Stručno odobrava

,

Žuti jezik – uzroci i liječenje

zuti jezik naslovna

Jezik je mišić na dnu usne šupljine koji služi za prevrtanje hrane, govor, gutanje i organ je okusa. Normalan, zdrav jezik obično je gladak i ružičast. Nema tamnijih ili bljeđih površina; jednake je boje u cijelosti – to upućuje na normalan dotok krvi. Elastičan je i gibak, glatke površine, bez naslaga ili tek s primjetnim naslagama bijele boje. Blago je vlažan i vene pod jezikom su jedva vidljive svijetle boje. 

Postoje stanja kod kojih jezik mijenja boju, razvija teksturalne nepravilnosti, nabubri ili razvija bijeli premaz. Takve promjene mogu ukazivati na nedijagnosticirano zdravstveno stanje ili prehrambene nedostatke. Jezik možemo nazvati “ogledalom organizma” jer će upravo promjene boje na jeziku, tkivo jezika ili naslage na pojedinim dijelovima pokazati u kakvom je stanju vaše tijelo, odnosno organizam.  

Temeljni problem mogao bi biti povezan s lošom higijenom usta ili ukazivati na neki drugi poremećaj.

Jedan od simptoma koje najčešće susrećemo je žuti jezik. Pojava žutog jezika nije neuobičajena, najčešće je riječ o nakupljanju mrtvih stanica i bakterija na površini jezika. Žute boje jezika se u većini slučajeva možete pravilnom higijenom riješiti već za nekoliko dana.

Pojava žute boje na jeziku je većinom potpuno bezopasna, no u iznimnim situacijama žuti jezik može predstavljati stanje kao što je žutica, a tada je potrebno potražiti adekvatnu liječničku pomoć

zuti jezik

Uzroci žutog jezika

Jezik je obično prekriven stotinama sitnih okusnih bradavica, poznatih kao papillae. One su zadužene za prijenos osjeta okusa. 

Ponekad papile mogu nabubriti, što omogućuje razvoj bakterija unutar udubljenja. Bakterije koje se tu razvijaju proizvode porfirine, prirodne pigmentne kemikalije koje mogu promijeniti boju jezika od žute do crne – a kao posljedica toga, cijela površina jezika može poprimiti žutu boju.

Najčešći uzroci su:

 • Žutica – može ukazivati na nedijagnosticirane bolesti ili zatajenje jetre ili krvne probleme – koji zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.
 • Gljivična infekcija (Candida albicans), no u tom slučaju će se prvo javiti bijele mrlje na jeziku koje tek kasnije poprimaju žutu boju. Bijeli jezik kod odraslih kao i bilo kakve naslage na jeziku kod odraslih, većinom su posljedica loših higijenskih i životnih navika. 
 • Loša oralna higijena – zbog nakupljanja bakterija neredovitim održavanjem higijene usne šupljine.
 • Pušenje (duhan) – dovodi do iritacije jezika. 
 • Dehidracija; suhoća usne šupljine – primjerice disanje na usta gdje dolazi do stanja smanjenog stvaranja sline koja usnu šupljinu štiti od bakterija i ostalih nečistoća.
 • Konzumacija određenih lijekova – lijekovi za dijabetes, antikoagulansi, antibiotici, kemoterapija i zračenje.
 • Proizvodi za oralnu higijenu s oksidirajućim agensima – dolazi do iritacije sluznice jezika i suhoće (mentol, alkohol, eukaliptus, peroksidi).
 • Konzumacija određenih namirnica – hrana koja sadrži aditive koji mogu izazvati bojenje jezika.
 • Poremećaji i/ili infekcije želuca – primjerice kronični gastritis izazvan Helicobacter pylori.
 • Česta konzumacija kave i/ili čaja.
 • Autoimuna oboljenja i neke vrste tumora.

Simptomi koji se mogu javiti uz žut jezik su: 

zuti jezik jetra

Kada posjetiti liječnika?

Javite se liječniku ako imate simptome žutice – žutu kožu i/ili žute bjeloočnice, povišenu tjelesnu temperaturu, osjećaj mučnine i bolove; ako ste zabrinuti zbog promjene boje na svom jeziku, ako žuta boja ne nestaje ili se ne smanjuje nakon dva tjedna i održavanja kvalitetne oralne higijene, ako imate bolove u usnoj šupljini ili se pojave afte na jeziku te ako imate vrlo izražene bradavice (papillae) na jeziku na kojima se stvara sloj naslaga.

Liječenje žutog jezika

Žuti jezik je najčešće povezan s povećanjem papila stoga biste se svakako trebali pobrinuti da se oticanje (edem) smanji.

Ako ste pušač, pokušajte ograničiti konzumaciju cigareta kako ne biste dodatno iritirali sluznicu jezika.

Dehidracija je još jedan faktor koji može uzrokovati žuti jezik, stoga nastojite popiti čašu vode svakih sat vremena i eliminirati kavu i ostale izvore kofeina iz prehrane, s obzirom na to da kofein može dodatno isušiti usta i potaknuti razvoj bakterija. Ista stvar je s velikim količinama crnog i zelenog čaja. 

Neki lijekovi, kao što su antihistaminici i antidepresivi, također mogu smanjiti stvaranje sline i uzrokovati žuti jezik. Konzultirajte se sa svojim liječnikom ako smatrate da upotreba ovih lijekova doprinosi problemu žutog jezika.

Dobra vijest je da je žuti jezik uzrokovan proširenjem jezičnih papila benigni problem. Njega ponekad možete riješiti i običnim četkanjem jezika mekanom četkicom. Njome ćete ukloniti višak stanica koje mogu lučiti pigmente, a koji potiču proizvodnju bakterija. Usta temeljito isperite antibakterijskom vodicom i lagano iščetkajte nekoliko puta dnevno.

Ako nije riječ o problemu s probavnim sustavom i jetrom, možete učiniti sljedeće:

 • pobrinite se oko redovitog četkanja zubi te svakako poradite na temeljitosti četkanja (zube nije dovoljno samo isprati) – kvalitetna oralna higijena;
 • usta nakon jela uvijek isperite vodicom za ispiranje usta koja ima antibakterijska svojstva;
 • nabavite si čistač jezika i svakodnevno čistite površinu jezika; 
 • prestanite pušiti;
 • liječite svaku infekciju sinusa;
 • ako vam je u stanu suh zrak, nabavite ovlaživač zraka
 • smanjite konzumaciju šećera;
 • povećajte unos vlakana kako biste poboljšali probavu;
 • izbjegavajte slatke napitke, alkohol i kofein;
 • izbjegavajte vruću i kiselu hranu i pića.

Lijekovi koji se koriste za liječenje žutog jezika su:

 • topikalni steroidi,
 • vitamin A,
 • antihistaminici i
 • antibiotici.

Ako se simptomi ne povuku, preporučujemo vam da potražite liječničku pomoć.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: žut jezik, žuti jezik, zut jezik kod dece, žut jezik kod djece, zut jezik bolesti, zut jezik uzrok, zuti jezik kod djece, zuti jezik kod djeteta, žut jezik simptomi, Zuckast jezik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu