Musaka od kelja bez mesa: Fina je topla i hladna! Imamo pravi recept za potrošiti glavicu kelja

Musaka od kelja

Musaka je jedan od domišljatih načina kako potrošiti glavicu kelja, a postoji velika šansa da će se tako pripremljen kelj svidjeti i onima koji mu baš nisu skloni.

To je jedno od onih jela koje je fino jesti toplo i hladno, pa i dan – dva nakon, ako ga ostane.

Kada govorimo o povrću, ova musaka od kelja bez mesa kombinira još neke zimske snagatore. Tu su cikla i mrkva koje svemu daju bogatiji okus, a slanutak i voda od slanutka, tzv. aquafaba, koriste se u nadjevu i preljevu pa je to odličan recept za iskoristiti oboje bez obzira koristite li slanutak iz konzerve ili ste ga sami kuhali. Sačuvajte vodu.

Musaka od kelja
FOTO: Mare

Sastojci su dostatni za kalup 35 x 25 cm.

Musaka od kelja
FOTO: Mare

Sastojci za nadjev:

Preljev za vegansku musaku
FOTO: Mare

Sastojci za preljev:

Veganska musaka od kelja
FOTO: Mare

Priprema

  1. Pripremite nadjev tako da najprije dinstate luk i jednu mrkvu na maslinovom ulju. Posolite.
  2. Dodajte slanutak, sojine ljuspice, koncentrat rajčice, pire od rajčice i ružmarin ili neki od začina po želji. Dobro sve promiješajte.
  3. Posipajte brašno ili škrob, promiješajte i zalijte povrtnim temeljcem. Povremeno promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri do željene gustoće.
  4. Krumpir narežite na tanke ploške i prokuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Procijedite.
  5. Kelj narežite na tanke trakice. Možete ga kratko prokuhati, ako želite da bude mekan, ali i ostaviti svježeg, ako volite da bude življi, hrskaviji.
  6. Posložite musaku u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali uljem. Slažite prvo red krumpira, zatim pola količine narezanog kelja, zatim smjesu za nadjev (ostavite 2 – 3 jušne žlice za kraj uz preljev).
  7. Naribajte po svemu ciklu i mrkvu te zatim posložite ostatak narezanog kelja.
  8. Preko svega posložite red krumpira te ostatak nadjeva (2 – 3 jušne žlice iz 6. koraka).
  9. Preljev napravite tako da sve sastojke zajedno usitnite u kremu u blenderu i po želji dodatno začinite. Prelijte preko musake.
  10. Pecite musaku na 180 °C 30 – 45 minuta. Prvih 20 minuta držite prekriveno aluminijskom folijom.
  11. Servirajte uz miješanu zelenu salatu.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu