Dokazano je da konzumacija alkohola i bijelog kruha povećava rizik od jedne od najčešćih vrsta raka! Evo što ga smanjuje

istraživanje je otkrilo povezanost između konzumiranja alkohola i bijelog kruha i povećanog rizika od raka debelog crijeva

Rak, složena i ne upotpunosti shvaćena bolest, predstavlja izazov u identificiranju njezinih uzroka. Unatoč napretku u istraživanju raka, razlozi koji stoje iza razvoja određenih tipova raka ostaju nejasni. Rak debelog crijeva, potencijalno teški i smrtonosni oblik, još uvijek se proučava za strategije smanjenja rizika, prenosi Medical News Today.

Nedavna studija objavljena u Nutrients istražuje vezu između hrane i unosa hranjivih tvari i rizika od raka debelog crijeva. Proučavajući podatke više od 118.000 sudionika, istraživanje je otkrilo povezanost između konzumiranja alkohola i bijelog kruha i povećanog rizika od raka debelog crijeva. Nasuprot tome, veći unos vlakana i hranjivih tvari poput kalcija pokazao je potencijalno smanjenje rizika.

konzumacija alkohola povećava rizik od raka debelog crijeva
FOTO: Shutterstock

Identificirano je 1.466 slučajeva raka debelog crijeva

Studija je naglasila potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se potvrdili ovi nalazi, potencijalno utječući na kliničke smjernice. Istraživači su, koristeći podatke britanskog Biobanka, istražili kako je 139 namirnica i hranjivih tvari povezano s rizikom od raka debelog crijeva.

Studija, koja je trajala 13 godina sa 118.210 sudionika, identificirala je 1.466 slučajeva raka debelog crijeva.

Procjene prehrane, prilagođene različitim čimbenicima, ukazale su na veće rizike s alkoholom i bijelim kruhom, a manje rizike s vlaknima i određenim nutrijentima.

Značajno, studija je otkrila spolne razlike, bez značajnog faktora prehrane povezanog s rizikom od raka debelog crijeva kod žena nakon korekcija. Stručnjaci, poput dr. Briana Blacka, naglasili su potporu studije postojećim dokazima koji povezuju alkohol i bijeli kruh s rizicima od raka debelog crijeva.

Nalazi su naglasili važnost dijetalnih vlakana i specifičnih hranjivih tvari, ukazujući na potencijalne puteve za buduća multicentrična ispitivanja i istraživanje genetske predispozicije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu