Jesu li ljetne prehlade stvarno gore od zimskih?

enterovirusi su povezani s ljetnim prehladama

Ljeto je sinonim za odmor, putovanja, aktivnosti na otvorenom i opuštanje – sve dok prehlada ne poremeti te planove. Dok neki ljudi ljetne prehlade opisuju kao “najgore ikada”, drugi se s njima nose naoružani maramicama.

Chaz French, stručnjak za digitalno izdavaštvo iz San Francisca, za WebMD je rekao da su ljetne prehlade posebno teške i dugotrajne. Ove prehlade mogu koincidirati s drugim respiratornim bolestima.

Constance Gill, umjetnička savjetnica iz New Yorka, primjećuje da su njezine ljetne prehlade često pogoršane alergijama i klimatizacijom, što iskustvo čini više frustrirajućim.

Razlikuju li se ljetne prehlade od zimskih? I postoje li bolji načini da se skrati njihovo trajanje? Evo odgovora.

Raznovrsnost virusa

Običnu prehladu, sa simptomima poput začepljenog nosa, grlobolje, umora i vrućice, uzrokuju različiti respiratorni virusi. Dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti, objašnjava da dok su neki virusi sezonski, drugi traju tijekom ljeta.

Rinovirusi obično uzrokuju zimske prehlade, dok su enterovirusi povezani s ljetnim prehladama. Enterovirusi, odgovorni za ljetne prehlade, traju u prosjeku oko 20 dana, dok rinovirusi traju 7 – 14 dana, što možda objašnjava zašto su ljetne prehlade gore.

Može biti teško razlikovati ljetnu prehladu, alergiju ili COVID-19
FOTO: Shutterstock

Prepoznavanje simptoma

Može biti teško razlikovati ljetnu prehladu, alergiju ili COVID-19 jer postoji značajno preklapanje simptoma.

Alergije rijetko uzrokuju temperaturu ili bolove u tijelu, ali često uključuju začepljenost nosa, curenje iz nosa, kihanje i bol u grlu, što su također uobičajeni simptomi prehlade.

COVID-19 obično ne uključuje kihanje, ali uključuje gubitak mirisa ili okusa. Osobe s visokim rizikom trebaju kontaktirati svojeg liječnika ili se testirati ako razviju simptome.

Uloga cinka

Cink je neophodan za imunološki sustav jer podupire razne enzime i proteine. Međutim, ne sprječava respiratorne infekcije, iako može skratiti trajanje prehlade za oko 2,4 dana ako se uzme unutar 24 sata od pojave simptoma.

Cink je neučinkovit protiv alergija.

Suočavanje s ljetnim prehladama

Stručnjaci s portala WebMD tvrde da stres može povećati vjerojatnost da ćete se prehladiti. Također, spominju kako osjećaj usamljenosti zbog propuštanja ljetnih aktivnosti može pogoršati simptome prehlade. Drugim riječima, ljeto je zabavnije od zime, a ako ste prehlađeni, ne možete se zabavljati, što negativno utječe na vašu psihu, pa tako i tijelo.

Stručnjaci preporučuju odmor i lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kako bi se smanjila težina simptoma. Nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena mogu pomoći kod kašlja, a med može ublažiti bol u grlu.

Preventivne mjere

Preventivne mjere uključuju često pranje ruku i izbjegavanje bliskog kontakta sa simptomatskim osobama.

Aktivnosti na otvorenom su korisne ljeti jer nude dovoljno prostora za izbjegavanje prenapučenih zatvorenih prostora koji olakšavaju prijenos virusa.

Umjerena tjelovježba također može smanjiti pojavu prehlade. Savjetuje se osluškivanje vlastitog tijela i vježbanje ako se osjećate dobro.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu