Četiri znaka da je vaša veza u opasnosti

Duge veze, kako bi opstale, zahtijevaju mnogo truda i pažnje. No, ponekad čak ni to nije dovoljno kako bi se one očuvale.

U dugoj vezi ponekad zanemarujemo probleme ili ne vodimo računa o tome kako se zapravo osjećamo mi ili naš partner. Na taj način, svjesno ili ne, gomilamo probleme u vezi, a kada oni nakon nekog vremena izađu na površinu, čine se čak i gorima nego što zapravo jesu i dvostruko više ih zamjeramo partneru.

U nastavku pročitajte 4 znaka koja upućuju na to da je vaša veza u opasnosti.

1. Kritike doživljavate puno ozbiljnije nego prije

Svaka je osoba jedinstvena. Ono što jednima smeta, drugima može biti potpuni zgoditak u vezi. No, što je ono što vama zapravo smeta? Jesu li to stvarno velike mane ili su samo sitnice koje se gomilaju pa ih doživljavate kao jednu veliku pogrešku?

Kritike su sastavni dio poslovnog svijeta, prijateljstva, pa tako i ljubavnih odnosa, a ako ih shvaćate puno ozbiljnije nego na početku veze i “ljutite se na svaku sitnicu” to može ukazivati na probleme u vezi.

Vrlo je bitno razlikovati, kako primljene kritike, tako i one koje dajemo. Najčešće kritiziramo osobe s kojima smo tek počeli zajednički život, jer smo prisiljeni “odjednom” se naviknuti na sve njihove mane i vrline. Tijekom veze, parovi nauče puno lakše prihvaćati kritike, a i one se postupno smanjuju jer stvaramo naviku prihvaćanja mana druge osobe.

S druge strane, ako osobe u dugoj vezi od jednom kritike počnu doživljavati puno ozbiljnije, to bi moglo značiti da su nezadovoljne same sobom ili vezom u cjelini. Često se u vezi izgubi naša bit, pa ni mi sami više nismo svjesni tko smo i kakvu ulogu imamo, što je vrlo bitno za opstanak veze. Kritike zatim postaju sastavni dio odnosa, što nerijetko rezultira i prekidom iste.

Vrlo je važno da na vrijeme prepoznate uzrok vašeg nezadovoljstva i pokušate ga riješiti s partnerom.

Kritike doživljavate puno ozbiljnije nego prije

2. Često ponavljate iste svađe

Imate li osjećaj kao da ponavljate jednu svađu već duže vrijeme? Pokušavate razgovarati o nečemu, ali to uvijek nekako dovodi do konflikta, iako ste u razgovor krenuli s najboljom namjerom. Imate osjećaj kao da ste zapeli u vremenu, tenzije između vas i partnera konstantno rastu, a kada započnete razgovor već znate da će ubrzo krenuti u krivom smjeru.

Kod ovakvih svađa može se dogoditi da osjećate kao da vas partner pokušava namjerno povrijediti, iako to nije nužno istina. Samim time tenzije rastu još više, a vi se trudite vratiti partneru jednakom mjerom.

Razmislite o tome što vas muči i smeta li vam nešto kod partnera.

Isto tako, pokušajte konflikte riješiti na vrijeme, kako se ne bi događalo da konstantno razgovarate o istom problemu.

3. Intimu ne doživljavate na isti način

Ako ste kroz godine veze intimu počeli doživljavati na različite načine to može biti veliki problem za vaš ljubavni odnos.

Muškarci nakon nekog vremena često počnu doživljavati seks kao istraživanje, što bi značilo isprobavanje novih poza, mjesta i načina, dok žene traže određenu stabilnost kada je riječ o seksualnom odnosu.

U ovom stadiju veze partneri često prestaju komunicirati, a time dodatno štete seksualnom odnosu, pa ga s vremenom ima sve manje ili ga uopće nema.

Ako ste došli do toga da više ne priželjkujete biti intimni sa svojim partnerom, istražite o čemu se zapravo radi te razgovarajte s partnerom. Problemi u seksualnim odnosima najčešće dovode do predbacivanja, a kasnije i do završetka veze.

Intima

4. Ne provodite dovoljno vremena nasamo s partnerom

Uz posao, prijatelje i ostale stvari koje vas okupiraju, sve manje vremena imate za vašeg partnera. Ovakve situacije su normalne i vrlo moguće, no zapitajte se je li sve u redu ako stalno i svjesno izbjegavate druženje s partnerom.

Priželjkujete li uvijek doći kući s posla u prazan stan? Ili pak konstantno nagovarate partnera na druženje s drugim ljudima?

Ovo ukazuje na to da vam je partner dosadio, odnosno vrijeme provedeno s njim, no vi ste do sada vjerojatno već toga i svjesni.

Iako su ovakve situacije normalne i svima nama se događa da ponekad poželimo biti malo sami, zapitajte se ako to traje već duže vrijeme. Ako ste se na početku trudili ne razmišljati na način da vam vaš partner ide na živce, a s vremenom kao da vam je postalo baš svejedno, znači da imate problem.

Vrlo je bitno dobro razmisliti o svemu prije nego odbacite vezu u potpunosti. U svakoj vezi ćete jednom doći do točke kada ćete pomisliti na prekid, stvari se neće odvijati kako ste zamislili i često će vam partner ići na živce. No, ono što čini dobru vezu je mogućnost da se isti problemi prebrode na dobar način, komunikacijom.

Zato, razgovarajte s partnerom i pružite novu priliku vašoj vezi čak i kada vam se čini da bi ona mogla završiti. Možda kasnije pomislite kako se niste dovoljno potrudili i kako je baš ta veza bila ona prava. Na kraju krajeva, uvijek je bolje znati da ste dali sve od sebe, nego kasnije žaliti za propuštenim prilikama.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu