Koji su simptomi nove FLiRT varijante COVID-19?

Koji su simptomi nove FLiRT varijante COVID-19

Varijanta KP.2 ostaje vodeći uzrok COVID-19 u SAD-u, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještava o ubrzanom širenju.

KP.2, koji je krajem travnja činio 16 % slučajeva, sada čini više od 28 % infekcija.

KP.2 dio je obitelji omikron i pripada skupini novih sojeva poznatih kao FliRT, koje karakteriziraju mutacije na njihovim šiljastim proteinima koje omogućuju virusu da izbjegne imunitet od cijepljenja ili prethodnih infekcija. Druga varijanta FliRT-a, KP.1.1, koja uzrokuje 7,5 % infekcija, također je u porastu.

KP.2 dio je obitelji omicron i pripada skupini novih sojeva poznatih kao FliRT
FOTO: Shutterstock

Simptomi FLiRT varijante

Unatoč brzom širenju KP.2 i KP.1.1, nema dokaza da su opasniji od drugih novijih sojeva poput JN.1. Simptomi ovih varijanti FliRT-a uključuju:

Dr. Krutika Kuppalli za Everyday Health napominje da nema ništa novo oko simptoma, iako je praćenje potrebno.

CDC je na X (bivši Twitter) naveo da ti sojevi ne uzrokuju više razine teških bolesti. Većina ljudi će doživjeti blage simptome zbog imuniteta od cijepljenja ili prethodne infekcije. Međutim, neki pojedinci mogu doživjeti teške simptome, uključujući poteškoće s disanjem nakon gubitka osjeta okusa i mirisa, prema dr. Peteru Chin-Hongu.

Starije odrasle osobe, osobito one starije od 65 godina, izložene su najvećem riziku od teške bolesti izazvane COVID-19, a rizik se povećava s brojem temeljnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, kronične bolesti pluća, pretilost i kronična bolest bubrega.

Dojenčad mlađa od šest mjeseci i trudnice također su u većem riziku.

CDC i dalje naglašava da je COVID-19 i dalje prijetnja zdravlju i da je cijepljenje najbolja zaštita
FOTO: Getty Images

Predviđa se porast infekcija

Kako se varijanta KP.2 širi, zdravstvene vlasti SAD-a predviđaju porast infekcija tijekom ljeta. Dr. Chin-Hong predviđa više slučajeva u nadolazećim tjednima, s podacima o otpadnim vodama koji pokazuju porast u nekim područjima SAD-a i dijelovima Europe, poput Velike Britanije i Španjolske, gdje se bilježe blagi porasti vjerojatno potaknuti FliRT varijantama.

CDC naglašava da je COVID-19 i dalje prijetnja zdravlju i da je cijepljenje najbolja zaštita od teške bolesti i dugotrajnog COVID-a.

Dr. Kuppalli podsjeća javnost da, iako je ukinuta međunarodna javnozdravstvena izvanredna situacija, pandemija i dalje traje te je ključno pratiti razvoj virusa i prilagoditi se tome.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu