Proja (projara) – recepti, od kukuruznog brašna, bez glutena, sa sirom

Projice

Proja ili projara savršen je kruh ili pecivo, ovisno u kojem je kalupu pečete, za sve one koji su na bezglutenskoj prehrani, ali i za ostale koji brinu o prehrani i žele napraviti odmak od klasičnog kruha. Proja s jogurtom ne opterećuje probavni sustav, a dugo drži sitim (5 – 6 sati).

Proja – bez glutena, kvasca, nezdravih masnoća i bijelog šećera

Zbog autoimune bolesti samoinicijativno sam izbacila gluten. Dugo sam tražila recept za kruh bez uobičajenog miksa brašna, bez glutena i kvasca. I onda sam naletjela na savršen recept – proja s heljdinim brašnom. Heljdino brašno uvelike koristim u prehrani pa možete zamisliti moju sreću. Dodala sam kukuruzno brašno, malo bučinog brašna i umjesto bijelog šećera, stavila sam zdraviji kokosov šećer. Također, umjesto biljnog ulja koristila sam kvalitetnije kokosovo ulje.

Heljda
Foto: Pexels

Proja – obrok za svako doba dana

Kukuruzne projice idealan su doručak jer uz njih možete kombinirati slane i slatke dodatke od posnog sira, pršuta i rajčica do džema. Također, mogu biti zdrava i ukusna užina jer će vas dugo držati sitim, pogotovo ako ručate kasno popodne. Mogu zamijeniti ručak ili večeru ako uz njih složite nešto proteina i vlakana. Ako se pitate koliko kalorija ima proja, brojka se, ovisno o sastojcima, kreće oko 300 kcal u 100 g.

Proja od kukuruznog brašna – recept

Evo recepta za preukusne i nutritivno bogate kukuruzne projice.

Sastojci

Sastojci:

  • 120 g žutog kukuruznog brašna,
  • 100 g heljdinog brašna,
  • 20 g bučinog brašna,
  • 1/2 vrećice praška za pecivo,
  • 1 čajna žličica sode bikarbone,
  • 1 čajna žličica soli,
  • 2 čajne žličice kokosovog šećera,
  • 3 jaja,
  • 2 jušne žlice kokosovog ulja,
  • 300 g jogurta,
  • 100 ml vode,
  • 50 g rastopljenog maslaca.

Priprema:

  1. Žlicom pomiješajte suhe sastojke.Suhi sastojci
  2. Kad se suhi sastojci sjedine, dodajte jaja i kokosovo ulje.Dodavanje jaja i kokosovog ulja
  3. U dobivenu tvrdu smjesu dodajte jogurt.Dodavanje jogurta
  4. Dobivenu srednje gustu smjesu razrijedite vodom.Dodavanje vode
  5. U razrijeđenu smjesu ulijte rastopljeni maslac.
  6. Pleh namažite maslacem i ulijte smjesu.Kalupi
  7. Pecite na 180 °C, ovisno o jačini pećnice, 20 – 25 minuta.Proja od kukuruznog brašna

Savjeti za serviranje:

  • Ako smjesu podijelite u više manjih kalupa kao u mojem slučaju, možete dobiti svojevrsna peciva za hamburgerčiće, unutra možete staviti pljeskavicu, sirni namaz ili kakav umak i salatu, a proju prethodno možete namočiti u masnoću u kojoj se peklo meso.
  • Možete ju pripremiti kao „pohani kruh“ ili „kruh u jajima“.
  • Ako volite slatke varijante, možete je servirati s džemom i dodati raznovrsno voće.
  • Odlična je u kombinaciji s posnim sirom, pancetom ili pršutom i rajčicom.
  • Prije pečenja možete je posipati raznim sjemenkama, a možete ih i umiješati u smjesu.
  • Dobar je izvor ugljikohidrata uz variva.
  • Izvrstan je izbor kao usputni obrok za vrijeme putovanja, a ovisno o vašem ukusu, možete je složiti s bilo čim.

Ako tražite recept za zdravi kruh bez glutena, možete ga naći ovdje.

Proja sa sirom – recept

Ako želite još više obogatiti okus proje, možete dodati sir. Evo recepta za projice sa sirom.

Sastojci:

  • 2 šalice bijelog kukuruznog brašna,
  • 1 šalica pšeničnog brašna (može se zamijeniti nekim bezglutenskim brašnom),
  • 1 šalica ulja (može i kokosovo ulje),
  • 1 šalica jogurta,
  • 1 – 3 jaja,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 300 – 500 g bijelog sira (može se zamijeniti svježim ili posnim sirom),
  • 1 čajna žličica soli.

Ako još više želite obogatiti okus, možete dodati dvije jušne žlice kajmaka ili vrhnja, blitvu, koprivu, špinat, nasjeckanu šunku, komadiće pancete, razne začine poput origana, ružmarina itd.

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
  2. U suhu smjesu mikserom umiješajte jogurt i ulje.
  3. Dodajte jaja i sol te dobro promiješajte.
  4. Ako želite ubaciti dodatne sastojke poput blitve ili šunke, učinite to sada.
  5. Dodajte krupno mrvljeni bijeli sir i kratko pomiješajte, tako da se sir previše ne izmrvi.
  6. Tijesto trebate lako sipati u pleh pa ovisno o konzistenciji, možete dodati jogurt ili još brašna.
  7. Pleh premažite maslacem.
  8. Pecite na 200 °C oko 20 minuta.
Članak objavljen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu