Klempavost ili klempave uši – uzroci, simptomi, kako ih ispraviti, operacija, frizura, kod poznatih

Klempave uši

Klempavost ili klempave uši (otapostaza) nastaju uglavnom zbog genetske predispozicije, ali mogu biti i stečene. Riječ je o stanju u okviru kojeg je ušna školjka previše odmaknuta od bočne površine glave.

Iako klempave uši ne utječu na kvalitetu sluha, zbog estetskog izgleda mogu dovesti do stresa, tj. psihološkog opterećenja, srama, nelagode i povlačenja u sebe.

Operacija ušiju krajnje je rješenje problema, a ako klempavost predstavlja veliki estetski problem koji prerasta u psihički, može se obaviti besplatno i nakon 18. godine.

Estetski problem

Klempave uši – izgled

Medicinska definicija podrazumijeva sljedeće:

 • preveliki kut između središnjeg dijela uške i koštane podloge na kojoj uška leži,
 • nedovoljno presavijen središnji dio ušne školjke.

Kad je udaljenost između ruba uške i koštane podloge na kojoj uška leži veća od 2 centimetra, tj. kad je kut veći od 25 – 30 stupnjeva, utvrđuje se klempavost. Rijetko je jednostrana, a češće pogađa dječake.

Klempave uši – uzroci

Ponekad su klempave uši posljedica štetnih utjecaja u trudnoći, ali uglavnom se ova deformacija razvija nakon rođenja. Naime, ušna se školjka razvija se od šest kožnih nabora koji se spajaju do 12. tjedna trudnoće.

Znanstvenici još uvijek nisu utvrdili koji je gen odgovoran za pojavu klempavih ušiju. S druge strane, klempavost može nastati kad beba savija uho, a roditelji ne obraćaju pažnju.

Dijete savija uho

Klempave uši – simptomi

Kod neke su novorođenčadi  uši skupljene tijekom porođaja, ali pravi se oblik može uočiti tek 48 sati nakon porođaja. Prvi znakovi deformacije ušiju na koje treba obratiti pozornost su:

 • 48 sati nakon rođenja bebine uši imaju neobičan oblik,
 • uši su nakon rođenja izgledale normalno, ali su nakon dva mjeseca počele poprimati klempavi izgled,
 • vrh bebinih ušiju je neravan ili presavijen,
 • liječnik je napomenuo da su uši doživjele kompresiju na porođaju i da se nisu ispravile.

Klempave uši – kako ih ispraviti

Korekcija ušiju može početi odmah nakon rođenja. Naime, postoji uređaj za fiksiranje pravilnog oblika bebinih ušiju dok je tkivo ušiju još mekano. Postavlja se s unutrašnje strane uha i učvršćuje trakama, a cijelo se uho dodatno lijepi većim trakama za glavu.

Navedene se udlage trebaju nositi 24 sata dulje vrijeme. Pritom treba paziti kako ne bi došlo do iritacije kože. Također, dijete bi trebalo što više spavati bočno, a nerijetko roditelji stavljaju kapice ili trake koje stisnu uške.

Korekcija ušiju nakon rođenja

Usprkos prevenciji, neka djeca zbog genetike razviju klempave uši. Klempavost se često smanjuje kako dijete raste jer raste glavica, a koža se na zatiljku rasteže.

Kako se dijete ne bi osjećalo loše među vršnjacima, većina roditelja nastoji riješiti problem klempavosti do djetetove 7. godine, tj. prije škole.

Operacija ušiju

Klempave uši – operacija, cijena, oporavak

U krajnjem slučaju u obzir dolazi operacija klempavih ušiju. Roditelji mogu od pedijatra ili liječnika opće prakse zatražiti uputnicu za specijalista koji će dati stručno mišljenje o postojanoj klempavosti i upute kako obaviti zahvat.

Anatomski razvoj uha završava sa sedmom godinom pa je dotad potrebno pričekati s oblikovanjem ušne hrskavice. Kirurški postupak uključuje opću anesteziju i mali rez na stražnjem dijelu ušne školjke gdje se kasnije formira ožiljak.

Nakon operacije uši su natečene i primjetni su podljevi, ali oporavak teče brzo. Dijete može kući isti dan, ali mora odlaziti na redovne kontrole. Postoperativne komplikacije su rijetke, a najčešće se tiču kožne cirkulacije.

Operacija ušiju preko zdravstvenog osiguranja (HZZO) košta oko 4000 kuna, ali korekcija ušiju besplatno moguća je za djecu do 18. godine.

Ipak, i kod osoba starijih od 18 godina specijalist može utvrditi opterećujuću okolnost klempavosti, pogotovo ako je ugroženo psihičko zdravlje u pitanju, pa se estetska operacija može obaviti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Lob frizura

Klempave uši – frizura

Iako klempavost češće pogađa dječake, veći su problem klempave uši kod cura koje gube samopouzdanje, ne žele vezati kosu i smatraju se ružnima.

Iako bi trebalo raditi na izgradnji samopoštovanja i svijesti da klempave uši ne poružnjuju i ne oblikuju osobu, dulja kosa može biti način nošenja s ovim „problemom“. Što se tiče kraće kose, u obzir treba uzeti popularne bob i lob frizure.

Barack Obama

Klempave uši kod poznatih

Neke se poznate ličnosti odlično nose s problemom klempavosti, ne dopuštaju da im deformacija ušiju kroji život i puni su samopouzdanja. Neki od njih su:

 • Barack Obama,
 • Kate Hudson,
 • Daniel Craig,
 • Will Smith,
 • Kirsten Stewart.

Iako su neki zbog klempavih ušiju imali komplekse u djetinjstvu, na medijskim platformama danas stječemo utisak da su bez mane.

Članak objavljen:

Saznajte više o frizurama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: beba klempavi uvo kad lezi na strani, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu