Kako smanjiti umor od psorijatičnog artritisa?

Kako smanjiti umor od psorijatičnog artritisa

Psorijatični artritis je kronično upalno stanje koje zahvaća i kožu i zglobove, a obično se javlja kod osoba s psorijazom. Karakteriziraju ga bolovi u zglobovima, ukočenost i oticanje, što može dovesti do značajnog tjelesnog invaliditeta ako se ne liječi pravilno.

Bolest može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu, a njeni simptomi često nalikuju onima kod reumatoidnog artritisa, iako također uključuje jedinstvene značajke kao što su daktilitis (otok cijelih prstiju na rukama ili nogama) i entezitis (upala na mjestima umetanja tetiva ili ligamenata).

Točan uzrok uije u potpunosti razjašnjen, ali se vjeruje da je posljedica kombinacije genetskih, imunoloških i okolišnih čimbenika.

Primarni simptom psorijatičnog artritisa je bol u zglobovima, ali mnogi pojedinci također podnose kronični umor i raširenu bol.

Studija koja je uključivala 64 pacijenta s psorijatičnim artritisom otkrila je da je više od 25 % iskusilo raširenu bol, koja je povezana s povećanim umorom. Druga je studija otkrila da je 22 % od 231 sudionika s psorijatičnim artritisom patilo od ozbiljnog umora, što je bilo povezano s većom aktivnošću bolesti.

Dr. Soumya Reddy, reumatologinja, za Everyday Health ističe prevalenciju umora kod pacijenata s psorijatičnim artritisom, pripisujući ga sustavnoj upali, psihosocijalnim čimbenicima, komorbiditetima poput depresije i fibromijalgije te određenim lijekovima.

Za blogericu Amandu Steyer umor je važan aspekt života s psorijatičnim artritisom. Dijagnosticiran u 41. godini, Steyer upravlja svojim simptomima lijekovima, poboljšavajući razinu energije, iako ne uklanjajući umor u potpunosti.

Liječnici počinju shvaćati umor povezan s psorijatičnim artritisom, koji se često zanemaruje u kartonima pacijenata.
FOTO: Shutterstock

Istraživanja ovog simptoma

Analiza 831 pacijenta s psorijatičnim artritisom pokazala je da je 78 % iskusilo umor, koji je bio jači s većom aktivnošću i trajanjem bolesti, te više zahvaćenih zglobova. Umor je negativno utjecao na kvalitetu života i radnu produktivnost. Drugo istraživanje sa 137 sudionika pokazalo je da je 45 % iskusilo umor, često uz poremećaje spavanja, tjeskobu ili depresiju.

Liječnici počinju shvaćati umor povezan s psorijatičnim artritisom, koji se često zanemaruje u kartonima pacijenata. Dr. Christine Alexander napominje da kronična upala može uzrokovati umor, iako je mnogi liječnici možda neće prepoznati kao simptom.

Za upravljanje umorom razmotrite sljedeće strategije:

Slijedeći ove korake, osobe s psorijatičnim artritisom mogu raditi na vraćanju energije i poboljšanju kvalitete života.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Vann, M. R. (2024). 9 Ways to Manage Psoriatic Arthritis FatigueEveryday Health.
  2. Gossec, L. i sur. (2022). Effect of Fatigue on Health-Related Quality of Life and Work Productivity in Psoriatic Arthritis: Findings From a Real-World Survey. The Journal of Rheumatology, 49(11): 1221–1228.
  3. Lok Lai, T. i sur. (2021). Fatigue in psoriatic arthritis: Is it related to disease activity? International Journal of Rheumatic Diseases, 24(3): 418–425.
  4. Ramjeeawon, A. i Choy, E. (2019). Neuropathic-like pain in psoriatic arthritis: evidence of abnormal pain processing. Clin. Rheumatol., 38: 3153–3159.

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu