7 simptoma reumatoidnog artritisa koje ne smijete ignorirati

Uporna bol u zglobovima unatoč liječenju zahtijeva obraćanje liječniku

Reumatoidni artritis (RA) je dugotrajno autoimuno stanje u kojem tjelesni imunološki sustav greškom napada vlastite zglobove i tkiva, što dovodi do nelagode i oticanja. Smatra se progresivnim, što znači da se može pogoršati tijekom vremena, potencijalno uzrokujući komplikacije u cijelom tijelu ako se ne liječi pravilno.

Upala uzrokovana reumatoidnim artritisom također može oštetiti vitalne organe poput srca, pluća i krvnih žila, što predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike.

Voditi računa o promjenama u simptomima reumatoidnog artritisa ključno je za učinkovito liječenje i rano otkrivanje komplikacija. Prepoznavanje promjena u ukočenosti zglobova, oticanju ili boli može biti ključni pokazatelj novonastalih problema. Iako postoji tendencija da se ti simptomi umanjuju, proaktivnost i njihovo brzo rješavanje može biti korisno.

Otvorena komunikacija s vašim liječnikom ključna je kada osjetite nove simptome. Promatranje promjena u intenzitetu, trajanju ili učestalosti jutarnje ukočenosti može pružiti vrijedne informacije za razgovor s reumatologom.

Evo nekoliko praktičnih savjeta za upravljanje simptomima reumatoidnog artritisa.

Pratite bol i oticanje zglobova

Reumatoidni artritis obično zahvaća zglobove kao što su ruke, zapešća, stopala i koljena, uzrokujući toplinu, bol, ukočenost ili osjetljivost. Uporna bol u zglobovima unatoč liječenju zahtijeva obraćanje liječniku, osobito ako se čini da je jedan zglob znatno više zahvaćen od drugih.

Obratite pažnju na ekstremni umor

Umor je istaknuta značajka reumatoidnog artritisa i može ukazivati na neadekvatnu kontrolu upale ili čak na depresiju. Traženje podrške stručnjaka za mentalno zdravlje može biti potrebno ako umor potraje unatoč liječenju.

Umor je istaknuta značajka reumatoidnog artritisa
FOTO: Shutterstock

Pobrinite se za respiratorne simptome

Upala povezana s reumatoidnim artritisom može utjecati na pluća, što dovodi do simptoma poput jakog kašlja ili stezanja u prsima.

Kronični kašalj treba procijeniti zdravstveni djelatnik, osobito ako je popraćen vrućicom ili nedostatkom daha, jer može značiti plućne komplikacije ili infekcije.

Pazite na srčane simptome

Osobe s reumatoidnim artritisom imaju povećan rizik od srčanih bolesti. Bol u prsima ili otežano disanje trebali bi potaknuti hitnu liječničku procjenu, kako bi se isključili srčani problemi.

Obratite pažnju na neurološke simptome

Reumatoidni artritis može povremeno utjecati na kralježnicu, uzrokujući utrnulost ili probleme s ravnotežom. Ovi se simptomi također mogu preklapati s dijabetičkim oštećenjem živaca, što zahtijeva sveobuhvatno liječenje oba stanja.

Budite svjesni promjena na koži

Osip na koži može ukazivati na reakcije na lijekove ili na progresiju reumatoidnog artritisa izvan zglobova.

Pratite zdravlje očiju

Simptomi poput crvenila očiju, zamagljenog vida ili bolova u očima mogu značiti upalu u očima, što zahtijeva hitnu pozornost kako bi se spriječile komplikacije vida kao što je uveitis.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Mann, D. (2024). 7 Rheumatoid Arthritis Symptoms You Shouldn’t Ignore. Everyday Health.
  2. Bernstein, S. (2023). RA Symptoms You Shouldn’t Ignore. WebMD.
  3. Pallarito, K. (2018). 12 Rheumatoid Arthritis Symptoms You Shouldn’t Ignore. Prevention.

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu