice za kraj uz preljev).
- Naribajte po svemu ciklu i mrkvu te zatim posložite ostatak narezanog kelja.
- Preko svega posložite red krumpira te ostatak nadjeva (2 – 3 jušne žlice iz 6. koraka).
- Preljev napravite tako da sve sastojke zajedno usitnite u kremu u blenderu i po želji dodatno začinite. Prelijte preko musake.
- Pecite musaku na 180 °C 30 – 45 minuta. Prvih 20 minuta držite prekriveno aluminijskom folijom.
- Servirajte uz miješanu zelenu salatu.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: