Kako stojimo s dugim COVID-om nakon četiri godine?

dugi COVID je evoluirao u kroničnu bolest

U proljeće 2020. liječnici i pacijenti skovali su izraz “dugi COVID” kako bi opisali dugotrajni oblik virusne infekcije s naizgled nepremostivim izazovima oporavka.

Od pandemije koja je 2020. u svijetu odnijela gotovo tri milijuna života dugi COVID je evoluirao u kroničnu bolest koja se očituje bezbrojnim simptomima poput ozbiljnog umora, kognitivnog oštećenja, drhtanja, mučnine, glavobolje i ubrzanog rada srca.

Trenutačno značajan dio ljudi nastavlja podnositi simptome dugog COVID-a bez znakova poboljšanja.

Postignut je napredak

Unatoč dubokom nedostatku razumijevanja stanja, u protekle četiri godine postignut je napredak.

Liječnici sada priznaju postojanje dugog COVID-a i njegov potencijal da uzrokuje teške, dugotrajne simptome.

Dijagnostički pristupi su napredovali, a postojeći testovi su poboljšani za veću točnost. Štoviše, novi tretmani, koji su trenutno u fazi kliničkih ispitivanja, pokazali su se obećavajućima u učinkovitom upravljanju dugim simptomima COVID-a.

Validacija dugotrajnog COVID-a dobila je zamah, a trenutne procjene pokazuju da je zahvaćena otprilike jedna od 18 odraslih osoba u SAD-u. Dijagnostičke tehnike su se razvile, uključujući korištenje testiranja kateholamina, što je osobito korisno za pojedince koji imaju disautonomiju.

Osim toga, određeni biomarkeri, poput smanjene razine serotonina, identificirani su kao povezani sa stanjem, što dodatno povećava dijagnostičku točnost.

Unatoč ovim napretcima, dijagnosticiranje dugog COVID-a ostaje složen proces prvenstveno usmjeren na isključivanje alternativnih uzroka, a ne na potvrđivanje specifičnih pokazatelja. Stanje se nastavlja razvijati pod utjecajem različitih sojeva akutnog COVID-a.

Pročitajte članak “Moždana magla, depresija, rizik od demencije: Psihologinja otkriva što je COVID-19 učinio s našim mentalnim zdravljem“.

definitivni lijek za dugi COVID ostaje nedostižan
FOTO: Shutterstock

Obećavajući tretmani

Ohrabrujuće je da su se poboljšali tretmani povezanih stanja kao što su disautonomija i kognitivno oštećenje, a intervencije usmjerene na živac vagus obećavaju. Električna stimulacija živca vagusa pokazala je pozitivne rezultate u ublažavanju umora, kognitivnog oštećenja, tjeskobe i depresije.

Dok definitivni lijek za dugi COVID ostaje nedostižan, napredak u upravljanju simptomima proširio je mogućnosti liječenja. Primjerice, beta blokatori su prenamijenjeni za liječenje sindroma posturalne tahikardije, uobičajenog dugotrajnog simptoma COVID-a. Slično tome, niske doze naltreksona pokazale su učinkovitost u smanjenju ekstremnog umora povezanog sa stanjem.

Medicinski stručnjaci specijalizirani za dugotrajni COVID sve su vještiji u prilagođavanju tretmana za rješavanje specifičnih manifestacija simptoma. Međutim, još uvijek nedostaju lijekovi koje je odobrila FDA posebno dizajnirani za ovo stanje, što naglašava stalnu potrebu za sveobuhvatnim strategijama upravljanja simptomima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu