Pita od bundeve (tikve) s gotovim korama: 7 slatkih i slanih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Bundeve nisu rezervirane samo za predivne jesenske dekoracije, već su prava nutritivna riznica koju svakako iskoristite u kuhinji, kako za konkretna jela, tako i za deserte. U Americi je bundeva nezaobilazna namirnica, od popularnog pumpkin spicea pa sve do muffina od bundeve.
Međutim, u moru recepata mi smo se odlučili ponuditi nekoliko njih za pite u slatkoj i slanoj verziji, koje mogu proći i kao konkretan obrok.
Trebat će vam gotove kore, bundeva, odnosno tikva i nekolicina preostalih sastojaka. Osim toga, bundeva je pristupačna cijenom, a pritom daje ukusna jela.
U nastavku otkrivamo kako se priprema pita od bundeve s gotovim korama.

Pita od bundeve s gotovim korama
Za ovaj vrlo jednostavan recept trebat će vam klasični poznati sastojci. Ako ste u prilici, koristite integralne kore za pitu, a umjesto šećera možete staviti neku drugu alternativu poput brezinog šećera ili šećera kokosovog cvijeta. Ova brza pita od bundeve idealna je za jesenske dane.
Sastojci:
- 500 g ribane bundeve
- 3 jušne žlice šećera ili zamjene za šećer
- 2 jušne žlice krušnih mrvica
- 1 čajna žličica cimeta
- 6 kora za pite
- 50 ml ulja.
Priprema
- Naribanu bundevu pomiješajte s cimetom, krušnim mrvicama i šećerom ili zamjenom za šećer.
- Svaku koru premažite uljem, a svaku drugu punite nadjevom.
- Zarolajte i slojevito naslažite u posudu za pečenje.
- Pecite na 180 °C oko 40 minuta dok ne pozlati.

Slana pita od bundeve
Još jedan jednostavan recept – pita od tikve s gotovim korama – dolazi u kombinaciji s jogurtom pa je ova pita lagana, prozračna i idealna kao doručak uz omiljenu šalicu kave ili čaja.
Sastojci:
- 500 g ribane bundeve
- 150 ml jogurta
- 6 gotovih kora
- 1 jaje
- crni papar
- sol
- 50 ml ulja.
Priprema
- Ribanu tikvu pomiješajte sa soli, paprom, jajetom i jogurtom.
- Nadjev rasporedite između kora, a potom ih slojevito naslažite u posudu za pečenje.
- Pecite na 180 °C oko 40 minuta.

Starinska pita od bundeve
Nekad se od osnovnih namirnica radilo sve, a starinski recepti dolaze s puninom okusa i sjećanjem na djetinjstvo.
Sastojci:
- 600 g ribane bundeve
- 4 jušne žlice šećera
- 3 jušne žlice griza
- 1 čajna žličica cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- 6 kora
- 50 ml ulja.
Priprema
- Ribanu bundevu pomiješajte sa šećerom, grizom, cimetom i muškatnim oraščićem.
- Svaku koru premažite uljem, a potom rasporedite nadjev.
- Zamotajte kore u savijaču i položite u posudu za pečenje.
- Pecite na 180 °C oko 40 minuta.

Slana pita od bundeve i sira
Još jedna slana pita od bundeve s gotovim korama dolazi u kombinaciji s feta sirom i grčkim jogurtom, a dodajemo i luk za malo bogatiju verziju pite od bundeve.
Sastojci:
- 500 g pečene bundeve
- 2 crvena luka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 150 g feta sira
- 100 g grčkog jogurta
- 2 jaja
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- crni papar
- sol
- 8 kora za pitu
- 50 g otopljenog maslaca.
Priprema
- Najprije ogulite bundevu, narežite je na kockice i pecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta dok ne omekša.
- Luk narežite na tanke ploške i pirjajte ga na maslinovom ulju oko 10 – 15 minuta dok se ne karamelizira.
- Kad je bundeva pečena, izgnječite je vilicom, pa dodajte feta sir, jogurt, jaja i sve začine. Na kraju dodajte i karamelizirani luk.
- Slažite kore u posudu za pečenje tako da svaku premažete maslacem, a svaku drugu punite nadjevom.
- Pecite na 180 °C oko 40 minuta dok ne pozlati.
- Prije posluživanja pustite da se ohladi 10 minuta.

Slana pita od bundeve i krumpira
Krumpir je također jedan od klasičnih sastojaka za pitu krumpirušu, kao i jedan od najčešćih sastojaka u receptima naših baka. Za malo konkretniju i zasitniju pitu slijedite ovaj recept.
Sastojci:
- 300 g bundeve
- 250 g krumpira
- 3 gotove kore za pite
- 1 crveni luk
- 2 jaja
- 100 g ribanog tvrdog sira
- 100 ml kiselog vrhnja
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- ružmarin
- prstohvat muškatnog oraščića
- otopljeni maslac za premaz kora.
Priprema
- Krumpir ogulite, narežite na ploške i prokuhajte oko pet minuta u posoljenoj vodi, a kad je kuhan ocijedite ga.
- Bundevu naribajte.
- Nasjeckani luk dinstajte na maslinovom ulju, a potom dodajte bundevu i dinstajte još oko pet minuta.
- U zdjeli pomiješajte krumpir, bundevu, jaja, kiselo vrhnje, ribani sir i sve začine.
- Namastite posudu i kore, rasporedite nadjev i potom završite korom, a rubove malo podvijte.
- Gornju koru premažite još maslacem i izbodite vilicom.
- Pecite na 190 °C oko pola sata do 35 minuta.

Slana pita od butternut tikve
Butternut tikva jedna je od najpoznatijih i lako je možemo kupiti u trgovini. Ova pita od tikve i sira savršena je za lagani ručak ili večeru.
Sastojci:
- 400 g butternut tikve
- 1 crveni luk
- 150 g svježeg sira
- 80 g ribanog tvrdog sira
- 1 jaje
- 1 čašica kiselog vrhnja
- 5 kora za pitu
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol
- peršin.
Priprema
- Butternut tikvu ogulite i narežite na kockice.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte tikvu i dinstajte oko 10 minuta.
- U zdjeli pomiješajte sir, vrhnje, jaja i tvrdi sir. Potom dodajte tikvu i začine, a na kraju i peršin.
- Namastite posudu za pečenje, kore premažite uljem, pa na njih rasporedite dio nadjeva, zatim dodajte novu koru premazanu uljem i ostatak nadjeva.
- Rubove kora podvijte, gornju koru izbodite vilicom i još premažite uljem.
- Pecite na 190 °C oko pola sata do 35 minuta.

Bosanska pita od tikve
Pokušat ćemo barem približiti recept ta bosansku pitu od tikve ili tikvenjaču. Naravno, takva pita se pravi s domaćim korama, ali mi ovdje tražimo malo brža rješenja.
Sastojci:
- 500 g tikve
- 5 – 6 gotovih kora za pitu
- 150 g svježeg sira
- 2 – 3 jušne žlice kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 3 jušne žlice otopljenog maslaca
- crni papar
- sol
- 2 – 3 jušne žlice griza.
Priprema
- Tikvu grubo naribajte, a potom je ostavite 10 minuta da pusti vodu.
- Potom, pomiješajte jaja, vrhnje, sol, papar i sir s tikvom, a ako je smjesa rijetka dodajte krušne mrvice koje će upiti tekućinu.
- Punite kore nadjevom i zarolajte u obliku pužića te položite u okruglu posudu za pečenje.
- Gornju koru premažite još uljem ili maslacem.
- Pecite na 200 °C oko 35 minuta dok ne pozlati.
- Prije posluživanja po želji prelijte po piti još malo vrhnja ili mlijeka i vratite na pet minuta u pećnicu.
Pročitajte i ove članke:
- Vrste bundeva za jelo i kako ih spremiti ove jeseni
- Jela od bundeve: Prava riznica zdravlja! Ovi zdravi recepti s bundevom unijet će jesensku čaroliju u vaše domove
- Kraljica jeseni: 5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti bundevu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Polipi: Izrasline koje mogu prerasti u rak, evo što trebate znati o njima
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja