Pita od bundeve (tikve) s gotovim korama: 7 slatkih i slanih recepata

Pita od bundeve s gotovim korama

Bundeve nisu rezervirane samo za predivne jesenske dekoracije, već su prava nutritivna riznica koju svakako iskoristite u kuhinji, kako za konkretna jela, tako i za deserte. U Americi je bundeva nezaobilazna namirnica, od popularnog pumpkin spicea pa sve do muffina od bundeve.

Međutim, u moru recepata mi smo se odlučili ponuditi nekoliko njih za pite u slatkoj i slanoj verziji, koje mogu proći i kao konkretan obrok.

Trebat će vam gotove kore, bundeva, odnosno tikva i nekolicina preostalih sastojaka. Osim toga, bundeva je pristupačna cijenom, a pritom daje ukusna jela.

U nastavku otkrivamo kako se priprema pita od bundeve s gotovim korama.

brza pita od bundeve
FOTO: Shutterstock

Pita od bundeve s gotovim korama

Za ovaj vrlo jednostavan recept trebat će vam klasični poznati sastojci. Ako ste u prilici, koristite integralne kore za pitu, a umjesto šećera možete staviti neku drugu alternativu poput brezinog šećera ili šećera kokosovog cvijeta. Ova brza pita od bundeve idealna je za jesenske dane.

Sastojci:

  • 500 g ribane bundeve
  • 3 jušne žlice šećera ili zamjene za šećer
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 6 kora za pite
  • 50 ml ulja.

Priprema

  1. Naribanu bundevu pomiješajte s cimetom, krušnim mrvicama i šećerom ili zamjenom za šećer.
  2. Svaku koru premažite uljem, a svaku drugu punite nadjevom.
  3. Zarolajte i slojevito naslažite u posudu za pečenje.
  4. Pecite na 180 °C oko 40 minuta dok ne pozlati.
Slana pita od bundeve
FOTO: Shutterstock

Slana pita od bundeve

Još jedan jednostavan recept – pita od tikve s gotovim korama – dolazi u kombinaciji s jogurtom pa je ova pita lagana, prozračna i idealna kao doručak uz omiljenu šalicu kave ili čaja.

Sastojci:

Priprema

  1. Ribanu tikvu pomiješajte sa soli, paprom, jajetom i jogurtom.
  2. Nadjev rasporedite između kora, a potom ih slojevito naslažite u posudu za pečenje.
  3. Pecite na 180 °C oko 40 minuta.
Starinska pita od bundeve
FOTO: Shutterstock

Starinska pita od bundeve

Nekad se od osnovnih namirnica radilo sve, a starinski recepti dolaze s puninom okusa i sjećanjem na djetinjstvo.

Iako je za autentične recepte idealno imati i domaće namirnice, možemo barem nešto ugraditi u današnji način pripreme hrane.

Sastojci:

Priprema

  1. Ribanu bundevu pomiješajte sa šećerom, grizom, cimetom i muškatnim oraščićem.
  2. Svaku koru premažite uljem, a potom rasporedite nadjev.
  3. Zamotajte kore u savijaču i položite u posudu za pečenje.
  4. Pecite na 180 °C oko 40 minuta.
Slana pita od bundeve i sira
FOTO: Shutterstock

Slana pita od bundeve i sira

Još jedna slana pita od bundeve s gotovim korama dolazi u kombinaciji s feta sirom i grčkim jogurtom, a dodajemo i luk za malo bogatiju verziju pite od bundeve.

Sastojci:

Priprema

  1. Najprije ogulite bundevu, narežite je na kockice i pecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta dok ne omekša.
  2. Luk narežite na tanke ploške i pirjajte ga na maslinovom ulju oko 10 – 15 minuta dok se ne karamelizira.
  3. Kad je bundeva pečena, izgnječite je vilicom, pa dodajte feta sir, jogurt, jaja i sve začine. Na kraju dodajte i karamelizirani luk.
  4. Slažite kore u posudu za pečenje tako da svaku premažete maslacem, a svaku drugu punite nadjevom.
  5. Pecite na 180 °C oko 40 minuta dok ne pozlati.
  6. Prije posluživanja pustite da se ohladi 10 minuta.
Slana pita od bundeve i krumpira
FOTO: Shutterstock

Slana pita od bundeve i krumpira

Krumpir je također jedan od klasičnih sastojaka za pitu krumpirušu, kao i jedan od najčešćih sastojaka u receptima naših baka. Za malo konkretniju i zasitniju pitu slijedite ovaj recept.

Sastojci:

Priprema

  1. Krumpir ogulite, narežite na ploške i prokuhajte oko pet minuta u posoljenoj vodi, a kad je kuhan ocijedite ga.
  2. Bundevu naribajte.
  3. Nasjeckani luk dinstajte na maslinovom ulju, a potom dodajte bundevu i dinstajte još oko pet minuta.
  4. U zdjeli pomiješajte krumpir, bundevu, jaja, kiselo vrhnje, ribani sir i sve začine.
  5. Namastite posudu i kore, rasporedite nadjev i potom završite korom, a rubove malo podvijte.
  6. Gornju koru premažite još maslacem i izbodite vilicom.
  7. Pecite na 190 °C oko pola sata do 35 minuta.
Slana pita od butternut tikve
FOTO: Shutterstock

Slana pita od butternut tikve

Butternut tikva jedna je od najpoznatijih i lako je možemo kupiti u trgovini. Ova pita od tikve i sira savršena je za lagani ručak ili večeru.

Sastojci:

Priprema

  1. Butternut tikvu ogulite i narežite na kockice.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte tikvu i dinstajte oko 10 minuta.
  3. U zdjeli pomiješajte sir, vrhnje, jaja i tvrdi sir. Potom dodajte tikvu i začine, a na kraju i peršin.
  4. Namastite posudu za pečenje, kore premažite uljem, pa na njih rasporedite dio nadjeva, zatim dodajte novu koru premazanu uljem i ostatak nadjeva.
  5. Rubove kora podvijte, gornju koru izbodite vilicom i još premažite uljem.
  6. Pecite na 190 °C oko pola sata do 35 minuta.
Bosanska pita od tikve
FOTO: Shutterstock

Bosanska pita od tikve

Pokušat ćemo barem približiti recept ta bosansku pitu od tikve ili tikvenjaču. Naravno, takva pita se pravi s domaćim korama, ali mi ovdje tražimo malo brža rješenja.

Sastojci:

  • 500 g tikve
  • 5 – 6 gotovih kora za pitu
  • 150 g svježeg sira
  • 2 – 3 jušne žlice kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 3 jušne žlice otopljenog maslaca
  • crni papar
  • sol
  • 2 – 3 jušne žlice griza.

Priprema

  1. Tikvu grubo naribajte, a potom je ostavite 10 minuta da pusti vodu.
  2. Potom, pomiješajte jaja, vrhnje, sol, papar i sir s tikvom, a ako je smjesa rijetka dodajte krušne mrvice koje će upiti tekućinu.
  3. Punite kore nadjevom i zarolajte u obliku pužića te položite u okruglu posudu za pečenje.
  4. Gornju koru premažite još uljem ili maslacem.
  5. Pecite na 200 °C oko 35 minuta dok ne pozlati.
  6. Prije posluživanja po želji prelijte po piti još malo vrhnja ili mlijeka i vratite na pet minuta u pećnicu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu