Mudrost čitanja jezika: Što nam govori o zdravlju?

Mudrost čitanja jezika

Prema drevnom indijskom medicinskom sustavu poznatom kao ayurveda naš jezik služi kao moćan i primarni dijagnostički alat. Jezik je mišić i početni dio probavnog sistema. Kada probava ne radi dobro, to utječe na svaki aspekt našeg zdravlja, pa tako i na izgled jezika.

Jezik je ključan u dijagnozi jer samo gledajući u njega ayurvedski liječnik dobiva uvid u konstituciju i zdravlje osobe.

S obzirom na to da nam pokazuje jasna obilježja, možemo i sami isplaziti jezik pred ogledalom ili ga uslikati da bismo ga dobro promotrili i analizirati.

Kada smo zdravi, naš jezik je vlažan i obično ružičaste boje od vrha do stražnjeg dijela jezika. Kod dobrog i uravnoteženog zdravlja jezik je gladak i bez pukotina ili brazda. Na cijeloj gornjoj površini jezika vidljivi su sitni, cilindrični okusni pupoljci. Na bočnim stranama nema obrubljenih tragova zuba, a sluz je vrlo rijetka i bijela.

Kako bismo promotrili svoj jezik i otkrili u kakvom stanju je zdravlje našeg tjelesnog sustava, potrebno je istražiti njegov oblik i boju, promotriti specifično područje i primijetiti markere na njemu.

Na taj ćemo način dobiti uvid u vlastitu tjelesnu konstituciju i otkriti slabe točke u tijelu koje je potrebno ponovno vratiti u ravnotežu.

Jezik – ogledalo našeg zdravlja i što nam govori

Osim pružanja uvida u našu jedinstvenu konstituciju, jezik se također može koristiti za prepoznavanje tjelesnih neravnoteža poput probavnih problema, nedostataka u prehrani i radu unutrašnjih organa povezanih s tjelesnom došom.

1. Oblik jezika – otkriva tjelesnu konstituciju

Vata tip jezika ima tendenciju da bude suh, malo ogreban, uzak, tanji i dugačak.

Pitta tip jezika obično je šiljast, malo suh, srednje veličine i širine.

Kapha tip jezika je puniji, blago vlažan, veći, širok i deblji.

Boja jezika - ogledalo utrobe
FOTO: Shutterstock

2. Boja jezika – ogledalo utrobe

Promatrajući dalje, boja i površina jezika nam daju informacije i otkrivaju funkcionalni status pojedinih unutarnjih organa.

Promjena boje i/ili osjetljivost određenog područja jezika ukazuju na poremećaj u organu koji odgovara tom području (vata, pitta ili kapha). 

Kada je jezik ljubičast ili je na površini jezika crno do smeđe obojenje, to ukazuje na poremećaj ili neravnotežu vata doše.

Jaka crvena boja ili žuto-zelen jezik ukazuju na pretjeranu vatru (agni) ili pitta neravnotežu. 

Vrlo blijed jezik i bijeli premaz na površini ukazuju na prigušenu probavnu vatru (agni) koja je podložna kapha neravnoteži, kao što su slaba probava, loša cirkulacija, zagušenje limfe i nakupljanje sluzi.

Dehidrirani jezik je simptom smanjenja rasa dhatu (plazme), dok blijed jezik ukazuje na smanjenje rakta dhatu (crvenih krvnih stanica).

3. Područje jezika – upravitelji doše

Prema ayurvedi postoje tri dijela jezika – prednji, srednji i stražnji. Kao i s tijelom kao cjelinom, svakim dijelom jezika upravlja doša. Prednjim dijelom jezika upravlja kapha, sredinom upravlja pitta, a stražnjim dijelom jezika upravlja vata doša.

Ovi dijelovi jezika kojima upravlja specifična doša odgovaraju sustavima organa koji se nalaze u donjem, srednjem i gornjem dijelu tijela. Donjim dijelom tijela upravlja vata, srednjim pitta, a gornjim kapha doša.

Prednja jedna trećina jezika (kapha doša) odnosi se na pluća, srce, prsa i vrat. Pjena u sredini ovog područja često je znak niske plućne energije s vlažnim i hladnim plućima i može ukazivati na prehladu, bronhitis, astmu ili respiratornu alergiju. Ako postoji mala promjena na jeziku u području srca, to se često odnosi na intenzivnu tugu ili depresiju.

Središnja trećina jezika (pitta doša) odnosi se na jetru, slezenu, želudac i gušteraču. Mali čirevi na jeziku u području želuca mogu odražavati gastritis ili peptički ulkus. Premaz na sredini jezika ukazuje na to da su toksini prisutni u cijelom gastrointestinalnom području.

Stražnja jedna trećina jezika (vata doša) odnosi se na donje trbušne organe, kao što su tanko i debelo crijevo. Ako je ovaj stražnji dio jezika prekriven premazom, pokazuje prisutnost ame ili toksina u debelom crijevu, što ukazuje na nisku energiju debelog crijeva.

Markeri na jeziku
FOTO: Shutterstock

4. Markeri na jeziku – što nam govore o zdravlju?

Kada počnemo obraćati pozornost na jezik, možemo ga koristiti kao vodič za postizanje ravnoteže. Lako identificirani markeri pomoći će nam da shvatimo što se događa u našem tijelu.

Izbrazdani rubovi ili tragovi zuba oko perimetra jezika u skladu su s malapsorpcijom. S ovim markerima na jeziku trebamo iz prehrane izbaciti sve umjetne zaslađivače i kemikalije u hrani jer ugrožavaju crijevnu stijenku i mogu spriječiti tijelo da apsorbira sve potrebne hranjive tvari iz hrane.

Preporučuje se piti tradicionalni ayurvedski čaj koji se sastoji se od probavnih biljaka komorača, kumina i korijandera, koje će pomoći popraviti zdravlje crijeva i pomoći u apsorpciji hranjivih tvari.

Pjena na jeziku može ukazivati na prisutnost kandide. Candida albicans buja u organizmu kad u prehrani prevladava previše šećera, zbog čega ga je najbolje izbjegavati, osobito rafinirani šećer. Brahmi i triphala tablete su korisne kada se radi o neravnoteži gljivica u tijelu.

Natečen jezik ili jezik s valovima duž perimetra u skladu je sa stagnacijom limfe. Jedenje obroka prekasno navečer ili pijenje vina navečer također uzrokuje natečen jezik, zbog čega treba izbjegavati jesti i piti alkohol nakon zalaska sunca.

Isprobajte suho četkanje kako biste pomogli pokrenuti limfu. Za suho četkanje kupite spužvu ili rukavice od lufe. Četkajte prema gore, od baze udova prema srcu, jednom dnevno prije tuširanja. Osnažujuća samomasaža ayurvedskim kapha uljem također može djelovati stimulativno i zagrijavajuće. 

Debela naslaga na jeziku ukazuje na prisutnost ame ili toksina u tijelu. Mjesto premaza otkriva o kakvom se poremećaju radi. Naslaga na stražnjem dijelu jezika blizu krajnika ukazuje na to da je prisutnost toksina uglavnom u debelom crijevu.

Naslaga na sredini jezika ukazuje na to da su toksini prisutni u cijelom gastrointestinalnom traktu.

Razumijevanje jezika za cjelokupno zdravlje

Ovi alati mogu nam biti od velike pomoći u praćenju našeg osobnog zdravlja. Istraživanje i razumijevanje jezika daje nam smjernice o tome gdje bismo mogli napraviti prilagodbe u svojoj prehrani – uz pravu hranu, biljne čajeve i prirodne lijekove koji pomažu određenom organu da bolje funkcionira.

Usto, svakodnevno ayurvedsko čišćenje jezika ne samo da će ukloniti naslage i poboljšati dah, nego će ujedno stimulirati područje jezika, poboljšati osjećaj okusa i zaštititi zdravlje naših zubi i desni.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Haasl-Blilie, V. (2023). Ayurveda Tongue Diagnosis: What Your Tongue Is Saying About Your Health. Saumya Ayurveda.
  2. Ayurvedic Tongue Diagnosis. (2022). Birla Ayurveda.
  3. Riordan, K. L. (2018). The Wisdom of Ayurvedic Tongue Reading. Banyan Botanicals.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu