Sočna i brza čokoladna torta: Lagana, a topi se u ustima! Imamo recepte za svaku priliku, a dva su bez brašna
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Čokoladna torta glavna je okosnica gotovo svakog rođendana, a ona s čokoladnom glazurom izaziva zazubice. Donosimo nekoliko recepata za čokoladne torte koje, osim u posebnim prilikama, možete pripremiti i kad vam se jede nešto slatko ili želite iznenaditi svoje ukućane. Naime, sočna i brza čokoladna torta san je svakog sladokusca.
Jednostavna čokoladna torta od koje ne može jednostavnije
Većinu sastojaka za ovu čokoladnu tortu imate kod kuće, a možete je napraviti u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj verziji.
Sastojci:
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 2 šalice šećera (možete kombinirati steviju i šećer)
- 3/4 šalice kakaa u prahu (bez šećera)
- 1 šalica mlijeka ili biljnog napitka
- 2 jaja
- 1 šalica vruće vode
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- pola šalice suncokretovog ili kokosovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije.
Sastojci za glazuru:
- pola šalice omekšalog maslaca
- pola šalice kakaa u prahu
- 4 šalice prosijanog šećera u prahu ili eritrita
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 350 °C.
- Uljem poprskajte dva kalupa za pečenje promjera 23 cm.
- Pomiješajte brašno, šećer ili steviju, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Umiješajte mlijeko ili biljni napitak, jaja, ulje i ekstrakt vanilije do glatke smjese.
- Tijesto ravnomjerno rasporedite u kalupe za pečenje, pecite oko 30 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li biskviti pečeni.
- Kad je biskvit pečen, ostavite da se ohladi, a za to vrijeme napravite glazuru.
- Pomiješajte sve sastojke za glazuru dok ne dobijete glatku smjesu pa je razdijelite u dva jednaka dijela.
- Biskvit stavite na stalak i premažite ga jednom polovicom glazure. Dodajte drugi biskvit, a potom i drugu polovicu glazure.
Sočna i brza čokoladna torta bez šećera, glutena i laktoze
Za ovaj vam recept treba svega nekoliko sastojaka, a ne sadrži šećer, gluten i mliječne proizvode. Zbog toga je idealna za sve one koji su intolerantni ili alergični na uobičajene sastojke u tortama.
Sastojci:
- pola šalice višenamjenskog brašna bez glutena
- 1 šalica eritrita
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 6 jušnih žlica kaše od jabuke
- 1 šalica vode.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Obložite kalup promjera 20 cm papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, eritrit, kakao, sodu bikarbonu i sol.
- Dodajte ekstrakt vanilije, jabučni ocat i jabučnu kašu te promiješajte.
- Zatim dodajte vodu i miješajte dok se ne sjedini.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup i pecite oko 25 – 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen.
- Prije posluživanja, ohladite tortu.
Pročitajte članak “Čokoladna torta bez brašna – recept bez glutena,laktoze i bijelog šećera“.
Lagana čokoladna torta s espressom
Teško je odlučiti koja bi to bila najbolja čokoladna torta na svijetu. Svatko ima svoj ukus, a u čokoladi uživamo jer podiže i raspoloženje. Ova lagana čokoladna torta priprema se bez brašna.
Sastojci:
- 115 g neslanog maslaca
- 170 g tamne čokolade (nasjeckane)
- 135 g granuliranog šećera ili eritrita
- 2 čajne žličice espresso praha
- 4 jaja sobne temperature
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 30 g nezaslađenog kakao praha
- prstohvat soli
- pola čajne žličice praška za pecivo.
Sastojci za mocha šlag:
- 1 čajna žličica espresso praha
- 1 čajna žličica tople vode
- 240 ml vrhnja za šlag
- oko 10 g eritrita.
Priprema
- Zagrijte pećnicu 175 °C.
- Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- Maslac narežite na komadiće kako bi se ravnomjerno rastopio. Potom dodajte sjeckanu čokoladu. Ove sastojke možete otopiti i u mikrovalnoj pećnici.
- Umiješajte eritrit, espresso i ekstrakt vanilije.
- Zatim umutite jaja i sjedinite smjesu.
- Dodajte kakao, sol i prašak za pecivo.
- Rasporedite smjesu u kalup za pečenje.
- Pripremite tzv. pećnicu na paru. U posudu za pečenje ulijte do pet centimetara vode i stavite je na donju rešetku, a biskvit na srednju rešetku. Zatvorite vrata pećnice. Ovo će omogućiti da torta bude sočna.
- Pecite biskvit oko 30 minuta, a čačkalicom možete provjeriti je li pečen.
- Kada je pečen, pustite ga da se ohladi.
- Za to vrijeme pripremite mocha šlag. Najprije pomiješajte vodu i espresso prah, a potom mikserom umutite ostale sastojke.
- Šlag rasporedite preko čokoladne torte. Kao što smo naveli – sočna i brza čokoladna torta!
Kremasta čokoladna torta s bademovim brašnom i bundevom
Najbolja čokoladna torta na svijetu možda se krije pod ovim receptom. Iako neobične kombinacije sastojaka, ova brza čokoladna torta raspametit će vas svojim bogatim okusom.
Sastojci:
- 1 šalica bademovog brašna
- 2/3 šalice kakao praha bez šećera
- pola čajne žličice soli
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 šalica pirea od bundeve
- 4 umućena jaja
- pola šalice javorovog sirupa
- pola šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1 šalica maslaca od badema
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 3/4 šalice sjeckane čokolade.
Priprema
- U posudi pomiješajte bademovo brašno, kakao, sol i sodu bikarbonu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte pire od bundeve s jajima dok smjesa ne postane glatka.
- Dodajte javorov sirup, maslac od badema, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Sjedinite smjesu do glatke konzistencije.
- Dodajte suhe sastojke mokrim i sjedinite. Ubacite komadiće čokolade, a dio čokoladnih komadića sačuvajte za kasnije.
- Smjesu rasporedite u kalup promjera 23 cm i pecite oko 25 minuta.
- Kada je torta pečena, posipajte je ostalim komadićima čokolade.
Pročitajte i članke:
- Jednostavna torta od kokosa: Melem za nepce! Imamo recept za fantaziju od kokosa koja nas neodoljivo podsjeća na snijeg
- Mileram torta – sa šumskim voćem, čokoladna, bez glutena.
- Najbolja kesten torta: Ovaj spoj rustikalnog aromatičnog biskvita i dvije kreme stvoren je za sve one koji vole da kesten dominira
- Pavlove tortice: Recept za omiljeni desert u mini verziji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja