Spolne bolesti u trudnoći

trudnica

Trudnica se, kao i svaka druga žena, može zaraziti spolno prenosivim bolestima i trudnoća kao takva ne predstavlja nikakvu dodatnu zaštitu od navedenih infekcija. Budući da se uglavnom radi o asimptomatskim bolestima, najćešće gravidne žene ne znaju da su zaražene. U sklopu zdravstvene skrbi tijekom trudnoće, trebale bi se testirati na spolno prenosive bolesti, uključujući HIV (virus koji uzrokuje AIDS). Vrlo je važno da žena bude svjesna štetnih učinaka spolno prenosivih bolesti kako bi zaštitila kako sebe, tako i svoje nerođeno dijete. Spolni partneri bi također trebali biti testirani i adekvatno liječeni.

Skoči na:

Utjecaj spolno prenosivih bolesti na trudnicu i njezinu bebu

Spolno prenosive bolesti mogu zakomplicirati trudnoću i imati ozbiljne posljedice na ženu i na razvoj njenog djeteta. Neki od tih problema mogu se vidjeti po rođenju, dok se drugi otkrivaju mjesecima ili godinama kasnije. Osim toga , dobro je poznato da spolno prenosiva bolest  može olakšati infekciju HIV-om, jer oštećuje kožu i sluznicu genitalnog trakta te olakšava unos virusa u organizam. Većina tih problema može se spriječiti ukoliko majka prima redovitu liječničku skrb tijekom trudnoće. To uključuje testove za spolno prenosive bolesti već u ranoj trudnoći koji se onda po potrebi ponavljaju tijekom trudnoće.

Virus humane imunodeficijencije (HIV)

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je virus koji uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije, AIDS-a ili SIDU. HIV uništava određene krvne stanice koje su od ključnog značaja za pomaganje u borbu protiv bolesti. U SAD-u čak 25% od cijele adolescentske i odrasle HIV-pozitivne populacije su žene. HIV se sa majke na dijete (vertikalni put prijenosa) prenosi tijekom trudnoće, porođaja ili putem dojenja. Međutim, ukoliko je HIV dijagnosticiran prije ili za vrijeme trudnoće i ukoliko su poduzete odgovarajuće mjere, rizik prijenosa može biti smanjen na manje od 2 do 3 %. Testiranje na HIV se preporuča svim trudnicama. Majka koja rano u trudnoći zna da je HIV – pozitivna, ima više vremena za konzultacije sa svojim liječnikom i odluku o učinkovitim načinima liječenja, kako bi zaštitila svoje zdravlje i zdravlje njezina nerođenog djeteta .

Sifilis u trudnoći

Sifilis se prvenstveno  prenosi spolnim putem, ali se može prenijeti i preko zaražene majke na dijete tijekom trudnoće. Prijenos sifilisa na plod može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema u razvoju ploda. Sifilis se veže uz prijevremeni porod, mrtvorođenost i uz smrt novorođenčeta/dojenčeta. Neliječene bebe koje prežive imaju tendenciju da razviju bolesti više organa, uključujući i mozak , oči, uši , srce, kožu , zube i kosti. Screening za sifilis treba provoditi u svih trudnica tijekom njihovog prvog prenatalnog posjeta liječniku i ponoviti ga u trećem tromjesečju, ukoliko se pacijentica smatra visoko rizičnom.

Hepatitis B u trudnoći

Hepatitis B je infekcija jetre uzrokovana virusom hepatitisa B (HBV). Majka može prenijeti infekciju na dijete tijekom trudnoće. Rizik prijenosa infekcije sa majke na dijete ovisi o tome u kojem se periodu infekcija dogodila, no najveći  rizik imaju majke koje su se inficirale neposredno prije porođaja. Zaražena novorođenčad ima visok rizik (do 90%)  da postane kronični (cjeloživotni) HBV nositelj, te samim time imaju povećan rizik za razvoj kroničnih bolesti jetre ili rak jetre kasnije tokom života. Približno jedna od četiri bebe koje razvije kroničnu HBV infekciju umiru od kroničnih bolesti jetre. Vertikalni prijenos HBV-a  može se spriječiti screeningom trudnica na spolno prenosive infekcije i na taj način omogućiti liječenje rizičnoj dojenčadi ubrzo nakon rođenja.

Hepatitis C u trudnoći

Hepatitis C je upala jetre uzrokovana virusom hepatitisa C (HCV) , i također se može prenijeti sa inficirane majke na dijete tijekom trudnoće. Istovremena infekcija HIV-om pospješuje prijenos infekcije na plod. Redovito testiranje trudnica na HCV se ne preporučuje, međutim treba ga uzeti u obzir kod pojedinaca koji imaju rizične čimbenike za koje se zna da su s HCV , uključujući i ubrizgavanje droga. U nekim studijama , djeca rođena od HCV – zaražene žene su pokazale da imaju povećani rizik  prijevremeni porođaj, malu duljinu u odnosu na  gestacijsku dob i nisku porođajnu težinu. Novorođenčad s HCV infekcijom obično nemaju simptome, a većina infekcija će proći bez ikakve medicinske intervencije. Djeca zaražena virusom hepatitisa C imaju bolju prognozu i bolji odgovor na liječenju u odnosu na inficirane odrasle osobe.

Klamidija u trudnoći

Klamidija je najčešća spolno prenosiva infekcija. Iako je većina klamidijskih infekcija asimptomatska,  trudnica može imati abnormalni vaginalni iscjedak, krvarenje nakon spolnog odnosa i svrbež. Neliječena klamidijska infekcija je povezana sa brojnim komplikacijama u trudnoći, uključujući i prijevremeni porođaj, prijevremeno prsnuće vodenjaka i niskom porođajnom težinom. Novorođenče se može zaraziti tijekom poroda prolaskom kroz porođajni kanal. Neonatalne infekcije prvenstveno  se očituju kao upale oka i pluća. Sve trudnice se trebaju testirati na klamidiju tijekom prvog prenatalnog posjeta liječniku. Ispitivanje  treba ponoviti u trećem tromjesečju kod žena s visokim rizikom.

Gonoreja u trudnoći

Gonoreja je česta spolno prenosiva bolest u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je kod nas puno rjeđa. Neliječena gonokokna infekcija u trudnoći povezana je s pobačajima, prijevremenim porođajem i niskom porođajnom težinom, prijevremenim pucanjem vodenjaka i infekcijom plodovih ovoja (korioamnionitis). Gonoreja se može prenijeti dijete tijekom porođaja, prolaskom djeteta kroz porođajni kanal. Ako se ne liječi , djeca mogu razviti infekcije oka. Budući da gonoreja može izazvati probleme i majci i njezinom nerođenom djetetu, važno je na vijeme identificirati infekciju, liječiti ju s učinkovitim antibioticima te pozorno pratiti trudnicu.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.63 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: spolne bolesti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu