Sattva, rajas i tamas: Sile koje upravljaju nama! Evo kako ih uravnotežiti

Sattva, rajas i tamas

Svaki pojedinačni oblik života je različit, a sama priroda manifestira se u beskonačnom nizu jedinstvenih boja, nevjerojatnih uzoraka, geometrijskih oblika i tekstura. Sav život, uključujući i ljude, sastoji se od elemenata etera, zraka, vatre, vode i zemlje.

Prirodna kombinacija ovih elemenata postaje jedinstveni nacrt individualnog izraza života. To vrijedi i za fizičke i emocionalne razlike među ljudima koje svakoj osobi daju specifične kvalitete, varijacije i jedinstvene osobine.

U ayurvedi se ove osobine nazivaju gunama.

Gune su glavne sile kozmičke inteligencije i cjelokupnog života, a nazivaju se sattva, rajas i tamas. Na sanskrtu riječ “guna” znači “ono što veže” ili “nit” i implicira da su, poput niti užeta, gune isprepletene zajedno da bi tvorile objektivni svemir.

Za praktičare joge svjesnost o gunama pokazuje idemo li istinski naprijed u životu (sattva), trčimo u mjestu (rajas) ili gubimo put (tamas).

Sve tri gune prisutne su u svakom iskustvu u međusobnom odnosu koji se stalno mijenja, svaka sa svojim jedinstvenim atributima – tamas (stabilnost), rajas (aktivnost) i sattva (svijest).

Karakteristike guna

Gune upravljaju umom i emocijama te nam pokazuju na koji naćin reagiramo na životne situacije. Jedna je kvaliteta uvijek prisutnija ili dominantnija od drugih i određuje naš duhovni rast. Prema ayurvedi je razumijevanje guna važno jer te energije, isprepletene u zamršenom plesu, stvaraju sve što jesmo.

Sattva može zasjati samo kada su tamas i rajas uravnoteženi
FOTO: Shutterstock

Sattva

Sattva ili svijest je nepatvorena istina i suosjećajno, nesebično djelovanje. To je stanje unutarnje jasnoće koje potiče iscjeljenje i omogućuje duhovni rast.

Sattva nije prosvjetljenje samo po sebi, ali otkriva ono što je istinito i stvarno. Pokazuje se kao ljepota, vrlina, ravnoteža, dobrota i inspiracija te promiče život, energiju i zadovoljstvo trajne prirode.

Ona donosi svjetlo i buđenje duše i ljubavi koja ujedinjuje sve stvari zajedno.

U prirodi se manifestira poput savršenog dizajna potpuno formiranog cvijeta ili kao jedinstvena ljepota boja na nebu zalazećeg sunca.

Osoba koja je pod utjecajem sattve posjeduje skladnu i prilagodljivu prirodu, obzirna je prema drugima i brine se za sebe, što joj daje slobodu od tjelesne i mentalne bolesti.

Sattva može zasjati samo kada su tamas i rajas uravnoteženi, što predstavlja stalni ples energija kako se susrećemo sa svakim životnim iskustvom.

Kultiviranje sattve
 1. Bolje se brinite o sebi.
 2. Usredotočite se na aktivnosti koje vam donose radost.
 3. Budite nježni i opraštajte sebi jer nitko nije savršen.
 4. Meditirajte redovito kako biste utišali um i emocije.
 5. Provodite vrijeme u prirodi i budite u dodiru sa životinjama i biljkama.
 6. Budite zahvalni za sve dobro u životu.
 7. Svakodnevno vježbajte prema svojim sposobnostima – hodajte, vježbajte jogu ili dinamične sportove, vozite bicikl ili plivajte.
 8. Jedite svježu hranu (biljna prehrana koja je organska i lokalna).
 9. Prakticirajte predanost (bhakti joga) i radite aktivnosti za dobrobit svih bića.
Rajas donosi sreću potičući spajanje osjetila s njihovim objektima
FOTO: Shutterstock

Rajas

Rajas ili aktivnost je kvaliteta pokreta i energija promjene. To je također energija neobuzdanog entuzijazma, strasti i samopouzdanja da se stvari obave.

U prirodi rajas omogućuje klijanje sjemena i rađanje beba. To je sila strasti, želje, stimuliranja osjetila i emocija, napor i bol.

Aktivnost rajasa može uzrokovati kretanje prema sattvi (povećano duhovno razumijevanje) ili prema tamasu (povećano neznanje). Stoga, ova guna može djelovati pozitivno ili negativno.

Rajas donosi sreću potičući spajanje osjetila s njihovim objektima, zbog čega nas veže za privrženost, plodove djelovanja i na osjetilne užitke svake vrste.

Rajas osoba je često u kontroli svojeg života pa mu gubitak kontrole teško pada.

Iako za kratko vrijeme rajas potiče i pruža zadovoljstvo, zbog svoje neuravnotežene prirode brzo donosi bol i patnju i tada osoba okrivljuje druge za svoju nesreću.

Rajas energija je usmjerena na budućnost i često se manifestira kao žudnja, čežnja ili melankolija. Vibracija rajasa je na višoj frekvenciji od tamasa.

Uravnoteženje rajasa
 1. Za ovu gunu je glavno pravilo – usporiti, usporiti, usporiti.
 2. Bavite se jogom kako biste obuzdali pretjeranu vatru i strast.
 3. Prakticirajte meditaciju kako biste smirili um i žudnje.
 4. Šetajte kroz prekrasnu prirodu kako biste osjetili unutrašnji mir.
 5. Nježne prakse pranayame, kao što su Nadi Shodhana (izmjenično disanje na nosnice) ili Sitali (rashladni dah), mogu smiriti živčani sustav, razbistriti um i ohladiti tijelo.
 6. Klonite se začinjene ili pržene hrane.
 7. Jedite hranu bogatu antioksidansima poput lisnatog povrća.
Tamas koči osobni rast i prekriva našu jasnu svijest poput vela
FOTO: Shutterstock

Tamas

Tamas ili stabilnost ima lošu reputaciju jer se često opisuje kao sila gravitacije i tame koja usporava stvari i drži ih u ograničenim oblicima.

Tamas koči osobni rast i prekriva našu jasnu svijest poput vela. To je načelo materijalnosti ili uspavanog uma.

U svojem više sattvičkom ruhu, ova guna može pružiti stabilan i fokusiran utjecaj u životu. Priroda tamasa i njegova energetska vibracija je teška i gusta. Uzrokuje propadanje i raspadanje u prirodi.

Manifestirana u umu, energija tamasa je dominantna kada se bojimo preuzeti odgovornost za svoj život, kad se osjećamo depresivno ili nam je zbog emocionalnog tereta teško ustati iz kreveta.

Tamas dovodi do psihičkih blokada, potiskivanja emocija, stagnacije energije i nedjelovanja kada je potrebno djelovanje.

Balansiranje tamasa
 1. Često je potrebno preseliti se iz tamasa u rajas kako biste se vratili sattvi.
 2. Višak tamasa zatvara nas u čahuru i dovodi u stagnaciju, zbog čega je potrebna aktivnost.
  Krećite se i plešite uz glazbu.
 3. Radite svakodnevne vježbe kao što su Pozdrav Suncu i Pet Tibetanca, koje će aktivirati duh i vitalnost.
 4. Vježbajte tehnike disanja poput Kapalabhati Pranayame, koja izmjenjuje kratke, eksplozivne izdisaje s malo dužim, pasivnim udisajima.
 5. Meditacija u hodu ili pjevanje dobro djeluju na podizanje energije i fokusiranje uma.
 6. Birajte svježe lokalno voće i povrće, minimalno pripremljeno kako biste osvježili um i tijelo.
Gune
FOTO: Shutterstock

Gune – zašto su važne?

Iako jedna guna može biti dominantnija u odnosu na druge, one su u stalnoj interakciji jedna s drugom. Važno je prihvatiti sve tri gune jer svaka od njih igra bitnu ulogu u našem životu.

Gune su kompletan i funkcionalan sustav koji, kada se koristi mudro, dovodi život u ravnotežu.

Sattva je guna koja nam donosi stanje ravnoteže i odgovorna je za naše tjelesno i mentalno zdravlje pa se kroz rajas i tamas treba usmjeravati uvijek prema njezinim kvalitetama.

Iscjeljenje i ravnotežu postižemo šetnjama kroz prirodu i liječenjem ljekovitim biljem, radom na sebi, otpuštanjem emotivnih i psihičkih blokada, vegetarijanskom prehranom i meditacijom.

Joga i meditacija su alati kojima dovodimo svoj um, emocije i tijelo u ravnotežu s prirodom i kozmičkim silama i samim time s najvišim manifestiranim oblikom koji je izraz suosjećanja, nesebičnosti i ljubavi – sattva gunom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Batdorff, D. (2021). Understanding the Gunas in Our Life and Why They Matter. Banyan Botanicals.
 2. Sparrowe, L. (2021). Understanding the Gunas Can Help You Find Balance and Insight. Yoga Journal.
 3.  Sovik, R. The Gunas: Nature’s Three Fundamental Forces. Yoga International.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu