Kako vjerovati u sebe?

samopouzdanje

Ukoliko uistinu, iz dubine vašeg bića ne vjeruje da je za vas moguće nešto ostvariti, nećete se posvetiti svim svojim srcem i žarom i strašću k ostvarenju tog cilja, jer ćete zbog svjesnog ili podsvjesnog straha od neuspjeha i “negativne” prognoze sami sebe sabotirati limitirajućim uvjerenjima.

“Bilo da vjerujete da možete ili da ne možete, u pravu ste!” (Henry Ford).

Slijedi pet koraka koje možete poduzeti kako biste osnažili vjeru u sebe.

1. Napišite listu stvari koje ste do sad postigli

U svoj dnevnik ili na list papira zapišite listu stvari koje ste do sad postigli i na koje ste ponosni na sebe. Pohranite tu listu negdje gdje će vam biti dostupna (ladica radnog stola, novčanik, dnevnik..) kako biste je mogli pročitati svaki put kad posumnjate u sebe. Pogledajte što ste sve postigli i prisjetite se da ako ste mogli sve to ostvariti u prošlosti, možete postići još mnogo velikih stvari i u budućnosti.

pisanje dnevnik

2. Ne budite “skromni”

Ukoliko mislite da je “skromnost” vrlina, u krivu ste. Umanjivanje svojih vrijednosti pred drugima i osjećanje nelagode kada trebamo sebe pohvaliti i istaknuti naše kvalitete, može nam samo naškoditi (umanjiti nam poštovanje kod drugih ljudi), posebno u profesionalnoj sferi (kada se trebamo predstaviti potencijalnom poslodavcu ili klijentu). Možda najbolje izrečena definicija skromnosti je ona američkog pastora Rick-a Warren-a: “Skromnost nije skrivanje svojih vrlina. Prava skromnost je biti iskren o svojim manama.”

To što ćete na riječi pohvale odgovarati na način:

  • “Ma, nisam ja toliko dobar/a u tome”.
  • “Jesi slatkorječiv/a.”
  • “Ma, mogao/a sam ja to i bolje…”

Ili oklijevati sebe pohvalite i predstaviti svoje kvalitete, snage, sposobnosti i vještine u kojima ste dobri pred drugima nije skromnost i dugoročno će samo biti katalizator da ne samo vi ne vjerujete u sebe, već  da i drugi prestanu vjerovati u vas. Ukoliko želite biti uistinu skromni, priznajte da u nečemu niste dobri ili da nešto ne znate.

3. Izgradite samodisciplinu

“Onaj tko je sobom ovladao sam, svoj je prijatelj, no kod onog čije je “ja” neosvojeno, to njegovo “ja” djeluje poput njegova neprijatelja, poput njegova vanjskog protivnika” (Bhagavad Gita).

Jednom kad se dovoljno mentalno i emotivno osnažite da možete reći “NE” sebi, bit ćete dovoljno jaki da kažete “NE” drugim ljudima i svemu onome što nije dobro za vas, a pomoću te iste snage izrodit ćete samodiscliplinu od čelika, koja će vam pomoći da ustrajete u svojim ciljevima, bez da vas obeshrabre početnički izazovi i da izgubite motivaciju. Kada osvojite tvrđavu svojih slabosti, možete osvojiti i svijet!

Pročitajte: “7 strategija koje će vam pomoći da se osjećate mentalno jačima“.

4. Poradite na svom samopouzdanju

“Onaj koji vjeruje u sebe zadobit će povjerenje drugih” (Leib Lazarov).

Samopouzdanje (svjesnost, odnosno vrijednost samoga sebe i vjerovanje u sebe i svoje mogućnosti) je kao odskočna daska za uspjeh u životu: ako ga nemate, ne možete se “vinuti u visine”, no dobra vijest je da se samopouzdanje može izgraditi konstantnim “radom na sebi” i snagom volje. Ukoliko imate dovoljno samopouzdanja, vjerovat ćete u sebe, da možete postići i ostvariti ono što želite, a ako to isto ne ostvarite onda vas neuspjeh neće shrvati: znat ćete da jedan neuspjeh ne znači da ste vi neuspješni i čestitat ćete sebi što se pokušali i bili hrabri, te ponovno krenuti u osvajanje novog cilja!

Pročitajte: “5 efektivnih tehnika za povećanje samopouzdanja“.

5. Naučite osluškivati svoju intuiciju

Intuicija (“šesto čulo”) bi se mogla opisati kao predosjećaj, instinkt, unutarnji glas, predviđanje i shvaćanje nečeg na osnovu osjećaja čak i ako nemamo dokaza koji bi nam na to ukazali. Intuicija može biti vrlo važan saveznik za donošenje odluka, izbjegavanje neugodnih situacija, kao i “tumačenje” ponašanja ljudi koje svakodnevno susrećemo. Ukoliko naučite osluškivati svoju intuiciju, s vremenom ćete izgraditi veću vjeru u sebe i donosit ćete odluke s lakoćom. Ta vjera u sebe i u neku “višu silu” koja vas vodi i usmjerava na vašem putu, kada osjećate da trebate ići k nečemu ili donijeti neku odluku bit će vam pokretačka snaga da nastavite dalje i onda kad se čini da nema nade, da su izazovi preveliki.

Pročitajte pet efektivnih tehnika kako možete vremenom osnažiti svoju intuiciju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako vjerovati u sebe, vjerovati u sebe, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu