Štitnjača i urtikarija: Liječnik otkriva kako su povezane

Štitnjača i urtikarija

Bolest štitnjače ponekad može uzrokovati ponovljene napade kožnog osipa koji svrbi, poznatog kao koprivnjača ili urtikarija. Zapravo, do 30 % ljudi s kroničnom urtikarijom ima autoimunu bolest koja utječe na štitnjaču u vratu.

Kronična koprivnjača osobito je česta kod osoba s Hashimotovim tireoiditisom, autoimunom bolešću koja uzrokuje hipotireozu (slabiji rad štitnjače). Osip izgleda kao crvene mrlje uzdignute iznad kože.

Štitnjača i urtikarija – kako izgleda?

Osip povezan s bolešću štitnjače sličan je osipu uzrokovanom drugim uzrocima te ima tendenciju brzog razvoja i može se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Većina slučajeva koprivnjače obično nestane u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o uzroku. Međutim, koprivnjača povezana s autoimunim poremećajem štitnjače najčešće je kronična, što znači da traje više od šest tjedana i često se ponavlja tijekom vremena.

Simptomi kronične urtikarije uključuju:

Štitnjača i promjene na koži
FOTO: Shutterstock

Štitnjača i promjene na koži – kako su povezane?

Autoimune bolesti su one kod kojih imunološki sustav tijela greškom napada vlastite stanice i tkiva. To čini pomoću imunoloških proteina zvanih protutijela, koja uzrokuju kronične ili ponavljajuće napade urtikarije.

U slučaju autoimune bolesti štitnjače štitnjača je meta napada. To može dovesti do hipotireoze (slabo aktivna štitnjača) ili hipertireoze (pretjerano aktivna štitnjača).

Protutijela koja ciljaju na specifične receptore koji se nalaze u tkivima ispod kože proizvode se tijekom napada urtikarije. Oni “uključuju” receptore, pokrećući proizvodnju proteina poznatog kao imunoglobulin E (IgE) i lanac događaja koji dovode do reakcije. IgE je protutijelo odgovorno za alergijske reakcije, poput koprivnjače ili osipa.

Smatra se da je autoimunost jedan od najčešćih uzroka kronične koprivnjače. Međutim, ne pokreću sve autoimune bolesti odgovor IgE protutijela i urtikariju.

Autoimune bolesti povezane s urtikarijom uključuju:

 • Hashimotov tiroiditis – najčešća vrsta autoimune bolesti štitnjače; kronična koprivnjača može se pojaviti u tandemu s autoimunim napadom ili kada je bolest subklinička (što znači da je aktivna, ali bez očitih simptoma); tijekom subkliničkih epizoda čak i niske razine protutijela mogu potaknuti odgovor IgE; dok Hashimotov tireoiditis može povećati rizik od kronične koprivnjače, neće svi koji imaju Hashimoto dobiti koprivnjaču; to sugerira da drugi okolišni ili genetski čimbenici mogu pridonijeti riziku
 • Gravesova bolest – autoimuni poremećaj u kojem imunološki sustav napada štitnjaču, što dovodi do prekomjerne proizvodnje hormona štitnjače; to uzrokuje ubrzanje tjelesnih funkcija; u rijetkim slučajevima koprivnjača je povezana s ovom vrstom stanja štitnjače; jedna studija slučaja iz 2021. opisala je osobu s Gravesovom bolešću koja je dobila osip na vratu (svrbež vrata i štitnjača) koji se kasnije proširio na druge dijelove tijela.

Druge autoimune bolesti povezane s koprivnjačom su:

 • bezbolni tireoiditis – ovo je varijanta oblika Hashimotovog tireoiditisa koju karakterizira preaktivna funkcija štitnjače, ponekad praćena smanjenom funkcijom štitnjače
 • subakutni tireoiditis – često je posljedica virusne infekcije i manifestira se boli u vratu s prednje strane, vrućicom i simptomima pretjeranog rada štitnjače
 • postporođajni tireoiditis – štitnjača se može upaliti nakon trudnoće, što dovodi do hipertireoze praćene hipotireozom.

Ta su stanja često prolazna i u mnogim slučajevima se funkcija štitnjače vraća u normalu i simptomi nestaju.

Brojne druge autoimune bolesti mogu uzrokovati kroničnu koprivnjaču, uključujući:

pretrage štitnjače
FOTO: Shutterstock

Štitnjača i urtikarija – dijagnoza i liječenje

Jedno istraživanje iz 2018. imalo je za cilj procijeniti razinu anti-TPO protutijela (protutijela vezana uz štitnjaču) kod bolesnika s kroničnom urtikarijom i učinak liječenja levotiroksinom (nadomjestak hormona štitnjače) na njihov oporavak.

72 osobe s kroničnom urtikarijom i pozitivnim anti-TPO protutijelima nasumično su podijeljene u dvije skupine. Objema skupinama primijenjene su niske doze antihistaminika, a prva skupina primala je levotiroksin u dozi od 50 µg/dan.

Rezultati su pokazali da je u skupini pacijenata koji su uzimali levotiroksin i antihistaminike oporavak je bio brži, a pacijenata bez svrbeža bilo je više nego u drugoj skupini.

Kod mladih žena s kroničnom urtikarijom, posebno u refraktornim slučajevima, treba pratiti razinu anti-TPO.

Za dijagnozu i liječenje bolesnika s urtikarijom ili kroničnim angioedemom potrebno je procijeniti anti-TPO i TSH. Terapija levotiroksinom kod koprivnjače i kronične urtikarije korisna je u liječenju disfunkcije štitnjače.

Zbog ograničenih istraživanja mehanizam koji povezuje koprivnjaču i hipertireozu još uvijek nije jasno shvaćen.

Postoji nekoliko načina liječenja urtikarije:

 • antihistaminici
 • hladni oblozi
 • prednizon ili slični kortikosteroidi ili lijekovi koji mijenjaju imunološki sustav
 • omalizumab
 • ciklosporin
 • hidroksiklorokin, lijek koji je izvorno razvijen za sprječavanje malarije, također može biti potencijalna opcija liječenja za osobe s kroničnom koprivnjačom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Shomon, M. (2024). Could a Hives Rash Be a Sign of Thyroid Disease? Verywell Health.
 2. Fletcher, J. (2021). What’s the Connection Between Chronic Hives and the Thyroid? Healthline.
 3. Najafipour, M. i sur. (2018). Relationship between Chronic urticaria and autoimmune thyroid disease. J Adv Pharm Technol Res., 9(4): 158–161.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu