Valentinovo – zaljubite se u sebe

Valentinovo

Valentinovo je dan ljubavi. Nekim ljudima je to predivan dan koji će provesti sa svojim partnerima, dok se drugi ježe pri samom spomenu – bez obzira na status veze. Međutim, Valentinovo ne mora biti samo dan romantične ljubavi prema partnerima. Ovog Valentinova posvetite se sebi. Nek Valentinovo ove godine bude vaš dan ljubavi prema vama.

Veza koju imate sa sobom je najvažnija veza u vašim životima

Kad ne volite sami sebe, uvijek ćete tražiti ljubav i potvrdu od drugih ljudi. Tražit ćete druge ljude da vam dokažu da ste dovoljno dobri jer sami to ne vjerujete. U tom slučaju gotovo je nemoguće iskusiti pravu ljubav u vezi s drugim ljudima – veze se tada temelje na ovisnosti o potvrdi drugih ljudi.
Rezultat takvog nezdravog odnosa su svađe, nerazumijevanje i ljubomora.

Naime, kad ne volite istinski sami sebe, te tražite potvrdu drugih ljudi da ste dovoljno dobri – nikad vam ništa ne može biti dovoljno. Ne postoje riječi koje partner može reći da vam zaista dokaže da vas voli. Ne postoje dijela, pokloni ni išta drugo čime bi vam partner (ili bilo koja druga osoba) mogao dokazati da ste dovoljno dobri, ukoliko sami u to ne vjerujete.

Ukoliko ne volite sami sebe, nikada nećete povjerovati drugim ljudima da vas vole. Kako biste i mogli?

Dok god je vjerovanje da niste dovoljni dobri i vrijedni ljubavi dio vašeg identiteta, podsvjesno ćete tražiti dokaze za to u što vjerujete. Mozak uvijek traži dokaze za ono što vjerujete, pa tako i u ljubavi. Ako ne vjerujete da ste vrijedni ljubavi, u svakoj situaciji, sa svakom osobom ćete podsvjesno tražiti razloge zašto vas ta osoba ne voli.

U svakodnevnom životu to se manifestira kao svađe jer vam netko nije odgovorio na poruku odmah (ili uopće), kao osjećaj da vas partner ne voli jer bi jednu večer radije izašao s prijateljima nego bio s vama, ili provođenje vremena uhodeći njegove bivše partnere na Facebooku uspoređujući se s njima (smišljajući sve razloge zašto je on/ona užasna, a vi bolji).

Sretna ljubav počinje iznutra

Tek kada vjerujete da ste dovoljno dobri, tek kad ste sretni sami sa sobom, tek kad postanete svoja srodna duša – bez potrebe za vanjskim potvrdama, spremni ste za sretnu ljubav.

Sretna ljubav je samo dodatak vašem, već predivnom unutarnjem svijetu. Sretna ljubav proizlazi iz želje da provodimo i podijelimo život s nekim, nikako ne iz potrebe.

U zdravom odnosu, ne gajite osjećaje prema partneru jer vam partner treba da biste se osjećali vrijedno ljubavi.
U zdravom odnosu, birate biti s tom osobom jer on/ona dodaje vrijednost i sreću vašem životu.

Ovakav odnos, sretna ljubav, postaje moguća tek kad ste u miru sa sobom. Tek kad ste samostalni, kad ste sami svoja srodna duša, kad istinski prihvaćate i volite sebe – tada ste spremni pružiti i primiti istinsku ljubav.

Stoga, ove godine provedite Valentinovo zaljubljeni u sebe. Ukoliko vam se biti zaljubljen u sebe čini kao apsurdna ideja, počnite malim koracima. Prihvatite sebe. Neka Valentinovo označi početak nove veze sa samima sobom.

Ideje za Dan zaljubljenih – u sebe:

Foto: Pixabey

1. Pisanje dnevnika

Možda pisanje dnevnika zvuči kao aktivnost za djevojčice, međutim, to je daleko od istine. Pisanje dnevnika omogućuje vam da se povežete s najdubljim dijelovima sebe.

Poklonite si lijepu bilježnicu, odaberite temu pisanja i dopustite mislima da plove. Pišite slobodno, bez cenzure. Zapišite sve što vam padne na pamet.
Namjera jest da dopustite svim mislima koje svakodnevno potiskujete da isplove na površinu – tek kad ste nečeg svjesni, možete to iscijeliti.

Dakle, dopustite svemu što treba isplivati da ispliva, bez obzira koliko je neugodno ili bolno.
Temu pisanja možete odabrati sami, možete pisati bez teme, sve što vam je na umu ili možete koristiti neke od sljedećih upita:

 • 10 stvari koje volim o sebi?
 • Koje jedinstvene talente i vještine posjedujem i kako ih upotrebljavam u svakodnevnom životu?
 • Kakav život ja zapravo želim? Živim li život koji želim? Kako mu se mogu približiti?
 • Tko sam ja spreman/na postati?
 • Što (ili koga) sam spreman/na odbaciti da bih mogao/la živjeti život iz svojih snova?
 • Kako se mogu svakodnevno bolje brinuti o sebi?
 • Što trenutno radim što ne doprinosi mom unutarnjem miru? Kako to promijeniti?

2. Razmazite se poklonom

Tko kaže da su pokloni samo za partnere i druge ljude? Vrijeme je da promijenite prioritete i pokažete si da ste i vi važni.

Odaberite poklon koji je čisti luksuz i zadovoljstvo – nove kuhinjske krpe ne dolaze u obzir. Zaboravite praktične poklone. Poanta ovog poklona nije da konačno kupite ono što vam treba. Poanta jest da si pokažete da ste vrijedni pažnje, luksuza i zadovoljstva.

One slatke cipele koje odmjeravate u izlogu cijelu zimu? Nova haljina? Luksuzna krema za lice koju se jedva usuđujete pogledati zbog cijene? Ogroman buket cvijeća?
Sad je pravi trenutak.
Nemojte čekati da se drugi pobrinu o vama i posvete vam pažnju. Preuzmite odgovornosti i razmazite sami sebe.

Foto: Pixabey

3. Razmazite vaše tijelo

Koliko često imate vremena za mirisnu kupku? Za masažu? Za peeling cijelog tijela? Luksuzne maske za lice i kosu?

Dan zaljubljenih je savršena prilika za započnete novu rutinu brige o vašem tijelu.

Briga o vašem tijelu je više od samog zadovoljstva – blagotvorna je i za vaše dugoročno zdravlje.

Koliko god je važno hraniti tijelo iznutra, važno je hraniti kožu i izvana. Peeling će vam omogućiti riješiti se mrtvih stanica s površine kože, što vodi do blistave i zdrave kože.

Maske za lice i kosu njeguju ih izvana, omogućujući vam da se osjećate ugodnije u vlastitoj koži.

Kupke također regeneriraju vaše tijelo izvana, pomažu vam da se oslobodite stresa i čista su uživancija!

4. Romantična večera

Počastite se restoranom ili si pripremite najdražu večeru.
Postavite ugođaj. Dok pripremate vašu romantičnu večeru, upalite najdražu glazbu, plešite dok kuhate, zabavite se!

Postavite stol, uzmite vaše najbolje posuđe, lijepe salvete, svijeće, glazbu u pozadini – pobrinite se za svaki detalj.

Dok večerate, uživajte u svakom zalogaju. Upijte sve mirise, boje, ljepotu vašeg obroka. Žvačite temeljito, jedite polako. Ostanite u skladu sa svojim tijelom – zapamtite da ne morate isprazniti tanjur. Voljeti sebe znači poštovati svoje signale gladi i sitosti.

Foto: Pixabey

5. Definirajte vašu srodnu dušu

Ukoliko niste u sretnoj vezi, iskoristite Dan zaljubljenih da definirate karakteristike vaše srodne duše. Izvadite dnevnik i pozabavite se detaljima.

Tko je on/ona? Kakav/va je? Koje su njegove/njene vještine, talenti, strasti? Voli li sebe? Kako se brine o sebi? O kakvom životu sanja? Što čini da ostvari svoj život iz snova? Kako doprinosi čovječanstvu? Kako se ponaša prema vama? Što misli o vama?
Zapišite sve karakteristike koje su vama važne, koje bi vaša srodna duša trebala posjedovati.

Kad ste završili s popisom, pročitajte ga. Provedite nekoliko minuta razmišljajući o toj osobi, a onda odgovorite na pitanja:

 • Bih li ja bio/bila privlačna osobi koju sam opisao/la? Da li bi moja srodna duša željela biti sa mnom ili se i ja mogu poboljšati?
 • Kako ja mogu postati svoja srodna duša?
 • Kojim od navedenih karakteristika se najviše divim? Posjedujem li i ja te karakteristike? Upotrebljavam li ih?

Što ste naučili iz ove vježbe?

6. Naučite nešto novo

Usvajanje novih znanja i vještina uvijek ima pozitivan efekt na osjećaje prema sebi. Naime, kad se posvetite učenju nečeg novog, vaše samopouzdanje raste jer raste i vaše razumijevanje.
Uz stalno proširivanje vidika, lakše je ploviti životom.
Osim toga, ono što ne raste – umire. Što je istina u prirodi, istina je i u životu.

Dakle, kad prestanete učiti, rasti, širiti vaše horizonte, počinjete stagnirati, što neminovno vodi do negativnih osjećaja prema sebi.
Potrudite se uvijek učiti nešto novo. Ulaganje u sebe je uvijek najbolja investicija. 

Naučite novi jezik, upišite tečaj jahanja, isprobajte novi sport.
Naučite kuhati novo jelo, naučite nove načine kako se brinuti o svom tijelu.

Pozovite prijatelje nek vam se pridruže; sve je zabavnije uz drage ljude.
Ne bojte se probavati nove stvari, ali se ne bojte ni odustati. Ukoliko isprobate novi sport i zaključite da vam se ipak ne sviđa, odustanite i nađite novi! Vi odlučujete čemu se posvetiti, nemojte ustrajati u nečem što vam ne donosi radost.

Odvažite se ovog Valentinova uložiti u nove avanture.
Tko zna, možda se u vašem idućem hobiju krije potpuna preobrazba vašeg života!

Foto: Pixabey

Dan zaljubljenih je lijep podsjetnik da je ljubav vjerojatno najvažniji aspekt života.

Kvaliteta života je duboko povezana s kvalitetom odnosa u životu. Sad, kad znate da je odnos sa samima sobom najvažniji odnos u vašem životu, imate priliku (i vrlo dobar razlog) da ga odlučite prioritizirati.

Kad volite sebe, kad se brinete o sebi – tek tada možete istinski voljeti druge i brinuti se o njima, bez da zauzvrat podsvjesno očekujete potvrdu o svojoj vrijednosti. Tada znate da ste vrijedni, bez obzira na vanjske faktore.
Sretan Dan zaljubljenih!

Više mojih članaka možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Valentinovo – zaljubite se u sebe

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.