Stručno odobrava

,

Sjena na plućima – što je i trebate li biti zabrinuti?

sjena na plucima

Sjena na plućima čest je razlog zbog kojeg su ljudi uzrujani nakon što su je liječnici pronašli na plućima putem rendgena.

Ne mora nužno značiti da je ona nešto zabrinjavajuće te ne predstavlja dijagnozu, već nepravilnost na plućima koju je potrebno dodatno provjeriti.

Sjena na plućima zapravo je prvi korak dijagnosticiranja moguće bolesti, odnosno jedan je od pokazatelja raka pluća, iako ne mora značiti da osoba ima rak. Najčešći “opasni” uzroci nastanka sjene na plućima mogu biti: tuberkuloza, upalna promjena na plućima ili rak pluća.

Nepravilna područja na plućima koja su gušća, za razliku od zdravog plućnog tkiva, prikazuju se na rendgenu svjetlijima u odnosu na tkivo koje okružuje plućne kosti, a neka od tih nepravilnih područja mogu biti mrlja na plućima ili ožiljak.

Također, potrebno je razlikovati i plućne od pleuralnih sjena koje se često miješaju. Pleura ili poplućnica je plućna ovojnica čija sjena prikazuje nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru.

Zasjenjenje pluća – dijagnoza

Oblik i mjesta na kojima su se pojavile sjene radiologu pružaju uvid u uspostavljanje dijagnoze.

Prije nego što se uspostavi dijagnoza, posebice ako su ozbiljne bolesti u pitanju, potrebno je napraviti dodatne pretrage koje uključuju skeniranje tijela ili procedure poput bronhoskopije.

Bronhoskopija je endoskopska metoda koja se rutinski primjenjuje u dijagnostici i terapiji bolesti dišnog sustava. Koristi se za dijagnosticiranje i dobivanje patološkog radiološkog nalaza pluća, karcinoma pluća (postavljanje dijagnoze i praćenje tijekom liječenja), upalne bolesti pluća, traume prsnog koša, bolesti poplućnice ili malignih procesa sredoprsja.

sjena na plucima rendgen

Sjena na plućima – RTG, CT i MRI sken

Rendgen, CT sken ili MR prikazuju crne, bijele i sive sjene.

Guste i krute strukture poput kostiju, srca i većih krvnih žila bijele su boje.

Kao kontrast, strukture ispunjene zrakom, kao što su pluća, crne su boje

Ponekad se strukture snimanog područja preklapaju pa se može očitati siva boja, a radi preklapanja se ponekad teško uoče neke abnormalnosti ili promjene.

Neke nepravilnosti mogu se lako primijetiti, kao što su određene nakupine, kvržica ili tumor, iako ne znači da se u potpunosti može uspostaviti dijagnoza bolesti. Ponekad se primijete kao lezije, mrlje ili sjene.

Zasjenjenje pluća – uzroci

Kada radiolog primijeti sjenu na plućima, liječnik će istražiti koji su mogući uzroci bolesti prema simptomima koje osoba ima.

To uključuje povijest bolesti osobe i obitelji, laboratorijske testove i provjeru mogućih uzročnika (pušenje ili izloženost toksinima).

Neki od mogućih uzroka sjene na plućima su:

 • slomljena rebra ponekad mogu prikazati sjenu na rendgenu;
 • hijatalna hernija (izbočenje dijela želuca kroz ošit prsa iz njegova normalnog položaja u trbuhu) može se doimati kao nepravilnost na rendgenu;
 • pneumonija je infekcija zračnih vrećica pluća koja se prikazuju na rengenu kao pjegave ili nejasne;
 • pleuralni izljev je pojava tekućine u prostoru između prsa i ošita;
 • plućni edem je stanje koje uključuje akumulaciju tekućine u prsima, često zbog srčane bolesti;
 • rak na plućima može se na rendgenu prikazati kao sjena bez definirane kvržice ili nakupine;
 • KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest) koja je upala dišnih putova i plućnog parenhima;
 • benigni tumori se također mogu prikazati kao sjena ili mrlja;
 • tuberkuloza je bakterijalna infekcija pluća koja nema primjetne karakteristike na rendgenu u ranom stadiju bolesti;
 • sarkoidoza je upala koju karakterizira upala i stvaranje granuloma koji se mogu prikazati na rendgenskoj snimci kao sjena;
 • pneumotoraks ili kolaps pluća stanje je kada zrak prodre u pleuralni prostor što može prikazati nepravilnosti na rendgenskoj snimci.

Nodozna sjena na plućima

Nodozna sjena na plućima prikazuje nodozne lezije, točnije kvržice ili čvorove na plućima. Ako vam je liječnik dijagnosticirao kvržice na plućima, ne morate biti u potpunosti zabrinuti jer većina plućnih kvržica nije kancerogena.

Kvržica na plućima ima 3 centimetra ili manje u promjeru. Ako je nepravilnost na rendgenskoj snimci pluća veća od tri centimetra, smatra se “plućnom masom” i može biti kancerogena.

Nodozne lezije koje su vidljive na CT nalazu pluća su metastaze na plućima.

Plućne kvržice obično moraju biti veličine od 1 centimetra na više da se primijete na rendgenskoj snimci, iako se kvržice od 1 do 2 milimetra ponekad mogu primijetiti i na CT snimci.

Liječenje plućnih kvržica ovisi o uzroku, jesu li povezane s upalom, infekcijom, karcinomom ili drugim bolestima.

Većina benignih plućnih kvržica ne mora se kirurški odstraniti, posebno one koje se nisu promijenile tijekom dugog perioda.

Ovalna sjena na plućima

Ovalna sjena na plućima posljedica je solitarnog plućnog čvora. Ona je obično 1 – 5 cm široka u promjeru te je moguća prisutnost kalcifikacije (akumulacije kalcijevih soli u tjelesnim tkivima). 

Potrebno je napraviti biopsiju kako bi se istražilo ako je kvržica kancerogena ili nije. Otprilike pola svih ovalnih lezija nisu kancerogene, odnosno benigne su. Ovalne lezije rezultat su ožiljka ili bakterijske infekcije. Dok god benigna lezija ostane iste veličine, nije ju potrebno liječiti.

ovalna sjena na plucima

Veći rizik za razvoj kancerogene ovalne lezije imaju pušači (bivši ili sadašnji) ili osobe izložene kancerogenim tvarima. Također, možete razviti leziju ako imate rak u drugom dijelu tijela koji je metastazirao prema plućima.

Uglavnom, osobe koje imaju solitarni plućni čvor nemaju nikakve simptome, nego se otkrije putem rendgena pluća ili CT-om. 

Ako liječnik otkrije kancerogenu leziju, poduzet će kompletnu fizičku provjeru osobe i provjeriti povijest bolesti.

Može se (i često se) zamijeniti s nakupinom tekućine u pleuralnom prostoru.

Solitarni plućni čvor nije kancerogen ako je širine manje od 3 centimetra i ima zaobljene krajeve s jednakim izgledom. Također, manja je vjerojatnost da je kancerogen ako je osoba mladi nepušač. 

Potrebne su redovite kontrole, a ako se za više od 2 godine lezija ne poveća, benigna je.

Sjena na plućima kao simptom raka pluća

Sjena na plućima može upućivati na rak pluća, ali ne znači nužno da imate rak. 

Neki od karcinoma, osobito adenokarcinom (rak želuca) ima simptom sjene ili mrlje na plućima.

Rano dijagnosticiranje sjena vrlo je važno za rak pluća

Ako zbog sjene na plućima sumnja bude karcinom, izvest će se RTG pluća i srca kojim se mogu vidjeti promjene u plućnom tkivu. Ako nalaz bude uredan, to ne isključuje bolest pa je potrebno izvesti dodatne pretrage – CT, MR ili pozitronsku emisionu tomografiju. Osim pretraga, uzimat će se i uzorak tumorskog tkiva te provjera iskašljaja.

Rak pluća se dokazuje citološkom punkcijom ili bronhoskopijom s biopsijom.

Moguća je i primjena citološke pretrage ispljuvka – ako kašljete i proizvodite ispljuvak, pregled ispljuvka pod mikroskopom može otkriti prisutnost kancerogenih stanica.

Rezultati testiranja mogu pomoći vašem doktoru odrediti prognozu i način liječenja.

Simptomi raka pluća

Rak pluća obično nema simptome u ranom stadiju. Faktori koji utječu na razvoj raka pluća isti su i kod žena i muškaraca, a uključuju obiteljsku povijest, izloženost azbestu, dimu ili radijaciji, loša prehrana, pušenje i izloženost dimu od drugih pušača (pasivan pušač).

rak pluca

Rak pluća – simptomi kod žena i muškaraca:

 • kronični kašalj ili grub osjećaj tijekom kašljanja, ponekad sa sluzi koja sadrži krv,
 • promjene u načinu kašljanja tijekom dužeg perioda,
 • respiratorne infekcije koje se vraćaju (uključujući bronhitis ili pneumoniju),
 • kratkoća daha koja se pogoršava,
 • teško disanje,
 • oticanje vrata i lica,
 • bol u prsima, ramenima, ruci ili dlanu,
 • umor, slabost, gubitak težine i apetita, povišena tjelesna temperatura koja se povremeno javlja, jake glavobolje i bol u tijelu,
 • moguće poteškoće s gutanjem.

Javljaju se i psihički simptomi, poput depresije i anksioznosti.

Ovi problemi javljaju se zbog blokiranih dišnih puteva ili zato što se rak proširio dublje unutar pluća ili obližnje dijelove tijela.

Istraživanja su pokazala da estrogen potiče rast kancerogenih stanica i da liječenje koje blokira estrogen može pomoći smanjiti rast kancerogenih stanica.

Izloženost estrogenu tijekom života kod žena može utjecati na pojavu raka pluća.

Faktori koji mogu utjecati na izloženost estrogenu kod žena su:

 • broj trudnoća,
 • dob kada je žena dobila prvu menstruaciju,
 • dob kada je žena stupila u menopauzu,
 • detalji menstrualnog ciklusa.

Sjena na plućima kod djece

Sjena na plućima kod djece prikazuje se na RTG snimci najčešće zbog bakterijske upale pluća. Pneumonija ili upala pluća infekcija je koja zahvaća zračne mjehuriće na jednom ili oba plućna krila. 

Upala pluća ima simptome kašlja sa sluzi ili gnojnim iscjetkom, povišene tjelesne temperature te otežanog disanja

upala pluca kod djece

Kod djece se sjena na plućima zbog upale pluća može javiti kao rezultat infekcije koja se pojavljuje u gornjem respiratornom sustavu. Prehlada označava početni stadij pneumonije kod djece, a traje 2 – 3 dana.

Ako kod djeteta primijetite visoku tjelesnu temperaturu i ubrzano disanje, posjetite liječnika. Kod djece je ona opasnija, a sama terapija ovisi o uzroku. Za razliku od odraslih osoba, respiratorni simptomi kod djece mogu biti vrlo slabo zamjetni. 

Zdravo dijete bi trebalo nakon desetak dana liječenja pravodobnim tretmanom ozdraviti.

Iako se sjena na plućima može činiti razlogom za uzbunu, ne morate odmah misliti na najgore. Postoje mnogi razlozi nepravilnosti i u nekim slučajevima može biti rezultat ostataka infekcije koja je prošla ili preklapanja normalnih struktura koje se nalaze u plućima.

Bitno je s liječnikom provjeriti koji je uzrok sjena te ako je u pitanju rak pluća, moguće je u pravo vrijeme otkriti bolest i liječiti je. 

Ožiljak na plućima

Fibroza pluća je bolest u kojoj se na plućnom tkivu stvaraju ožiljci koji ometaju pravilnu funkciju pluća.

Ožiljak na plućima može utjecati na zadebljanje tkiva i na smanjenje elastičnosti. Mali ožiljci neće uzrokovati primjetne simptome, ali preveliki ožiljci mogu otežati rad pluća, odnosno otežati prijenos kisika u krvotok. To znači kako mozak i drugi organi neće dobiti onoliko kisika koliko im je potrebno.

Na pojavu ožiljka na plućima mogu utjecati:

oziljak na plucima

Liječenje ožiljka na plućima

Kao i ožiljci na koži, ožiljci na plućima su trajni i ne mogu se ukloniti.

Potrebna je dijagnoza i nadziranje pluća. Ako se ožiljci ne promijene u periodu od 2 godine, znači da su uzrokovani od prijašnje infekcije i bezopasni su.

Ako se ožiljci prošire, mogu biti znak ozbiljnije bolesti poput plućne fibroze. Za tu bolest trenutno nema lijeka, ali postoje načini olakšavanja simptoma i usporavanja progresije bolesti.

Oni uključuju:

 • prestanak pušenja,
 • zdravu prehranu,
 • vježbanje,
 • primjena lijekova za sprječavanje progresije ožiljaka,
 • terapija kisikom; udisanje kisika kroz masku + vježbe disanja,
 • transplantacija pluća.

Saznajte više o raku i simptomima raka u sljedećim člancima:

 1. Rak anusa i rektuma – uzroci, simptomi, komplikacije i liječenje
 2. Rak štitnjače – uzroci, simptomi i liječenje
 3. Rak kostiju – uzroci, simptomi i liječenje
 4. Rak gušterače – uzroci, simptomi i liječenje
 5. Rak debelog crijeva – uzroci, simptomi i liječenje
 6. Rak testisa – uzroci, simptomi i liječenje
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sjena na plućima, nodozna sjena veličine 3ilimetra, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu