Kelj varivo bez mesa – način pripreme i savjeti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kelj je tamno zeleno povrće bogato vitaminima i mineralima te se smatra važnom namirnicom u zimskoj prehrani. Kelj varivo bez mesa stoga predstavlja odličan izbor za zdrav te nutritivno bogat ručak ili večeru, a mi vam donosimo recept za najlakšu pripremu.
Zdrava i uravnotežena prehrana zahtjeva svakodnevni unos povrća u organizam, i to minimalno 40%. Nažalost, mnogi ovu činjenicu ne ispunjavaju, a moderni način života sve više dovodi do konzumacije brze hrane koja kontinuirano šteti našem organizmu.
Kelj je zeljasto povrće bogato brojnim vitaminima (A, B6, C i K) te mineralima (kalcijem, manganom, željezom, bakrom i magnezijem). Također, varivo od kelja opskrbit će nas prijeko potrebnim vlaknima koja podržavaju zdravu probavu.
Kelj varivo bez mesa predstavlja odličnu dopunu našoj prehrani, a također je izrazito lako za spremiti. Gotov i zdrav ručak tako može biti na stolu u samo 40 minuta te osigurati organizmu sve potrebne nutrijente.
Kelj varivo bez mesa – recept
Veoma jednostavan i ujedno temeljni recept za varivo od kelja ne sadrži meso niti krumpir, no to ne znači da mu ne možete dodati druge sastojke po želji. Ukoliko vas zanima recept za varivo s krumpirom koje je nešto zasitnije, potražite ga nešto niže u tekstu.
Potrebno je
- 1 glavica kelja (što tamnijih listova)
- 3-4 mrkve, 1 glavica luka
- 1 korijen peršina s lišćem
- 1/2 korijena celera srednje veličine
- Sol, vegeta, crvena paprika i papar
- Kelj je prije kuhanja potrebno dobro oprati pod mlazom vode, a preporučujemo da nekoliko prvih listova odvojite i dobro operete s obje strane jer se u njih može zavući zemlja i sl.
- Kelj narežite na trakice i ostavite sa strane dok očistite i narežete mrkvu na kolutiće, luk na sitne kockice te peršin i celer na kockica ili kolutiće.
- Luk zatim prodinstajte na ulju dok ne postane staklen i blago ne požuti, a zatim mu dodajte mrkvu, peršin i celer te sve dinstajte još 5 minuta.
- Svemu dodajte narezani kelj i dodatno dinstajte dok se kelj ne počne smanjivati (otprilike 2-5 min.), a zatim prelijte povrće da ga pokrijete vodom i ostavite kuhati 25 minuta.
- Nakon 25 min. dodajte začine te sve ukuhajte još 5 minuta ili dok mrkva i celer ne budu dovoljno meki.
Kelj varivo bez mesa sa zaprškom
Za sve ljubitelje gustih variva, zaprška će “pojačati” varivo od kelja i dodatno ga povezati. Ona je također zaslužna za kremasto varivo u kojemu neće biti previše vode. Za zapršku vam je potrebno:
- 3-5 žlica oštrog brašna
- Ulje po izboru
- Crvena paprika
Nakon 15-ak minuta kuhanja variva, počnite s pripremom zaprške tako da na ulju popržite brašno. Poželjno je brašno dodavati polagano, s kontinuiranim miješanjem kako ne bi zagorjelo.
Kada zaprška počne poprimati blago žutu boju, dodajte crvenu papriku uz kontinuirano miješanje kako biste izbjegli nastanak grudica. Zapršku je zatim potrebno uliti u varivo i kuhati uz miješanje još 10 minuta, a zatim varivo poslužiti toplo.
Kelj varivo sa krumpirom
Kelj varivo bez mesa odličan je i ukusan obrok, no pojedincima bi nešto moglo “nedostajati” ukoliko nisu navikli na prehranu koja se većinom sastoji od povrća. U tome slučaju odličan izbor je krumpir koji obogaćuje varivo i pomaže brže vas zasititi.
Kada kuhamo varivo od kelja po prethodnom receptu, krumpir narezan na kockice ćemo dodati kada i mrkvu te ostalo povrće. Zbog nešto duljeg kuhanja, kelj varivo s krumpirom stoga je potrebno kuhati 30 minuta nakon što smo povrće pokrili vodom.
U varivo s krumpirom također možete dodati zapršku za izuzetno gusto i zasitno varivo od kelja, dok se ovo varivo ne preporučuje podgrijavati niti ostavljati za sljedeći dan.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja