Kegelove vježbe za mjehur – indikacije i izvođenje

Kegelove vježbe za mjehur

Kegelove vježbe su vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna.

Mišići dna zdjelice

Mišići dna zdjelice zaduženi su za održavanje zdravlja zdjeličnih organa, a protežu se od stidnih kostiju s prednje do trtice sa stražnje strane.

Važnost ovih mišića je u zatvaranju izlaza mokraćne cijevi i debelog crijeva kako bi se spriječilo propuštanje urina ili stolice u slučaju napinjanja mišića, odnosno u pražnjenju mokraćnog mjehura i debelog crijeva u slučaju opuštanja mišića.

Mišići dna zdjelice također imaju važnu ulogu u seksualnoj funkciji.

Kegelove vježbe

Kegelove vježbe jedna su od najpoznatijih metoda jačanja mišića dna zdjelice, a predstavljaju neinvazivni tretman tako što ne uključuju korištenje pomagala.

Začetak Kegelovih vježbi datira iz 1948. godine kada ih je opisao američki ginekolog Arnold Kegel kao pomoć ženama koje su patile od urinarne inkontinencije. Tada opisane vježbe bazirale su se na progresivnim kontrakcijama mišića uz stručni nadzor, a predstavljen je i koncept biološke povratne sprege.

Kegelove vježbe – indikacije

Disfunkcija dna zdjelice je pojam koji opisuje međusobno povezanu skupinu dijagnoza, simptoma i stanja koja su povezana sa zdjeličnim dnom ili anatomijom i fiziologijom organa smještenih u zdjelici, a to su mjehur, uretra (kod žena), prostata (kod muškaraca) i rektum. Očituje se u nemogućnosti ispravne kontrakcije i relaksacije mišića.

Najčešće indikacije:

Kegelove vježbe za mokraćni mjehur
Foto: Pexels

Urinarna inkontinencija

Kao najčešća indikacija za izvođenje Kegelovih vježbi izdvaja se urinarna inkontinencija, odnosno nemogućnost zadržavanja urina.

Najčešći uzroci urinarne inkontinencije:

Vrste urinarne inkontinencije

Stresna (statička) inkontinencija

Stresna inkontinencija vjerojatno je najčešći tip urinarne inkontinencije, a nastaje zbog slabljenja funkcije mišića dna zdjelice, to jest sfinktera uretre.

Nastaje uslijed kratkotrajnog povišenja intraabdominalnog tlaka, pri tjelesnim naporima kao što su kihanje, kašljanje, smijanje ili dizanje tereta te pritom dolazi do otjecanja malih količina urina.

Urgentna inkontinencija

Kod urgentne inkontinencije dolazi do nevoljnog otjecanja urina s iznenadnim nagonom za mokrenjem kojeg je teško zadržati. Za razliku od fizičkih promjena koje su povezane sa stresnom inkontinencijom, urgentna urinarna inkontinencija uključuje fiziološke perturbacije u funkciji mjehura.

Urgentna inkontinencija
Foto: Pixabay

Miješana inkontinencija

Istodobno je postojanje i urgentne i statičke inkontinencije, a pri čemu jedna komponenta obično dominira.

Prelijevajuća („Overflow“) inkontinencija

Prelijevajuća inkontinencija jedna je od manje uobičajenih vrsta inkontinencije.

U slučajevima ove vrste inkontinencije do pražnjenja mjehura dolazi kad je on prepunjen i kad zbog velike količine urina dolazi do prelijevanja kroz mokraćnu cijev.

Neurogena (neuropatska) inkontinencija ili neurogeni mjehur

Poremećaj rada dovodi do neurogenog mjehura koji također može dovesti do inkontinencije uslijed prepunjenog mjehura.

Neurogeni mjehur može nastati iz svakojakih razloga, među kojima su i ozljeda kralježnične moždine i živaca uzrokovane multiplom sklerozom, šećernom bolešću, ozljedama, alkoholizmom i štetnim djelovanjem lijekova.

Neurogena inkontinencija se manifestira centralno ili periferno, ovisno o mjestu ozljede, kod nje može doći do vraćanja urina prema bubregu i u konačnici to kroničnog zatajenja bubrega.

Idiopatski (nestabilni) detruzor

Funkcionalna (idiopatska) inkontinencija jest ona u kojoj se isključuju svi poznati uzroci koji mogu izazvati nestabilnost detruzora. Uzrok je u poremećenoj fazi dijastole te se pojavljuju pojačani nagon na mokrenje, učestalo mokrenje i noćno mokrenje.

Psihogena inkontinencija

Kada do inkontinencije više dolazi zbog čuvstvenih u odnosu na tjelesne uzroke, riječ je o psihogenoj inkontinenciji. Ovaj se oblik inkontinencije ponekad razvija kod djece, ali i odraslih, koji imaju probleme s osjećajima.

Kada su isključeni drugi uzroci inkontinencije, na psihološki se uzrok može posumnjati kada su očiti poremećaj osjećaja ili potištenost.

Psihogena inkontinencija
Foto: Pexels

Postprostatektomijska urinarna inkontinencija

Sve većim brojem liječenja karcinoma prostate i učinjenim radikalnim prostatektomijama, povećava se broj postoperativne urinarne inkontinencije.

Rizik od pojave ovog tipa uključuje preoperativne faktore kao što su dob, preoperativno stanje kontinentnosti (zadržavanja mokraće), potom intraoperativne faktore kao što su kirurška tehnika i iskustvo kirurga te postoperativne faktore.

Hiperrefleksija mjehura

Hiperrefleksija mjehura (detruzora) definirana je kao prekomjerno aktivan mjehur zbog poremećenoga živčanog kontrolnog mehanizma. Može nastati zbog Parkinsonove bolesti, spinalnih ozljeda i slično.

Hiperrefleksija mjehura karakterizirana je refleksnom mikcijom (mokrenjem) i/ili nevoljnom relaksacijom uretre uz gubitak osjećaja za mokrenjem. U ovakvim se slučajevima mjehur napuni do 150 mL, a nakon toga spontano isprazni.

Inkontinencija u trudnoći

Trudnoća može dovesti do hormonalnih promjena, mehaničkih promjena ili obaju vrsta promjena, a vaginalni porod glavni je faktor za pojavu i postporođajne stresne inkontinencije, vjerojatno zbog ozljede mišića ili živaca.

U trudnoći maternica raste i pritišće mjehur, ispunjava trbušnu šupljinu i povećava tlak u abdomenu, zbog čega se pojavljuje inkontinencija. Time nastaju uvjeti za gubljenjem urina prilikom napora, a isto tako i za učestalo mokrenje zbog smanjenog kapaciteta mokraćnog mjehura.

U trudnoći se mijenja i sastav kolagena (vezivne građe potpornog tkiva zdjelice) što uzrokuje spuštanje zdjeličnih organa. Pojavnost inkontinencije u trudnoći je od 15% u ranoj trudnoći do 60% u trećem trimestru.

Inkontinencija u trudnoći
Foto: Pexels

Potpuna inkontinencija

Kada urin neprestano, to jest danonoćno otkapava iz mokraćne cijevi, riječ je o potpunoj inkontinenciji.

Razlog pojave potpune inkontinencije jest mokraćni sfinkter koji se ne zatvara na odgovarajući način. Kod žena uzrok potpune inkontinencije obično je ozljeda vrata mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi tijekom poroda, a kod muškaraca kirurški zahvat, osobito odstranjenje prostate zbog raka.

Neka djeca također imaju ovaj oblik inkontinencije, i to zbog prirođenog poremećaja kod kojeg se uretra (mokraćna cijev) nije oblikovala u cijev.

Kegelove vježbe za mokraćni mjehur i inkontinenciju

Prema nizu istraživanja vidljiva je neosporna korist treninga zdjeličnog dna kod pacijenata (češće pacijentica) s pelvično-perinealnom disfunkcijom te ista ukazuju da je vježbama moguće tijekom 6 mjeseci reducirati simptome prolapsa (smanjiti stupanj), urinarne inkontinencije i fekalne inkontinencije.

Kegelove vježbe – izvođenje

U procesu rehabilitacije, odnosno u sklopu fizioterapije, Kegelove vježbe izvode se u kombinaciji s drugim terapijskim vježbama za jačanje mišića zdjeličnog dna, biofeedbackom, elektrostimulacijom, magnetskom stimulacijom, vaginalnim utezima, terapijskim vježbama za muskulaturu bedra, glutealne i abdominalne muskulature te drugim fizioterapijskim intervencijama, ovisno o individualnim potrebama pacijenta/ice.

Vježbe bi se trebale odrađivati 3 do 4 puta tjedno s 3 ponavljanja od 8 do 10 kontrakcija zadržanih 3 sekunde. Ako se pravilno izvode, Kegelove vježbe pokazuju poboljšanja nakon 20 do 60 dana.

Duga Kegelova vježba:

 • Početni položaj: na nogama, sjedeći ili ležeći, koljena razdvojena približno nekih 25 cm.
 • Naprežite mišiće kojima zadržavate rektalne plinove, pokušavajući ih stisnuti i zadržati stisak na tom nivou. Osjećaj koji dobijete treba odgovarati povećanju mišićnog tonusa.
 • Poželjno je ne naprezati mišiće stražnjice ili prestati disati za vrijeme vježbe.
 • Stisak se treba zadržati barem u periodu od 5 do 10 sekunda i nakon toga opuštati stisak u približno istom periodu.
 • Ponoviti sve korake ove vježbe ukupno 12 – 20 puta.

Kratka Kegelova vježba:

 • Stisnuti pelvične mišiće na isti način opisan za dugu vježbu samo sada pravite intervale od 1 sekunde uzastopno stišćući i opuštajući mišiće.
 • Ponoviti vježbu ukupno 5 puta.
 • Opustiti mišiće 10 sekundi.
 • Ponoviti cijelu vježbu 3 – 4 puta.

U videu ispod možete vidjeti Kegelove vježbe za žene.

U videu ispod možete vidjeti Kegelove vježbe za muškarce.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. ICS Glossary. The International Continence Society.
 2. Orešković, S. (2006). Suvremeni pristup u dijagnostici i liječenju žena s inkontinencijom mokraće i defektima dna zdjelice. Medicus. Vol. 15, No. 2. Zagreb. Str. 257- 268. 
 3. Filipec, M. i dr. 2017. Inkontinencija – stop! Priručnik za korisnike. Hrvatski zbor fizioterapeuta. Zagreb.
 4. Dobrić, D.; Cvitković Roić, A.; Škunca, M.; Kumanović, V. (2016). Učinak fizioterapijske intervencije kod stresne urinarne inkontinencije sa senzornom hitnošću – prikaz slučaja. Physiotherapia Croatica. Zagreb. Str. 51-55.
 5. Orešković, S.; Pavić, M. (2015). Urinarna inkontinencija kod žena i smjernice za liječenje. Medicus. 25 (1). Zagreb. Str. 13-23.
 6. Bakula, M. i dr. (2015). Urinarna inkontinencija kod muškaraca: smjernice za liječenje. Medicus. Zagreb. Str. 7-12.
 7. Rodas, M., García-Perdomo H. (2018). From Kegel exercises to pelvic floor rehabilitation: A physiotherapeutic perspective. Rev. Mex. Urol. 2018 septiembre-octubre;78(5):402-411.
 8. Fitz, F., Costa, T., Yamamoto, D. Magalhăes Resende, A., Stüpp, L., Sartori, M. et al. (2012). Impact of pelvic floor muscle training on the quality of life in women with urinary incontinence. Rev. Assoc. Med. Bras. 2012; 58(2):155-159.
 9. Kashanian, M., Ali, S., Nazemi, M., Bahasadri, S. (2011). Evaluation of the effect of pelvic floor muscle training (PFMT or Kegel exercise) and assisted pelvic floor muscle training (APFMT) by a 35 resistance device (Kegelmaster device) on urinary incontinence in women: a randomized trial. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 159 (2011) 218–223.
 10. Janisch, H., Lentsch, R., Palmrich, A.H. (1958). Results of treatment with pelvic floor excercises. Wien Med Wochenschr. 1958; 108(35):711-4.
 11. Grubišić, M., Hofmann, G., Jurinić, A. (2011). Kliničke smjernice u fizikalnoj terapiji, Zagreb, Hrvatska komora fizioterapeuta.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu