Pet zdravstvenih stanja koja imitiraju reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je kronični autoimuni poremećaj karakteriziran upalom zglobova

Otečeni zglobovi, bolovi u zglobovima, umor i ograničeno kretanje koje traje više od sat vremena mogu ukazivati na reumatoidni artritis ili druga stanja.

Reumatoidni artritis je kronični autoimuni poremećaj karakteriziran upalom zglobova, koja vodi do boli, ukočenosti i oticanja. Obično zahvaća simetrično male zglobove šaka i stopala, iako može zahvatiti i druge zglobove i organe.

Javlja se kada tjelesni imunološki sustav greškom napadne vlastita tkiva, prvenstveno sinoviju, oblogu membrana koje okružuju zglobove. S vremenom ova upala može uzrokovati oštećenje zglobova, deformitete i gubitak funkcije.

Dok točan uzrok ostaje nepoznat, vjeruje se da genetska predispozicija i okolišni čimbenici igraju značajnu ulogu u njegovom razvoju. Liječenje često uključuje kombinaciju lijekova, fizikalne terapije i promjenu načina života usmjerenu na upravljanje simptomima i usporavanje napredovanja bolesti.

Evo koji čimbenici razlikuju reumatoidni artritis i bolesti sa sličnim simptomima.

Lupus (sistemski eritematozni lupus)

Ova autoimuna bolest zahvaća različite dijelove tijela, uključujući zglobove. Dok lupusni artritis nalikuje reumatoidnom, obično ne uzrokuje erozivni, deformirajući artritis i obično je blaži.

Lajmska bolest

U početku lajmska bolest može uzrokovati generaliziranu bol u zglobovima i mišićima bez tipičnih znakova upale. Uznapredovali slučajevi mogu dovesti do monoartikularnog upalnog artritisa, prvenstveno zahvaćajući jedan veliki zglob.

Povišene razine mokraćne kiseline mogu rezultirati gihtom
FOTO: Shutterstock

Giht

Povišene razine mokraćne kiseline mogu rezultirati gihtom, karakteriziranim intenzivnom boli i oticanjem, koji često počinju na nožnom palcu.

Neliječeni giht može uzrokovati erozivni artritis i kristale mokraćne kiseline koji se nazivaju tofi, oponašajući simptome reumatoidnog artritisa.

Ankilozantni spondilitis

Ovaj progresivni artritis zahvaća kralježnicu zbog kronične upale zglobova. To je seronegativna spondiloartropatija, što znači da je test pacijenata na reumatoidni faktor negativan. Simptomi uključuju upalne bolove u leđima, koji se obično povlače vježbanjem i nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Reaktivni artritis (bivši Reiterov sindrom)

Potaknut bakterijskom infekcijom, reaktivni artritis uključuje upalu velikih zglobova, tetiva, ligamenata i mišića.

Također, može utjecati na mokraćni trakt, oči i uzrokovati groznicu, osip i čireve u ustima. Simptomi se obično povlače u roku od nekoliko mjeseci, ali u rijetkim slučajevima može postati kroničan.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Eustice, C. (2023). Diseases That Mimic Rheumatoid Arthritis. Verywell Health.
  2. 5 Health Conditions That Mimic Rheumatoid Arthritis. (2023). Everyday Health.
  3. Benisek, A. (2022). Conditions That Can Look Like RA. WebMD.

Ocijenite članak

2 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu