Problemi multiple skleroze o kojima se rijetko govori

Mnogi pojedinci s progresivnom multiplom sklerozom imaju probleme s crijevima i mjehurom

Mnogi pojedinci s progresivnom multiplom sklerozom (MS) imaju probleme s crijevima i mjehurom zbog same bolesti. O tim se temama obično razgovara samo s gastroenterologom ili neurologom.

Kada je Mona Sen došla do progresivnog stadija MS-a, nije dobila nikakve smjernice o tome što se događa s njezinim tijelom, posebno u vezi s problemima mjehura i crijeva, prenosi Everyday Health.

Putem svojeg bloga Mona dokumentira svoja iskustva i nastoji uvjeriti druge s progresivnom multiplom sklerozom da nisu sami.

Problemi s mjehurom

Mona se suočila sa značajnim nevoljama na osobnoj, medicinskoj i društvenoj razini. S vremenom je veza njezina mjehura s mozgom postala oslabljena. Počela je primati netočne signale – njezin bi mozak pokazivao da je mjehur pun kada nije, a nije signalizirao da je mjehur pun kada jest, što je dovelo do inkontinencije kada bi poruka stigla prekasno.

Nestalna priroda njezinog rada mjehura učinila ga je nepredvidivim. Konzumiranje alkohola u društvu postalo je teško, a otkrila je da su određene tvari, poput kave i alkohola, posebno problematične. Mona više nije mogla opušteno uživati ​​u šalici kave ili pivu, a da ne zna gdje se nalazi najbliža kupaonica.

Prilagodba na te promjene bila je izazovna. Morala je razviti nove sustave za upravljanje svojim mjehurom, što nije uvijek funkcioniralo. Njezin je dom postao najsigurnije mjesto.

Suočavanje s preaktivnim mokraćnim mjehurom

Posjet urologu potvrdio je da Mona ima prekomjerno aktivan mjehur zbog MS-a. Lijekovi su pružili olakšanje, pomogli su joj opustiti mjehur kada je lažno signalizirao da je pun.

Mona upravlja svojim preaktivnim mokraćnim mjehurom pomoću sljedećih strategija:

 • svakog jutra popije dvije šalice kave, što je navika koja je postala izazovna jer kava iritira mjehur; ako treba izaći iz kuće, pije manje ili uopće ne pije
 • pijucka vodu umjesto da je guta kako bi izbjegla iritaciju mjehura
 • planira odlaske na toalet svakih nekoliko sati, bez obzira na nagon
 • pijenje vode nakon kave pomaže, ali ona pije kako bi smanjila potrebu za mokrenjem
 • vremensko mokrenje smanjuje nezgode i poboljšava higijenu.
upravljanje neurogenim crijevima
FOTO: Shutterstock

Prevencija i upravljanje neurogenim crijevima

Osim prekomjerno aktivnog mjehura, Mona se također bavi neurogenim crijevima, gdje MS utječe na živce i mišiće koji kontroliraju donji dio debelog crijeva, što dovodi do zatvora ili inkontinencije crijeva.

Kako bi to riješila, eksperimentirala je s raznim lijekovima i sada koristi magnezijevo mlijeko tri puta tjedno.

Ovaj slani laksativ zahtijeva pravilnu hidrataciju i dobro djeluje na nju, dopuštajući evakuaciju otpada bez izazivanja proljeva.

Monin pristup neurogenim crijevima uključuje:

 • uzimanje magnezijevog mlijeka nakon doručka tri puta tjedno, osiguravajući odgovarajuću hidrataciju
 • korištenje električne nožne papučice svojih invalidskih kolica da podigne koljena iznad kukova radi boljeg prolaska stolice
 • održavanje dosljednog rasporeda toaleta kako bi trenirala svoje tijelo
 • prihvaćanje da upravljanje ovim stanjem zahtijeva vrijeme i strpljenje
 • održavanje smirenosti i praćenje režima pomoću jednostavnog kalendara.

Izrada funkcionalnog plana

Mona naglašava da je podnošljivo rješavanje problema s crijevima i mjehurom postignuto metodom pokušaja i pogrešaka. Napravila je vlastiti program za crijeva.

Kad njezin liječnik primarne zdravstvene zaštite ispituje o kvaliteti njezina života, Mona razmišlja o raznim izazovima koje MS predstavlja, uključujući preaktivan mokraćni mjehur i neurogena crijeva. Priznaje da se njezina kvaliteta života drugačije procjenjuje zbog tih iskustava.

Dok oni koji nemaju MS možda ne razumiju utjecaj gubitka kontrole nad tjelesnim funkcijama, Mona je i dalje odlučna izbjeći javno poniženje ili nesreće. Nada se da će njezine strategije za rješavanje urinarnih i gastrointestinalnih problema pomoći drugima. Naposljetku, ona pronalazi osnaživanje u zagovaranju same sebe.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Sen, M. (2024). Things Rarely Talked About: MS Bladder and Bowel ProblemsEveryday Health.
 2. Bladder and bowel problems. (2022). Multiple Sclerosis Trust.
 3. Namey, M. A. Bladder and Bowel Problems. MSAA.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu