Cvjetovi tikvica – punjeni i pohani
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ove sam godine prvi put vidjela da se cvjetovi tikvica mogu kupiti i u trgovinama. Možda ih je bilo i prije, ali nisam obraćala pozornost jer ih obično svako ljeto imam napretek u vrtu. Tako da je ovo za sve vas, koji nemate svoje posađene tikvice, odlična vijest. Za vas koji imate, ali dosad niste pripremali cvjetove, samo jedna mala napomena.
Berite muške cvjetove, a prepoznat ćete ih po tome što nemaju maleni plod, a imaju veliki tučak unutar cvijeta. Ništa vas ne priječi da jedete i ženske cvjetove, samo onda nećete imati plod.
Cvjetovi tikvice osiguravaju obilje vitamina, uključujući A, C, E i K, uz minerale poput cinka, magnezija, mangana, kalija, bakra i kalcija.
Tako delikatni cvjetovi, skoro bez kalorija, pet grama cvjetova sadrži 0,5 kcal, a toliko benefita. Zbog toga što sadrže kalij i magnezij, odličan su saveznik za vaše srce i tlak. Naravno, pod pretpostavkom da ih niste punili i pohali u ulju, odličan su saveznik i pri mršavljenju, ali to definitivno nije bila nit vodilja mojeg recepta.
Zbog kremastog tofua i brašna od leće korištenih u ovom receptu, ovi ukusni zalogajčići odličan su izvor proteina te uz šarene špagete, ljubičastu cvjetaču kuhanu na pari i rikolu, uz par kapi reduciranog balzamičnog octa, dobit ćete hranjiv i ukusan obrok.
Sastojci za 10-ak punjenih cvjetova:
- 10 opranih i očišćenih cvjetova tikvice (maknuti tučak)
- 100 g kremastog tofua (silken tofu)
- 30 g veganske majoneze
- 2 jušne žlice veganskog parmezana
- 1 stručak svježeg vlasca
- pola jušne žlice soka ocijeđene limete ili limuna
- pola jušne žlice prehrambenog kvasca
- sol i papar po potrebi.
Sastojci za pohanje:
- 1 jušna žlica brašna od leće
- 1 jušna žlica pšeničnog glatkog brašna
- pola čajne žličice kurkume
- 1 čajna žličica soli
- 100 ml mineralne, gazirane vode
- 50 ml biljnog mlijeka
- 2 šake kukuruznih pahuljica
- 1 šaka sjeckanih badema.
Priprema
- Smjesu za punjenje napravite tako da štapnim mikserom ili u blenderu pomiješate kremasti tofu, majonezu, parmezan, sitno sjeckani vlasac, ostale začine i sok limete ili limuna.
- Tom smjesom punite cvjetove iz kojih ste prethodno izvadili tučak. Slobodno možete prerezati uzduž cijele dužine cvijeta, kako biste lakše napunili smjesom jer će smjesa lako zalijepiti cvijet nazad u svoj izvorni duguljasti oblik.
- Tako napunjene cvjetove umočite u smjesu za pohanje koju prethodno napravite tako što zamiješate oba brašna, kurkumu, sol, biljno mlijeko i mineralnu vodu, a u posebne posude stavite zdrobljene kukuruzne pahuljice i sjeckane bademe.
- Jednom umočeni cvijet uvaljajte u zdrobljene kukuruzne pahuljice ili sjeckane bademe i pržite nekoliko sekundi u vrućem ulju. Pripazite na vrijeme prženja, zaista je potrebno tek nekoliko sekundi da hrskava korica dobije boju.
- Po želji servirajte uz tjesteninu i salatu i povrće kuhano na pari, a odlično se slažu i s reduciranim balzamičnim octom.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Više recepata s tikvicama pronađite u člancima:
- Carpaccio od tikvica
- Nabujak (souffle) od tikvica – lagani recept
- Proso s tikvicama – fini kremasti složenac
- Zdrave punjene tikvice bez mesa
- Kuhane tikvice servirane kao salata
- Lagano varivo od tikvica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja