Alarmantan porast smrtnosti od ovog raka među mlađima od 50 godina! Stručnjaci objašnjavaju zašto

specifični karcinomi, posebice kolorektalni rak, pokazali su alarmantan porast smrtnosti

Najnovije izvješće o statistici raka za 2024. Američkog društva za borbu protiv raka otkriva kontinuirani pad ukupnog broja smrtnih slučajeva od raka u SAD-u. Međutim, specifični karcinomi, posebice kolorektalni rak, pokazali su alarmantan porast smrtnosti.

Rak debelog crijeva sada je postao primarni uzrok smrti od raka kod muškaraca mlađih od 50 godina i drugi vodeći uzrok smrti kod žena mlađih od 50 godina u SAD-u.

Razni uzroci porasta slučajeva

Rebecca Siegel, viša znanstvena direktorica istraživanja za nadzor u Američkom društvu za borbu protiv raka, tvrdi da su uspjeh kontrole duhana i nagli pad smrti od raka pluća u velikoj mjeri razlozi zašto se smrtnost od raka debelog crijeva povećala i kod muškaraca i kod žena mlađih od 50 godina.

Osim toga, istražuje se porast incidencije kolorektalnog raka kod osoba rođenih nakon 1950-ih, pri čemu čimbenici kao što su povećana pretilost, promjene u prehrani, sjedilački način života, prekomjerna uporaba antibiotika i izloženost mikroplastici potencijalno igraju ulogu.

Medicinski stručnjaci, uključujući dr. Antona Bilchika i dr. Stevena Lee-Konga, sugeriraju da upale, loša usklađenost s preventivnim pregledima, neadekvatno zdravstveno osiguranje i nedostatak svijesti o obiteljskoj anamnezi mogu pridonijeti porastu smrti od raka debelog crijeva.

Porast kolorektalnog karcinoma među osobama mlađim od 50 godina primjećuje se kod oba spola, što ukazuje na promjene u vanjskom okruženju ili ponašanju, a ne na hormonske čimbenike.
Rak debelog crijeva, koji zahvaća debelo crijevo i rektum, treći je najčešći rak u svijetu
FOTO: Shutterstock

Treći je najčešći rak u svijetu

Rak debelog crijeva, koji zahvaća debelo crijevo i rektum, treći je najčešći rak u svijetu. Iako se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina, nedavna istraživanja pokazuju udvostručenje dijagnoza raka debelog crijeva kod mladih odraslih osoba. Uobičajeni simptomi uključuju krvavu stolicu, proljev ili zatvor, bol u trbuhu, umor i neobjašnjivi gubitak težine.

Za rješavanje sve većeg broja smrtnih slučajeva od raka debelog crijeva ključno je održavanje zdravog načina života, pridržavanje preporuka za preglede i pravodobno prijavljivanje simptoma liječniku. Dr. Bilchik ističe važnost ranog obrazovanja o zdravim prehrambenim navikama i aktivnom načinu života, počevši od predškolske dobi.

Unatoč izazovima u utvrđivanju uzroka sve većeg broja smrtnih slučajeva od raka debelog crijeva, predložena rješenja uključuju povećanje broja pregleda, podizanje svijesti o rizicima i simptomima te destigmatiziranje rasprava o ovoj bolesti. Metode probira, uključujući kućne testove stolice, preporučuju se za rano otkrivanje stanica raka, nadopunjujući zlatni standard kolonoskopije.

Tjelovježba, uravnotežena prehrana i izbjegavanje pušenja i prerađene hrane ključni su u prevenciji raka debelog crijeva. Za osobnu zaštitu od raka debelog crijeva preporučuju se redoviti razgovori s liječnikom primarne zdravstvene zaštite, obraćanje pozornosti na promjene u navikama pražnjenja crijeva i probir s kojim treba krenuti u dobi od 45 godina.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pelc, C. (2024). Colorectal cancer deaths on the rise among young adults: Experts explain why. Medical News Today.
  2. Siegel, R. L. (2024). Cancer statistics, 2024. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 74(1): 12–49.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu