Kolači s kupinama: Recepti s grizom, jogurtom, pudingom …
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Kada bismo izdvojili voće koje sadrži najviše nutrijenata, uvijek nam prvo na pamet padne bobičasto voće, a tu se ubrajaju i kupine koje nisu baš toliko rasprostranjene kao maline ili borovnice. Osim što su prava riznica zdravlja, kupine su odličan izbor za osvježavajuće deserte i kolače.
Kolači s kupinama – recepti
Ako želite napraviti zdravi kolač s kupinama, obično ćete zamijeniti klasični šećer s nekim beskalorijskim zaslađivačem, bijelom brašnu pronaći alternativu u integralnim verzijama ili u onima na bazi orašastih plodova.
Donosimo nekoliko recepata za kolače s kupinama, za svakog će se pronaći ponešto. Kremasti ili prhki kolač, onaj u kombinaciji s kupinama i jogurtom ili pak pudingom, ili povratak tradiciji poput onog s grizom – svaki od ovih kolača bit će pravi ljetni desert.

Kolač od kupina i pudinga
Ako želite jednostavan, ukusan i fit kolač s kupinama i pudingom, a bez da kuhate svoj, posegnite za već uobičajenim proizvodom proteinskim pudingom bez dodanog šećera i iskoristite ga za ovaj recept.
Sastojci:
- 3 jaja
- 2 jušne žlice eritritola
- 100 ml bademovog napitka
- 80 ml maslinovog ulja
- 150 g pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 čašica proteinskog pudinga od vanilije
- oko 200 g kupina.
Priprema
- Jaja umutite s eritritolom, pa dodajte ulje i napitak.
- Potom umiješajte brašno s praškom za pecivo.
- Sjedinite smjesu i ulijte ju u kalup promjera 20 x 30 cm i pecite na 180 °C oko 25 minuta.
- Kad se ohladi, premažite po biskvitu proteinski puding i dodajte kupine.
- Vratite kolač u hladnjak na sat vremena.

Kolač s kupinama i jogurtom
U ovom receptu idealno je koristiti pravi grčki jogurt koji možete prepoznati po porijeklu – da dolazi iz Grčke, ima veći udio proteina i jasno je naznačeno da je riječ o autentičnom grčkom jogurtu.
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 jušne žlice eritritola
- 150 g grčkog jogurta
- 150 ml kokosovog ulja
- 180 g pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g kupina
- ribana korica limuna.
Priprema
- Jaja umutite s eritritolom, pa dodajte ulje, jogurt i limunovu koricu.
- Umiješajte brašno i prašak za pecivo te sjedinite smjesu.
- Smjesu ulijte u kalup i dodajte kupine.
- Pecite kolač na 180 °C pola sata.
- Prije posluživanja pustite da se kolač ohladi.

Kremasti kolač s kupinama
Bez paljenja pećnice, brzo gotov, kremast i osvježavajuć kolač od kupina broji tek nekoliko sastojaka među kojima se nalaze i oni koje nekad i doručkujemo.
Sastojci za podlogu:
- 150 g bademovog brašna
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 jušna žlica javorovog sirupa.
Sastojci za kremu:
- 400 g skyra
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 želatina
- 2 jušne žlice eritritola
- 1 čajna žličica vanilije
- 200 g kupina.
Priprema
- Sve sastojke za podlogu pomiješajte i utisnite u kalup.
- Umutite skyr, vrhnje za šlag, vaniliju i eritritol.
- Dodajte otopljenu želatinu i umiješajte kupine.
- Prelijte kremu preko podloge i stavite na barem četiri sata u hladnjak.

Prhki kolač s kupinama
Za ljubitelje pita i prhkih kolača postoji i nutritivno bogatija alternativa klasičnim verzijama.
Sastojci:
- 200 g pirovog brašna
- 50 g bademovog brašna
- 100 g kokosovog ulja
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
- 1 jaje
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 300 g kupina
- 1 jušna žlica tapioka škroba
- 1 jušna žlica javorovog sirupa
- 1 čajna žličica vanilije.
Priprema
- Umijesite prhko tijesto od svih sastojaka, a potom dvije trećine tijesta ostavite za podlogu, a jednu trećinu za trakice.
- Pomiješajte sve sastojke za nadjev.
- Utisnite tijesto u kalup, ulijte nadjev, a potom od ostatka tijesta napravite trakice i rasporedite ih kao rešetke.
- Pecite kolač na 180 °C do 40 minuta.

Kolač s grizom i kupinama
Griz daje svakom kolaču specifičnu teksturu, ali i zasitnost.
Kada se želite odmoriti od klasičnog doručka i niste pretjerano gladni, ovaj komad kolača uz šalicu kave ili čaja bit će ukusan početak dana.
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 žlice eritritola
- 150 ml jogurta
- 70 ml maslinovog ulja
- 100 g griza
- 80 g pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- ribana limunova korica
- 200 g kupina.
Priprema
- Najprije umutite jaja s eritritolom, a potom dodajte jogurt, ulje i limunovu koricu.
- Umiješajte suhe sastojke – griz, prašak za pecivo i pirovo brašno.
- Ulijte smjesu u kalup, umiješajte kupine i pecite na 180 °C oko 35 minuta.
Pročitajte i ove članke:
- Sočni kolač s kupinama: Uvijek uspijeva, a ne može biti jednostavniji… i finiji
- Sok od kupina: “Eliksir” pun vlakana, antioksidansa i vitamina! Evo kako ga jednostavno pripremiti na više načina
- 12 vrsta bobičastog voća koje trebate češće konzumirati.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Cvjetanje mora i kupanje: Kada je opasno i na što paziti?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja