Visok sistolički, a nizak dijastolički tlak: Što znači?

Izolirana sistolička hipertenzija

Izolirana sistolička hipertenzija je stanje u kojem je samo sistolički (gornji) broj visok pri mjerenju krvnog tlaka (visok sistolički, a nizak dijastolički tlak). Razina sistoličkog tlaka može biti veća od 130 mmHg, dok je dijastolički (donji) broj niži od 90 mmHg.

Normalno očitanje krvnog tlaka je manje od 120 mmHg (sistolički) i manje od 80 mmHg (dijastolički). Sistolički krvni tlak mjeri snagu srčane pumpe koja gura krv u ostatak tijela. Dijastolički krvni tlak pak mjeri otpor arterija na istezanje tijekom vremena kada se srce opušta.

Prema procjenama, 15 % osoba od 60 i više godina ima izoliranu sistoličku hipertenziju.

To je najčešći tip visokog krvnog tlaka kod ljudi u dobi od 70 ili više godina.

Izolirana sistolička hipertenzija je opasna ako se ne liječi. Bez liječenja može oštetiti organe baš kao i druge vrste neliječene hipertenzije (visoki krvni tlak). Izolirana sistolička hipertenzija faktor je rizika za kardiovaskularne (srčane, cerebralne vaskularne i velike krvne žile u cijelom tijelu) bolesti, smrt i zatajenje bubrega.

Je li izolirana sistolička hipertenzija hitan slučaj?

Izolirana sistolička hipertenzija obično nije hitan slučaj. Međutim, ako sistolički broj dosegne 180 mmHg iznenada i bez upozorenja, trebali biste odmah potražiti liječnika. Ovo je hipertenzivna kriza.

Visok sistolički, a nizak dijastolički tlak
FOTO: Shutterstock

Visok sistolički, a nizak dijastolički tlak – simptomi i uzroci

Kao i kod bilo kojeg drugog tipa visokog krvnog tlaka, simptomi izolirane sistoličke hipertenzije se ne pojavljuju rano. S vremenom neliječena hipertenzija šteti organima i uzrokuje:

S godinama arterije postaju krute i manje elastične. Ne mogu se širiti i skupljati tako dobro kao u mlađoj dobi. Kada se to dogodi, pulsni tlak i sistolički krvni tlak rastu. U međuvremenu, dijastolički krvni tlak pada zbog manje elastičnosti.

Zbog naslaga kalcija i kolagena u arterijama, ateroskleroza je još jedan uzrok krutih, manje fleksibilnih arterija. Gubitak elastičnosti u vašim arterijama dovodi do izolirane sistoličke hipertenzije.

Čimbenici rizika za izoliranu sistoličku hipertenziju uključuju:

Komplikacije izolirane sistoličke hipertenzije su:

Dijagnoza i liječenje

Liječnik će uzeti informacije o obiteljskoj anamnezi, prehrani, razini aktivnosti i drugim bolestima. Kao i kod mnogih zdravstvenih stanja, rana dijagnoza daje najbolje šanse za dobro upravljanje izoliranom sistoličkom hipertenzijom.

Liječnik će provjeriti krvni tlak na dva ili tri različita sastanka prije dijagnosticiranja izolirane sistoličke hipertenzije. Možda će htjeti napraviti druge testove kako bi otkrio rizik od kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih žila), kao što su:

liječnici mogu propisati antihipertenzive za liječenje izolirane sistoličke hipertenzije
FOTO: Shutterstock

Za liječenje izolirane sistoličke hipertenzije liječnik može preporučiti promjene načina života, kao što su:

Uz promjene načina života, liječnici mogu propisati antihipertenzive za liječenje izolirane sistoličke hipertenzije. Lijekovi za sistoličku hipertenziju su:

  • diuretici
  • blokatori kalcijevih kanala
  • inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE inhibitori)
  • blokatori receptora angiotenzina II (ARB).

Starenjem se povećavaju rizici za izoliranu sistoličku hipertenziju. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od ovog stanja, kao što su:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu