Emocionalno jedenje – kad postaje problem i što učiniti?

Hladnjak

Prva iskustva u životu su povezana s hranom, čim se rodimo, majka nas doji ili dobijemo prvu bočicu. To su prvi trenuci kad povežemo emocije s hranom. S najjačom emocijom od svih – ljubav. Kroz hranjenje stvorimo prvu vezu s osobom koja je tada najvažnija u našim malenim životima.

Stoga, reći da hranjenje nije i ne bi trebalo biti emotivno je, ako se mene pita, pretjerano. Kroz čitav život, hrana je povezana s emotivnim iskustvima.

  • Mamina juha kod prehlade u djetinjstvu.
  • Božićna i Novogodišnja gozba s čitavom obitelji.
  • Slavljenje rođendana, promocija, mature.
  • Šalica čaja i komad domaće torte uz razgovor sa starom prijateljicom.
  • Prvi spoj – večera i kino.

Hrana i emocije su često usko povezane s osjećajem ljubavi, ugode, pripadanja. Reći da hranjenje i osjećaji nikako ne bi trebali biti povezani je pomalo grubo.

Boriti se protiv osjećaja koji se jave u vezi s hranom bi zaista bilo besmisleno.

Što kad sve ode predaleko?

Međutim, što kad se pređe zdrava granica između hrane i osjećaja?

Što kad hrana postane prevažna? Što kad život postane stresan, a hrana postane način da to zaboravimo? Što kad hrana postane jedini prijatelj? Što kad hrana postane jedini način za nositi se sa životom?

Nezdravo jedenje-prejedanje

Foto: Pexels

To je trenutak kad veza između hrane i emocija postaje štetna. Emocije, pozitivne i negativne, su normalan dio života. Neizbježno je iskusiti ljutnju, stres, dosadu, sreću, radost i čitav spektar emocija.

Nositi se s emocijama bez hrane je stoga esencijalna vještina.

Naposljetku, kad se problemi nagomilaju pa ih pokušate zaboraviti uz sladoled, niste ništa postigli. Samo ćete se osjećati gore – budimo iskreni, kad ste zadnji put posegnuli za tortom zbog stresa na poslu i nakon tri komada se osjećali bolje? Upravo tako – nikad.

Možda emocionalno jedenje i pomogne 5-10 minuta zaboraviti na pravi problem, ali čim zadnji zalogaj nestane, shvatite da ste sve samo pogoršali. Osjećaj koji ste pokušali izbjeći još je uvijek prisutan, a dodali ste i svu krivnju i nelagodnost koja nastupi nakon bespotrebnog prejedanja.

Beskoristan potez, zar ne?

Istina jest da u prehrani ne bi trebali postojati osjećaji krivnje, srama i nelagode nakon jedenja.

Hrana jest i trebala bi biti samo predivno gorivo za tijelo. Ne alat za suočavanje s osjećajima.

Kako postići zdrav odnos s hranom? Što nam je činiti?

Jedenje

Foto: Pexels

1. Oslobodite se krivnje

Počnite s oslobađanjem sebe od krivnje za sva prethodna iskustva s emotivnim jedenjem i prejedanjem.

Ovaj korak je esencijalan zato što povećava vašu ljubav prema sebi. Kad volite sebe, puno je lakše kormilariti životom.

Osim toga, važno je osloboditi se krivnje jer ste učinili najbolje što ste mogli. U svakom trenutku emotivnog jedenja i prejedanja, niste znali nikakav drugi način za suočiti se s osjećajima. Hrana se činila kao jedini izlaz, jedini način za suočavanje s osjećajima.

Prihvatite to i otpustite sve negativne osjećaje povezane za prethodna iskustva. Oprostite si za svoj jedini mehanizam za suočavanje u prošlosti.

2. Identificirajte pravi problem

Drugi korak prema zdravom odnosu s hranom je jednostavna svijest o vašim osjećajima. Identificirajte osjećaje čim se pojave.

Idući put kad posegnete za kutijom keksa, stanite na trenutak i zapitajte se zašto. Ako osjetite da ste istinski gladni, osjećate biološke signale gladi, jedite. S druge strane, ukoliko prepoznate da niste gladni, identificirajte što se zapravo događa.

Jeste li umorni, tužni, ljuti, uzbuđeni? Je li vam dosadno?

Zapitajte se što vam uistinu treba jer ste pokušavali ostvariti nešto što ne možete ostvariti kroz hranu.

Brownies

Foto: Unsplash

3. Suočite se s osjećajima bez hrane

Kad ste identificirali svoje stvarne potrebe, možete svjesno odabrati novi način kako se s njima nositi.

Otiđite u šetnju, vježbajte jogu, pišite u dnevnik, pustite glasnu glazbu, plešite i pjevajte. Nazovite prijateljicu. Zaposlite nutricionista ili life coacha da vam pomogne. Otiđite plivati. Mazite se s kućnim ljubimcem.

Ukoliko je potrebno, plačite i vičite. Naljutite se, suočite se s osobom koja vas ljuti. Zauzmite se za sebe.

Ako pak identificirate da vam treba pomoć s trenutnim zadatkom – potražite pomoć. Ponekad smo frustrirani jer zaglavimo radeći poslove koji nisu naša specijalnost. Važno je prepoznati kad se ovo dogodi i pitati za pomoć, umjesto biti frustriran i bespotrebno jesti.

Kao i ostatak upoznavanja i voljenja samog sebe, otkrivanje što vam pomaže je ključ uspjeha.

Ponekad ćete uživati vježbajući jogu. Ponekad ćete htjeti jednostavno ležati i čitati knjigu.

Zbog toga je važno zapitati se što vam odgovara i treba u ovom trenutku.

Zaboravite savršenstvo

Ne očekujte savršenstvo i ne težite mu. Puno ljudi koji imaju iskustva s emocionalnim jedenjem i prejedanjem, čine to djelomično jer vide svijet crno-bijelo.

Ili slijede dijetu (i ostale zadatke u životu!) savršeno, ili malo zeznu pa puste sve da propadne.

Istina jest da savršenstvo ne postoji. Stoga je svaki pokušaj perfekcionizma automatski osuđen na propast, a tim i na sve negativne osjećaje koji se javljaju s neuspjehom.

Prepoznajte kad upadate u zamku savršenstva da biste mogli odlučiti drukčije.

Sve što činite da biste ostvarili zdrav odnos s hranom i zavoljeli sami sebe je putovanje. Nije linearno, ne dolazi s uputama i ne postoji najbolji način. Pokoji korak unatrag i trenutak slabosti je sasvim normalan. Posebno ako ste proveli godine suočavajući se s osjećajima uz hranu i ignorirajući vlastite potrebe. Usvojiti nova ponašanja i osloboditi se starih navika zaista nije linearan proces.

Ono što možete učiniti je ciljati prema “dovoljno dobro”, umjesto prema savršenom.

Ako ste ipak pojeli kutiju keksa u stresnoj situaciji, u redu je. Priznajte si to, prihvatite da to nipošto ne znači da ste loša osoba ili da ste neuspješni i krenite dalje.

Eliminirajte svaki pokušaj negativnih misli i preobrazite ih u pozitivne, poput: “Pojesti kutiju keksa zbog stresa ne znači da sam loša osoba. Znači da sam čovjek. Svakim danom sam sve bolja i postajem mentalno jača. Volim sebe.”

Imati suosjećanja prema sebi je iznimno važno i može promijeniti sve. Možda vam se svi navedeni koraci čine preteški, ali zapamtite da je ljubav prema sebi pustolovina. Korak po korak.

Ako mislite da ne možete postići zdrav odnos s hranom sami, obratite se obitelji, prijateljima ili profesionalcima koji vam mogu pomoći. Hrana će zauvijek biti dio vašeg života, stoga je zdrav odnos s hranom esencijalan.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.56 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu