Smije li majka dojiti ako je zaražena koronavirusom?

Smije li majka dojiti ako je zaražena koronavirusom

Svijet je i dalje u borbi protiv koronavirusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest nazvanu COVID-19. Virus se prenosi kontaktom sa zaraženom osobom kapljičnim putem – direktno preko kapljica koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše te indirektno diranjem površina inficiranih sekretom zaražene osobe rukama kojima se potom diraju oči, nos i usta za čije se sluznice smatra da su ulazno mjesto virusa u organizam.

Simptomi bolesti su najčešće:

Koronavirus ne zna za spol ni dob, što znači da su ugroženi svi, pa i trudnice, novorođenčad i dojenčad. 

Koronavirus i trudnoća
FOTO: Shutterstock

Koronavirus i trudnoća

Zbog brojnih promjena koje se događaju za vrijeme trudnoće, prije svega u imunološkom, kardiovaskularnom i dišnom sustavu, trudnice su osjetljivije na razne respiratorne infekcije.

Međutim, do sada se pokazalo kako je utjecaj koronavirusa na trudnice slabije izražen. Slučajevi zaraženih trudnica su zabilježeni, no srećom se radilo o lakšim oblicima bolesti. Od simptoma su najčešće zabilježeni povišena temperatura, kašalj, grlobolja, bolovi u mišićima, kratkoća daha i opća slabost.

Što se komplikacija trudnoće tiče, do sada nisu zabilježene fetalne i perinatalne komplikacije poput spontanog pobačaja, kongenitalnih anomalija, zastoja u rastu ploda, kao ni prijevremeni spontani porodi u slučaju da se trudnica zarazi u prvom ili drugom tromjesečju.

Trudnoće zaraženih trudnica koje su imale COVID-19 pneumoniju završene su carskim rezom u trećem tromjesečju trudnoće, prvenstveno zbog toga što se tako infekcija slabije širi kapljičnim putem na medicinsko osoblje nego za vrijeme vaginalnog poroda.

Najveći strah budi pitanje može li se virus prenijeti s majke na dijete? Za sada nije poznato dolazi li do vertikalnog prijenosa, odnosno do prijenosa sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće. Također, do sada nije otkriven virus u plodnoj vodi, kao ni u krvi pupkovine. 

Koronavirus i dojenje
FOTO: Shutterstock

Koronavirus i dojenje

Do sada virus nije dokazan u mlijeku majki koje su zaražene koronavirusom, zbog čega se smatra da je rizik prijenosa virusa s majke na dijete putem mlijeka nizak ili ga uopće nema.

Kada se uzme u obzir sva dobrobit koja proizlazi iz dojenja, preporučuje se da zaražena majka, kao i ona sa sumnjom na zarazu, nastavi dojiti dijete uz primjenu općih mjera zaštite jer virus može prenijeti djetetu na druge načine, odnosno bliskim kontaktom. Konačnu odluku o tome hoće li hraniti dijete svojim mlijekom donosi majka. 

Ako se odluči na dojenje, majka se treba pridržavati općih mjera zaštite koje uključuju:

  • pranje ruku prije i poslije dodirivanja novorođenčeta
  • pranje ruku prije i poslije podoja
  • nošenje maske za lice tijekom podoja i uvijek kada je u blizini djeteta
  • čišćenje kontaminiranih površina. 

Također, majka se može odlučiti na izdajanje uporabom ručne ili električne izdajalice. U tom slučaju treba oprati ruke prije dodirivanja bilo kojeg dijela izdajalice ili bočice (spremnika) za mlijeko te slijediti preporuke proizvođača za pravilno čišćenje izdajalice nakon svake uporabe. Nakon izdajanja dijete može nahraniti majka ili neka druga, zdrava osoba. U slučaju da se radi o majci, kao i kod dojenja, majka treba oprati ruke prije dodirivanja djeteta te nositi masku u njegovoj blizini.

Bez obzira radi li se o dojenju ili izdajanju, poželjno je za to vrijeme suzdržati se od kašljanja i kihanja. 

Pročitajte članke:

U slučaju da postoji medicinska indikacija da se zaražena majka i dijete trebaju privremeno odvojiti, majka može nastaviti s izdajanjem pridržavajući se higijenskih uputa, općih mjera zaštite te higijenskih uputa o održavanju izdajalice.

Nošenje maske za lice tijekom podoja i uvijek kada je majka u blizini djeteta
FOTO: Shutterstock

Zaključak

S obzirom na to da se radi o novom virusu koji je još uvijek velika nepoznanica, proći se još neko vrijeme kako bi se prikupila dovoljna količina informacija koja će s većom sigurnošću pokazati kako virus utječe na tijek trudnoće i dojenje. Zasad dojenje ili izdajanje u slučaju zaražene majke ili one sa sumnjom na infekciju se preporučuje.

Više informacija o koronavirusu pročitajte u člancima:

Članak objavljen:
  1. Knezić Frković, B. (2020). Koronavirus i utjecaj na trudnoću. Poliklinika Mazalin.
  2. Pavičić Bošnjak, A. i sur. (2020). COVID-19: Preporuke o dojenju. HZJZ.
  3. Činjenice o koronavirusu. Koronavirus.hr.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu