Paraliza sna: Neugodno iskustvo koje mnogi dožive jedanput u životu! Evo što je uzrok ovog fenomena, koji su simptomi i kako se liječi

Paraliza sna

Paraliza sna ili paraliza spavanja je neugodno stanje koje se javlja u trenucima kada se osoba budi iz sna ili kada tek počinje sanjati. U ovom stanju se osoba osjeća svjesno i budno (mentalno je budna), iako se ne može kretati, što može predstavljati veliku neugodnost i anksioznost za pojedinca.

Autorica na našem portalu, psihologinja Marija Granić, ističe:

U paralizi sna javlja se gubitak mišićne kontrole, odnosno nemogućnost pomicanja dijelova tijela, koji obično traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a kada osoba shvati da što se događa, javljaju se intenzivan strah, bespomoćnost, a u nekim situacijama i panika, posebno ako je u pitanju prvo iskustvo paralize sna. Bilo bi dobro da se osoba informira o ovom stanju kako bi bila svjesna o čemu je riječ i da je u pitanju prolazno stanje.
Paraliza sna - značenje
FOTO: Shutterstock

Mozak i spavanje

Mozgu kao središtu svih najkompleksnijih procesa u ljudskom tijelu su neophodni odmor i san. Iako toga nismo svjesni, mozak čak i kada spavamo ne prestaje raditi.

Osim što podsvjesno obavlja brojne vitalne funkcije (održavanje krvnog tlaka, srčanog ritma, ritma disanja, bazalnog metabolizma), mozak također pokazuje znakove električne aktivnosti za koje se pretpostavlja da služe “podešavanju” i odmoru mozga da bi ponovno funkcionirao normalno kada smo budni. Dok spavamo, mozak prolazi kroz različite faze sna.

Faze sna su podijeljene ovisno o električnoj aktivnosti mozga pa razlikujemo non-REM i REM faze spavanja. Te se dvije faze izmjenjuju tijekom noći.

REM fazu karakteriziraju velika električna aktivnost mozga i brzi pokreti očiju, po kojoj je i dobila ime (rapid eye movement).

U REM fazi su skeletni mišići paralizirani (dakle, svi mišići tijela nad kojima imamo kontrolu pokreta kada smo budni), da bi mozak zaštitio tijelo od ozljeda jer u toj fazi sanjamo.

Paraliza sna - uzrok
FOTO: Shutterstock

Paraliza sna – uzrok

Paraliza sna se događa prilikom buđenja iz sna ili kada tek pokušavamo zaspati. Znanstvenici smatraju da ovaj fenomen nastaje u pojedinaca u kojih se elementi REM faze spavanja doživljavaju kada su budni. Točni uzroci zašto se elementi REM faze pojavljuju u budnom stanju još su nejasni, ali su identificirani neki rizični čimbenici koji mogu dovesti do ovoga stanja:

 • jet lag” – fenomen koji se doživljava prilikom putovanja avionom između različitih vremenskih zona
 • nedostatak sna
 • poremećen bioritam spavanja, kao i nepravilni vremenski obrasci spavanja – karakteristično za ljude koji rade u noćnim smjenama
 • genetska povezanost
 • životni stresovi
 • dugotrajni poremećaj spavanja kod osoba koje su seksualno i/ili fizički zlostavljane
 • drugi psihički problemi – poput anksioznosti ili bipolarnog poremećaja mogu imati i negativan utjecaj na pravilno spavanje
 • lijekovi, posebno za psihičke poremećaje, poput antidepresiva ili lijekova za liječenje poremećaja koncentracije
 • konzumiranje droge, alkohola, cigareta i masne hrane prije spavanja.
Učestalo se pojavljuje kod 3 – 6 % svjetske populacije. Oko 30 % mlađe populacije doživjelo je paralizu sna barem jednom u svojem životu.

Češće se događa mlađim osobama, nego u starijoj životnoj dobi. Može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Napad se češće događa kada se spava na leđima.

Granić ovdje dodaje:

Paraliza sna ponekad se može pojaviti kao rezultat potaknutog lucidnog sanjanja. Preporučuje se da osoba, prije eksperimentiranja sa snovima, bude svjesna potencijalnih posljedica i problema koji se mogu pojaviti u tom području. Iako zvuči kao zabavno i zanimljivo iskustvo za sanjača, lucidno sanjanje može “zbuniti” moždane sfere i rezultirati paralizom sna, što nije rijedak slučaj.
Paraliza sna - simptomi
FOTO: Shutterstock

Paraliza sna – simptomi

Simptomatski je ovo stanje poprilično jednostavno, dakle, karakterizira ga osjećaj svjesnosti, ali nemogućnost pomicanja tijela. Nemogućnost pokreta može potrajati od nekoliko sekunda do nekoliko minuta, a potom prolazi sama od sebe.

Kako smo svjesni sebe i svoje okoline, najčešće se javljaju i osjećaji zbunjenosti, anksioznosti i straha, dok prolazimo kroz paralizu sna. Kao prateći simptom javljaju se ponekad i halucinacije, posebno one povezane sa strahom.

U nekim slučajevima ljudi osjećaju pritisak ili osjećaj gušenja, praćen s poteškoćama u disanju.

Paraliza sna – liječenje

Paraliza sna je fenomen koji mnogi dožive jedanput u svojem životu i više se nikad ne pojavi. Stanje nije opasno i prolazi samo od sebe, a osim neugodnog osjećaja ne ostavlja druge posljedice.

Posjet liječniku ili psihoterapeutu nije potreban osim ako vam se ovo stanje ne javlja često ili ako nisu prisutni i drugi simptomi, poput anksioznosti koja ometa normalan san ili ako se epizode mišićne slabosti ili iznenadnog padanja u san ne javljaju tijekom dana u budnom stanju (simptomi koji mogu pobuditi sumnju na narkolepsiju).

Što se tiče liječenja paralize sna, Granić dodatno pojašnjava:

Riječ je o vrsti poremećaja spavanja koji je, ako se javlja prečesto, potrebno liječiti. Paraliza sna može se farmakološki liječiti ako liječnik smatra da je potrebno, ali je svakako važno provjeriti koji još simptomi postoje u pozadini i jesu li druga zdravstvena stanja povezana s navedenim problemom. Paraliza sna se može pojaviti u prolaznom stresnom razdoblju, a može biti povezana s nekim dugotrajnim psihičkim poteškoćama, što je potrebno utvrditi prije propisivanja lijekova.
Paraliza sna - liječenje
FOTO: Shutterstock

Samopomoć

Zdrave dnevne navike i navike spavanja mogu uvelike pomoći u tome da se izbjegne paraliza sna:

 • pravilna prehrana – posebno je bitno izbjegavati teške i masne obroke prije spavanja
 • vježba – redovito vježbanje i boravak na svježem zraku, ali bi bilo dobro izbjegavati vježbati neposredno prije spavanja
 • spavanje u ugodnoj okolini – temperatura, tišina, ugodna i čista soba i krevet te rasvjeta samo su neki od elemenata koji mogu utjecati na san
 • stvaranje zdravog bioritma spavanja – odlazak na spavanje i buđenje uvijek u isto vrijeme (ili barem približno isto vrijeme)
 • izbjegavanje kave, alkohola, cigareta, droga i sl.

Ponekad je najučinkovitiji način rješavanja poremećaja jasno razumijevanje poremećaja i razvijanje vlastitog načina buđenja samoga sebe i/ili partnera. Općenito zadovoljstvo sobom i svojim životom znači manje stresa i anksioznosti, što direktno ima pozitivan utjecaj na san.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Dimitriu, A. i Suni, E. (2023). Sleep Paralysis: Symptoms, Causes, and Treatment. Sleep Foundation.
 2. Roybal, B. (2023). Sleep Paralysis. WebMD.
 3. Sleep Paralysis. (2021). Cleveland Clinic.

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   10

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: paraliza sna, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu