Kako prevladati sramežljivost?

Sramežljivost je osobina koja vas može sputavati u osobnom rastu, kako na privatnom (izlazak na spoj ili sklapanje novih prijateljstava), tako i na poslovnom planu (intervju za posao, važna prezentacija pred klijentom, pregovaranje…).

U nastavku pročitajte pet moćnih “tehnika”, koje vam mogu pomoći da prevladate sramežljivost.

1. Prestanite se “nazivati” introvertnom osobom

Sve dok budete sebi davali “etiketu” introvertne osobe, nećete si dopustiti da istražite ekstrovertnu stranu svoje osobnosti. Ako umjesto što sebe limitirate pridjevom “introvertna” osoba, sebe počnete promatrati kao osobu koja treba poraditi na svojim komunikacijskim vještinama, onda ćete si dati sanšu da postanete osoba koja će prevladati oklijevanje i sramežljivost u komunikaciji i ponašanju.

2. Napravite opservaciju svog ponašanja do sada

Nitko od nas nije 100% introvert ili ekstrovert, samo imamo više osobina jednog ili drugog. Ako napravite opservaciju svog ponašanja tijekom proteklih godina, sigurno ćete “pronaći” ili se sjetiti nečega odvažnog što ste napravili, party-ja na kojem ste plesali cijelu noć, javnog nastupa ili prezentacije koju ste uspješno odradili, kako ste cijelu večer nekoga nasmijavali ili uživali u društvu drugih ljudi, pa čak ste se šalili, prišli ili nazvali osobu koja vam se sviđa, pjevali…

Kada napišete na list papira sve čega se prisjetite, sami ćete sebe razuvjeriti da ste “sramežljivi” jer ćete vidjeti pred sobom osobu koja može biti zabavna, odvažna, pričljiva… i što sve ne.

3. Govorite, govorite i govorite…

Prihvatite svaku priliku koja vam se ukaže da pričate pred drugim ljudima. Jedini način da prevladate strah od javnog nastupa jest da javno nastupate i da govorite sto češće!

U početku će biti teško, ali s vremenom ćete se tako osloboditi da će vam to biti sve lakše, a vaša trema će se umanjivati.

Sramežljivost

4. Zapišite “dijaloge”, govore, prezentacije… na papir

Kada ste pripremljeni i znate što ćete reći i kada, bit će vam lakše prevladati oklijevanje i ustručavanje da govorite, kao i da se izborite s tremom.

Prije govora, prezentacije, nekog važnog sastanka ili predavanja, zapišite si barem ključne misli ili smjernice o čemu ćete i kojim redoslijedom govoriti. Ovo ne podrazumijeva da čitate ono što ste napisali (!), jer ćete time samo postići kontraefekt! Ključ je biti pripremljen, ne pripremiti tekst za čitanje.

5. Započinjite razgovore s drugim ljudima

Dajte si izazov da svakoga dana započnete razgovor s nekom novom osobom, bilo da je to netko iz vašeg okruženja, susjedstva, konobar u baru, osoba koja sjedi do vas u vlaku ili avionu… Ako imate priliku da razgovarate sa strancima i na stranom jeziku, još i bolje!

Kako budete započinjali i vodili razgovore s drugim ljudima, sramežljivost će se polako topiti, a vaše komunikacijske vještine popravljati iz dana u dan.

Pročitajte i “5 efektivnih tehnika za povećanje samopouzdanja“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sramezljivost, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu