Jednostavna torta od lješnjaka: Ne trebate biti majstor u pravljenju kolača, a s ovim receptima izgledat će kao iz slastičarnice

Jednostavna torta od lješnjaka

Lješnjaci su omiljeni sastojci u slatkim desertima, ne možemo odoljeti njihovom okusu, a ni mirisu. Sjeckani, prženi, cijeli – volimo ih na sve načine.

Priznajte, kad uđete u slastičarnicu, koja je vjerojatnost da izaberete voćni kolač pored kolača od lješnjaka i čokolade?

Naravno, o ukusima se ne raspravlja, ali sigurni smo da vam već sad rastu zazubice. Ako niste majstor u pravljenju kolača, donosimo nekoliko recepata s kojima će vaša jednostavna torta od lješnjaka biti baš kao ona iz izloga slastičarnice. 

fina torta od lješnjaka
FOTO: Shutterstock

Jednostavna torta od lješnjaka od biskvita i kreme

Ako se želite držati osnovnih i poznatih sastojaka, onda je ovaj recept za vas. Vjerojatno nećete morati ni do trgovine, već se direktno baciti na posao kako bi vaša fina torta od lješnjaka ugodno iznenadila ukućane. 

Sastojci za biskvit:

Sastojci za kremu:

  • 200 g mljevenih lješnjaka
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g šećera

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Najprije pripremite biskvit tako da pomiješate jaja i šećer. 
  3. Potom jajima dodajte preostale sastojke za biskvit i pomiješajte
  4. Pripremite kalup za biskvit i premažite ga uljem.
  5. Izlijte smjesu za biskvit u kalup te ga pecite do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
  6. Dok se biskvit peče, pripremite kremu tako da zagrijete šlag za vrhnje, ali pazeći da ne prokuha. 
  7. Zatim šlagu dodajte šećer i lješnjake te sjedinite. 
  8. Maknite kremu s vatre.
  9. Kad je biskvit pečen i malo ohlađen, prerežite ga na dva dijela. 
  10. Premažite prvi sloj biskvita kremom pa na nju stavite drugi biskvit. 
  11. Ostatkom kreme premažite vrh drugog biskvita.
  12. Posipajte tortu sjeckanom čokoladom i stavite u hladnjak na hlađenje. 
Sočna torta od lješnjaka
FOTO: Shutterstock

Sočna torta od lješnjaka za vegane

Za one koji ne podnose mliječne proizvode ili ne jedu životinjske namirnice evo jednog veganskog recepta

Sastojci za biskvit:

Sastojci za čokoladni ganache:

  • 450 g veganske čokolade
  • 240 ml biljnog napitka

Sastojci za kremu:

  • 6 jušnih žlica lješnjakovog brašna
  • 1 čajna žličica cimeta
  • čokoladni ganache
  • sirup od lješnjaka (pomiješajte 1/4 šalice vode s 1/4 šalice šećera i dvije čajne žličice likera od lješnjaka). 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Najprije pripremite biskvit tako da umutite veganski maslac sa šećerom do pjenaste teksture. 
  3. Biljni napitak pomiješajte s jabučnim octom i ekstraktom vanilije.
  4. Brašno prosijajte. 
  5. Polako sjedinite sastojke za biskvit. 
  6. Kalup za biskvit obložite papirom za pečenje, ulijte biskvit i pecite ga do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
  7. Dok se biskvit peče, pripremite čokoladni ganache tako da nasjeckanu čokoladu i biljni napitak zagrijete u lončiću na srednjoj vatri, miješajući dok se čokolada ne otopi i sastojci sjedine. 
  8. Potom pripremite kremu tako da sjedinite sve sastojke. 
  9. Kad je biskvit pečen, prerežite ga i svaki sloj premažite kremom.
  10. Na kraju cijelu tortu prelijte čokoladnim ganacheom.
Starinska torta od lješnjaka
FOTO: Shutterstock

Starinska torta od lješnjaka 

Sigurno se sjećate nekog recepta svojih baka za tortu od lješnjaka. Iako svatko ima svoj recept i postoje varijacije na temu, mi smo se odlučili za ovaj. 

Sastojci za biskvit:

  • 100 g prženih lješnjaka (mljevenih)
  • 500 g brašna 
  • 2 jaja
  • 1 – 2 jušne žlice kakaa bez šećera
  • 4 jušne žlice maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jušne žlice meda
  • 1 čajna žličica sode bikarbone

Priprema za kremu:

  • 600 ml mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 5 – 6 jušnih žlica gustina
  • 1 vanilin šećer
  • limunov sok

Priprema

  1. Najprije pomiješajte jednu jušnu žlicu maslaca sa šećerom i medom te zagrijte na laganoj vatri da se sastojci otope.
  2. Ostatak maslaca izmiksajte, a jaja dodajte u tekuću smjesu.
  3. Potom sve sastojke lagano sjedinite dodajući i mljevene pržene lješnjake
  4. Zamijesite tijesto, a potom ga podijelite na četiri jednaka dijela. 
  5. Od svakog komada tijesta napravite koru tako da je razvaljate i stavite na pek papir. Pecite u pećnici na 160 °C oko 10 minuta.
  6. Potom pripremite kremu tako da dio mlijeka pomiješate s gustinom, a ostatak mlijeka zakuhajte s dodanim šećerom.
  7. Potom sjedinite prethodne dvije smjese, ostavite da se ohladi pa dodajte limunov sok.
  8. Maslac izmiksajte.
  9. Svaku koru premažite kremom, a na kraju po želji dodajte šlag. 
Biskvit od lješnjaka za tortu
FOTO: Shutterstock

Biskvit od lješnjaka za tortu 

Biskvit od lješnjaka za tortu omiljena je vrsta biskvita za čokoladne i kremaste verzije torti. Donosimo jednostavan recept za biskvit u nešto nutritivno bogatijoj verziji. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite kalup promjera oko 20 cm te ga obložite pek papirom. 
  3. Razdvojite bjelanjke i žumanjke, potom bjelanjke istucite u snijeg. 
  4. U posebnoj zdjeli umutite žumanjke i dodajte im med i ekstrakt vanilije. Miješajte do pjenaste teksture. 
  5. Zatim u smjesu od žumanjka dodajte lješnjake i prašak za pecivo te sjedinite. 
  6. Postupno dodajte bjelanjke u drugu smjesu i sjedinite.
  7. Ulijte smjesu u kalup i pecite do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
  8. Biskvit jedite samostalno ili ga premažite željenom kremom. 
Lagana torta od lješnjaka za koju ne trebate pećnicu
FOTO: Shutterstock

Lagana torta od lješnjaka za koju ne trebate pećnicu

Ako ne želite koristiti pećnicu i preferirate kremaste kolače, onda je ova kremasta torta od lješnjaka iz čaše pun pogodakTakođer, s obzirom na pripremu, ovo je zaista jednostavna torta od lješnjaka.

Sastojci:

Dodatni opcionalni sastojci:

  • 1 – 2 jušne žlice kakaa za čokoladni okus
  • drobljeni keksi za podlogu 
  • dodatak začina poput cimeta
  • 1 mjerica whey proteina s okusom lješnjaka ili čokolade. 

Priprema

  1. Najprije pomiješajte jogurt, lješnjake, med i ekstrakt vanilije
  2. Na dno čaše dodajte sloj voća po želji, npr. kolutove banana (ili drobljene kekse).
  3. Na voće ili kekse stavite sloj kreme i ponovite postupak do kraja. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu