Rižoto od tikvice i mrkve za lagani ručak ili večeru

Rižoto od tikvice i mrkve

Tražite ideju za lagani, nutritivno bogat i sezonski obrok koji se brzo priprema? Rižoto od tikvica i mrkve idealan je izbor. Ova kombinacija donosi nježne, slatkaste okuse, dok riža osigurava potrebnu energiju i dugotrajan osjećaj sitosti.

Bilo da pripremate ručak, laganu večeru ili zdravi obrok koji možete podijeliti s obitelji, možda su ovi recepti najbolji rižoto od tikvica koji ste isprobali.

najbolji rižoto od tikvica
FOTO: Shutterstock

Rižoto od tikvica i mrkve

Riža je dobar izvor ugljikohidrata, no to je i korjenasto povrće poput mrkve. Rižoto je sjajan način za uvođenje više povrća u prehranu. Rižoto poslužite kao prilog konkretnom izvoru proteina poput mesa ili ribe. Slijedite točne upute, npr. tikvicu dodajte tek kad je riža kuhana kako se ne bi raspala.

Sastojci:

Priprema

  1. Najprije sitno narežite povrće kako bi se bolje povezalo s rižom, a rižu nemojte prije ispirati kako biste postigli dobru kremoznost.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckani luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte nasjeckani češnjak i promiješajte.
  3. Dodajte naribanu mrkvu i pirjajte nekoliko minuta uz miješanje.
  4. Umiješajte rižu i lagano je tostirajte minutu do dvije uz stalno miješanje, dok ne postane lagano prozirna.
  5. Postepeno dodajte povrtni temeljac, zaimaču po zaimaču, te miješajte dok se ne upije. Ponavljajte postupak oko 20 minuta.
  6. Kada je riža gotovo kuhana, dodajte naribanu tikvicu, začine i nastavite kuhati još pet minuta.
  7. Ugasite vatru, umiješajte prehrambeni kvasac, poklopite i pustite da rižoto odstoji nekoliko minuta.
  8. Prije posluživanja posipajte peršinom.
Rižoto od tikvica, mrkve i paprike
FOTO: Shutterstock

Rižoto od tikvica, mrkve i paprike

Ako volite jela koja spajaju jednostavne sastojke i bogatstvo okusa, ovaj rižoto od tikvica, mrkve i paprike mogao bi vam postati novi favorit.

Osim što izgleda veselo i šareno na tanjuru, ovaj rižoto nudi savršen balans nježne slatkoće mrkve i tikvice s aromatičnim notama paprike, limuna i mediteranskih začina.

Sastojci:

Priprema

  1. Nasjeckani luk pirjajte na maslinovom ulju dok ne postane proziran.
  2. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko promiješajte.
  3. Umiješajte narezanu papriku i pirjajte oko četiri minute dok ne omekša.
  4. Dodajte naribanu mrkvu i narezanu tikvicu pa pirjajte još nekoliko minuta, dok povrće ne omekša, ali ostane lagano hrskavo.
  5. Umiješajte rižu i lagano je tostirajte s povrćem oko minutu-dvije.
  6. Postupno dodajte topli temeljac, zaimaču po zaimaču, uz miješanje, dok se svaka količina ne upije prije dodavanja nove.
  7. Nakon 15-ak minuta kuhanja, kada je riža gotovo kuhana, dodajte sol, papar, origano, dimljenu papriku i limunovu koricu.
  8. Maknite s vatre i umiješajte prehrambeni kvasac koji će dati kremastu teksturu.
  9. Poklopite i ostavite 2 – 3 minute da se svi okusi povežu.
  10. Poslužite s nasjeckanim bosiljkom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu